the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions

Snohetta

BROWSE ALL FROM THIS FIRM HERE

Snøhetta and Heatherwick Design a Timber City for Sidewalk Labs

13:00 - 19 February, 2019
Snøhetta and Heatherwick Design a Timber City for Sidewalk Labs , Quayside. Image Courtesy of Heatherwick Studio
Quayside. Image Courtesy of Heatherwick Studio

Sidewalk Labs has released new renderings from Snøhetta and Heatherwick Studio of the Quayside neighborhood development in Toronto. After announcing plans to create a model smart city, Sidewalk Labs has been working to pioneer a new approach to future urban developments. Plans for Quayside were first revealed last summer, designed to be interconnected smart neighborhood for the city. The latest renderings were released with further documents outlining how the company plans to pay for the ground-up development.

Quayside. Image Courtesy of Heatherwick Studio Quayside. Image Courtesy of Heatherwick Studio Quayside. Image Courtesy of Snøhetta Quayside. Image Courtesy of Snøhetta + 7

Swarovski Manufaktur / Snøhetta

12:15 - 30 January, 2019
Swarovski Manufaktur  / Snøhetta, © David Schreyer
© David Schreyer

© David Schreyer © David Schreyer © David Schreyer © David Schreyer + 25

Outdoor Care Retreat / Snøhetta

06:00 - 8 January, 2019
© Ivar Kvaal
© Ivar Kvaal

© Ivar Kvaal © Ivar Kvaal © Ivar Kvaal © Ivar Kvaal + 21

Finissage Exhibition by Ken Schluchtmann with Lecture by Jette Hopp of Snøhetta

15:00 - 7 January, 2019
Finissage Exhibition by Ken Schluchtmann with Lecture by Jette Hopp of Snøhetta, FOTO: Ken Schluchtmann © Diephotodesigner.de  Tverrfjellhytta - Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion
FOTO: Ken Schluchtmann © Diephotodesigner.de Tverrfjellhytta - Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion

The role of architecture is to create strong and sustainable identities for cities and their communities. With well-conceived design, we can help things run more fluidly, improve people’s well-being, and make life more enjoyable. Every project is a unique expression of the ethos of its users, climate, and context. A built environment can be seen as a point of departure: it is where the architecture starts to communicate, the point from where it starts to interact with the public and its users.
Followed by a talk with Jette Hopp of SNØHETTA.

Snøhetta Designs Outdoor Retreats for Norway’s Largest Hospitals

13:00 - 7 January, 2019
Snøhetta Designs Outdoor Retreats for Norway’s Largest Hospitals, Outdoor Care Retreat. Image © Ivar Kvaal
Outdoor Care Retreat. Image © Ivar Kvaal

Design practice Snøhetta has created a series of secluded wooden shelters for Norway's largest hospitals. Sited in the forest, the shelters were created on behalf of the Friluftssykehuset Foundation. Designed to make hospitalization easier for patients and their families, the outdoor retreats offer a physical and psychological respite from treatments and the isolation that can follow long-term hospitalization.

Outdoor Care Retreat. Image © Ivar Kvaal Outdoor Care Retreat. Image © Ivar Kvaal Outdoor Care Retreat. Image © Ivar Kvaal Outdoor Care Retreat. Image © Ivar Kvaal + 9

Snøhetta Designs New Danube River District for Budapest

04:00 - 26 December, 2018
Snøhetta Designs New Danube River District for Budapest,  Budapest South Gate Masterplan. Image Courtesy of Filippo Bolognese, Snøhetta
Budapest South Gate Masterplan. Image Courtesy of Filippo Bolognese, Snøhetta

Snøhetta has won the competition to create a new neighborhood connected to the Danube River in Budapest. The brief asked for innovative proposals for 12,000 students along with educational, recreational and sports facilities. The South Gate masterplan for the 135-hectare site in the Hungarian capital focuses on urban relations and connects the new city quarter to the water to create a strong identity. Aspiring to create a lively, diverse and colorful new urban quarter, the project aims to create a lively waterfront for the people of Budapest.

Will Snøhetta's Redesign Calm the Outcry From Its Original Controversial Proposal?

09:30 - 12 December, 2018
Will Snøhetta's Redesign Calm the Outcry From Its Original Controversial Proposal?, Courtesy of LMNB & Snøhetta
Courtesy of LMNB & Snøhetta

Labeled as "vandalism" and "murder" of an icon of postmodernism, Oslo-based firm Snøhetta's redesign proposal for Phillip Johnson and John Burgee's AT&T Headquarters was received with instantaneous backlash across the architectural community last year. Architect Robert A. M. Stern, marched alongside a protest outside 550 Madison Avenue, and even critic Norman Foster, who never claimed to have any sympathy for the postmodern movement, still vocalized his sentiments that "[the building] is an important part of our heritage and should be respected as such."

A rejection of the bland and cold functionality of Midtown's crystal skyscrapers, the AT&T building was intended to encourage a more playful approach architecture in the corporate world; the crazy socks beneath a three-piece suit. It was not without controversy. Upon its completion, the building was derided for its decorative and outsized pediment and occasionally dark interior spaces. Indeed, the building's arched entry spaces were among the only architectural elements to be met with praise from both critics and the public. 

Courtesy of LMNB & Snøhetta Courtesy of LMNB & Snøhetta Courtesy of LMNB & Snøhetta Courtesy of LMNB & Snøhetta + 6

Hussein Bin Talal Park / Strelka Architects + Strelka KB + Snøhetta

02:00 - 8 December, 2018
Hussein Bin Talal Park / Strelka Architects + Strelka KB + Snøhetta, © Strelka KB
© Strelka KB

© Strelka KB © Strelka KB © Strelka KB © Strelka KB + 35

  • Architects

  • Location

    Grozni, Chechenia, Russia
  • Category

  • Lead Architects

    Strelka KB: Khamid Taytsenov, Musa Bersunkaev, Ivan Selednikov, Artur Makarov, Alