BIG, SHoP, Snøhetta Among Shortlist for Melbourne Office Complex

Pre-existing structures permitted for ‘part demolition and refurbishment’. Image Courtesy of Future Melbourn (Planning) Committee

Australian developer CBUS Property has invited four pairs of Australian and internationally-renowned architectural practices to compete to design an office complex at a 6,000 square meter site in downtown MelbourneAustralia where the National Mutual Plaza currently stands.

See the full shortlist after the break.

Snohetta Makes Times Square Permanently Pedestrian

Courtesy of Snøhetta

’s Times Square has concluded the first redevelopment phase of a permanent pedestrian plaza just in time for last week’s New Year’s Eve celebrations.

Snøhetta’s $55 million redesign — bounded by Broadway and 7th Avenue between 42nd and 47th streets — creates an uninterrupted and cohesive surface, reinforcing the square’s iconic role as an outdoor stage for entertainment, culture and urban life.

Learn more after the break…

Material Inspiration: 10 Projects Inspired by Wood

To celebrate the launch of ArchDaily Materials, our new product catalog, we’ve rounded up 10 awesome projects from around the world that were inspired by one material: . Check out the projects after the break…

Which Architects Are Most Admired By Other Architects?

Foster + Partner’s Apple Campus II. Image © City of Cupertino

As part of their annual research for the World Architecture Top 100, Building Design (BD) has compiled a list of which architects are most admired by their colleagues from across the globe. Last year’s results were somewhat predictable, with Foster + Partners leading and Renzo Piano’s Building Workshop and Herzog + de Meuron close behind. According to BD, “this year saw a trend towards more commercial names.”

This year’s “most admired” list includes:

DIALOG and Snøhetta to Design Calgary’s New Central Library

Site. Image ©

The search is over: DIALOG and Snøhetta have been selected from a shortlist of four to design a new central library in the Canadian city of . Planned for a prime location adjacent to City Hall, the 280,000 square foot “landmark” will “strengthen the fabric of community life by weaving East Village, the original heart of , back into the story of Centre City.” Once complete in 2018, the new library will serve over 140,000 workers and students who travel downtown every day.

Maggies Cancer Caring Center / Snøhetta

© Philip Vile

Architects: Snøhetta
Location: , City, UK
Area: 350 sqm
Year: 2013
Photographs: Philip Vile

Four Teams Shortlisted to Design New Central Library in Calgary

Site Image via

Four shortlisted teams have been asked to design proposals for a new central library in the Canadian city of . Selected from 38 submissions, the competing teams of local and international architects will harness the power of platemaking to envision a 280,000 square-foot “landmark” for the East Village . The four shortlisted teams include:

Video: Snøhetta – Memories of Architectural Landscapes

The Louisiana Channel at the Louisiana Museum of Modern Art, Denmark shared with us their video, titled ‘Snøhetta – Memories of Architectural Landscapes,’ which captures the inner and outer landscapes of Snøhetta. The 30-minute tour features one of the heads behind it all – Norwegian architect Kjetil T. Thorsen, who reflects upon some of Snøhetta’s major landmarks such as the Alexandria Library, the opera house in Oslo and The 9/11 Memorial Pavilion on Ground Zero in .

From the very beginning in the 1980′s, Snøhetta’s architecture has been inspired by landscapes, both natural and urban. ”Landscapes are a massive force”, says Kjetil Trædal Thorsen, co-founder and director of Snøhetta: “And they are masterpieces, which architects can be inspired by.” To view more of Snøhetta’s work, please visit here.

Eggum Tourist Route / Snohetta

© Jarle Wæhler

Architects: Snohetta
Location: Eggum,
Project Team: Frank Nodland, Harriet T. Rikheim, Lars J. Nordbye, Maria Svaland
Area: 59 sqm
Year: 2007
Photographs: Jarle Wæhler, Steinar Skaar,

Annecy Congress Center / Snohetta

© Snohetta – MIR

Architects: Snohetta
Location: ,
Collaborators: Atelier Wolff & Associés and Quadriplus Groupe
Client: Communaute de l’Agglomeration D’Annecy
Area: 7,000 sqm
Photographs: Snohetta – MIR

Lascaux IV: International Cave Painting Center Winning Proposal / Casson Mann + Snohetta

Courtesy of Snøhetta

Casson Mann and Snohetta were recently announced as the winners of the prestigious IV: International Cave Painting Center competition. With a budget of €50million, IV has been initiated to conserve the integrity of the original cave complex, while ensuring that the public can still appreciate the remarkable Paleolithic paintings within. The winning concept includes a low profile exterior that reflects the contours of the limestone topography and a dramatic interior designed to transport the visitor into a cave complex complete with tunnels, cavernous spaces and chambers lit by shafts of broken sunlight. More images and architects’ description after the break.

Update: SFMOMA Expansion / Snøhetta

Expansion Aerial Southeast Façade; Courtesy of MIR and Snøhetta

The San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) has announced further details of its 235,000-square-foot building expansion that will support the museum’s increasing role in city life and the international art community. Designed by -based practice Snøhetta, in collaboration with local firm EHDDthe 10-story concrete structure will compliment SFMOMA’s original, Mario Botta-designed, red-brick museum by offering more free-to-the-public space, expanded education programs and an abundance of flexible performance-based gallery space.

Construction will commence this Summer and is expected to reopen in early 2016.

More after the break…

SFMOMA Expansion Howard St. entrance; Courtesy of MIR and Snøhetta

SFMOMA’s new building will include seven levels dedicated to diverse art experiences and programming spaces, along with three housing enhanced support space for the museum’s operations. It will also offer approximately 130,000 square feet of indoor and outdoor gallery space, as well as nearly 15,000 square feet of art-filled free-access public space, more than doubling SFMOMA’s current capacity for the presentation of art while maintaining a sense of intimacy and connection to the museum’s urban surroundings. Other notable features include:

A large glass-walled gallery (interior view) on ground level with free public access will beckon passersby on Howard Street; rendering: Courtesy of MIR and Snøhetta
  • A large-scale vertical garden located in a new outdoor sculpture terrace on the third floor, which will be the biggest public living wall of native plants in San Francisco.
  • A versatile, double-height “white box” space on the fourth floor equipped with cutting-edge lighting and sound systems that, in tandem with the museum’s upgraded Phyllis
  • Wattis Theater, will open new doors for SFMOMA’s program of live art, and also improve services for school-group tours, film screenings, and special events.
  • State-of-the-art conservation studios on the seventh and eighth floors that will further SFMOMA’s progressive work in the care and interpretation of its growing collections.
  • An environmentally sensitive approach on track to achieve LEED Gold certification, with 15% energy-cost reduction, 30% water-use reduction, and 20% reduction in wastewater generation.
  • A new outdoor terrace on the seventh floor with incredible city views, further integrating the urban indoor/outdoor experience that SFMOMA began in 2009 with the opening of its current rooftop sculpture garden on the fifth floor.
Versatile “white box” space (interior view) on fourth floor of expanded SFMOMA will create new possibilities for live performance and education programs; rendering: Courtesy of MIR and Snøhetta

At the same time, as previously announced, new public spaces and additional public entrances to the building (on Howard and Minna Streets) are designed to increase access and weave the museum more deeply into the neighborhood. A mid-block, street-level pedestrian promenade will open a new route of circulation in the area, enlivening the side streets and offering a pathway between SFMOMA and the Transbay Transit Center currently under construction two blocks east of the museum. Building on the popularity of the museum’s artist commissions in its admission-free atrium, an expansive free-to-access gallery on the ground floor with 25-foot-high glass walls facing Howard Street will now place art—such as Richard Serra’s enormous walk-in spiral sculpture Sequence (2006)—on view to passersby for the first time. This gallery will also feature stepped seating, offering a resting and gathering point for museum tour groups and neighborhood denizens alike.

Sculpture terrace extending from Howard to Minna Streets will be framed on one side by a vibrant vertical garden; rendering: Courtesy of MIR and Snøhetta

“SFMOMA has had a tremendous impact on the economic and cultural vitality of the South of Market neighborhood and the city,” says San Francisco’s District 6 Supervisor Jane Kim. “Even though this area is one of the city’s oldest, in many ways it’s still the freshest, where much of the most dramatic change is happening. The museum’s expanded home in this cultural center will provide even greater public access and support to emerging and established artists as a hub of creativity and international art destination. I look forward to seeing the district grow and evolve even further as SFMOMA’s future takes shape.”

SFMOMA Expansion Night Aerial from Howard St.; Courtesy of MIR and Snøhetta

News via SFMOMA  

Golden State Warriors Stadium / Snøhetta + AECOM

© NBA.com

The Golden State Warriors recently announced that Snøhetta and AECOM have been selected as the architecture team to design the Warriors’ new sports and entertainment complex on the San Francisco waterfront. Currently in the final stages of the agreement, the new stadium will be a true centerpiece in hosting the Bay Area’s NBA basketball team, as well as provide a great venue concerts, events and conventions, which are all prominent events the city currently cannot accommodate. More images of the architects’ design can be viewed after the break.

Busan Opera House Winning Proposal / Snøhetta

Courtesy of Snøhetta

Snøhetta was recently selected as the winner of the Opera House Competition in South Korea with their ‘Unpacking the Box’ concept. Their proposal is conceived not as frozen music but rather as an instrument, upon which we can play. This instrument is neither a white cube nor a black box, empty devoid of expression; this Opera building outward expresses the values and ethos of the place and content. More images and architects’ description after the break.

Snøhetta Exhibition and Lecture

Wolfe Center for the Arts by Snøhetta / © Bruce Damonte

Taking place at the Museum of Finnish Architecture October 10-November 25, the Norwegian architecture, landscape architecture and interior design office, Snøhetta, is showcasing their firm and its work in videos, computer animations, 3D models, photographs, drawings, and texts. Presented in eight sections, the first section looks at the practice itself and its offices in Oslo and . The following five are devoted to five key projects: the National September 11 Memorial Museum, the King Abdulaziz Centre for World Culture, the Ras Al-Khaimah Gateway Development, the Norwegian National Opera and Ballet and the Bibliotheca Alexandrina, all presented with accompanying scale models. The highlight of the exhibition is a touch-screen display providing fingertip access to data on 100 of Snøhetta’s projects.

The exhibition was produced by the Norwegian National Museum of Art, Architecture and Design with Snøhetta. It was commissioned by the Norwegian Ministry of Foreign Affairs and brought to Helsinki by the Norwegian Embassy in . For more information, please visit here.

Ground Zero Master Plan / Studio Daniel Libeskind

WTC Site Night, Silverstein Properties, New York © Silverstein Properties

With last year’s opening of the Memorial at Ground Zero and the near-completion of the World Trade Center One, Daniel Libeskind’s vision for the World Trade Center site is close to presenting the future of NYC’s downtown financial center, 11 years after the attacks. was selected to develop the master plan for the site in 2003, and since has been coordinating with NYC’s numerous agencies and individual architects to rebuild the site. The project, in Libeskind’s words, is a “healing of New York”, a “site of memory” and “a space to witness the resilience of America”.

Follow us after the break for more on the elements and progress of the master plan.

National September 11 Memorial Museum / Davis Brody Bond

WTC Memorial & Museum © Joe Woolhead

To honor the memory of those who tragically lost their lives in the terrorist attacks of September 11, 2001, -based Davis Brody Bond has been commissioned to design the National September 11 Memorial Museum at the heart of the former World Trade Center site in New York. Serving as a complement to the National September 11 Memorial, the museum will tell the story of through multimedia displays, archives, narratives and a collection of monumental artifacts, while commemorating the life of every victim of the 2001 and 1993 terrorists attacks.

Continue after the break to learn more.

Himmelhagen / Snøhetta

©

Norwegian-based architecture firm, Snøhetta, has just been announced the winner for the Ordrupgaard competition to design an underground extension to the existing museum in Denmark.  In addition to the necessary gallery space to hold the Ordrupgaard’s expanding French collection, Snøhetta’s proposal creates a new solution for landscape and building integration.  By adapting existing buildings, and adding landscape elements, the proposal maintains the existing entrance to the building, designed by Zaha Hadid, and creates a circulation new route which the public comfortably flow through as they visit the different exhibition halls.  Hadid’s building was originally conceived as a continuous flow of spaces between building, galleries, and gardens, so Snøhetta’s newest addition will build upon such a foundation.

“The solution has a dominant gentleness which contrasts the complicated challenge that the brief set,” explained the architects.  The jury unanimously selected Snøhetta’s proposal, Himmelhagen, and we’ll keep you updated as the project progresses.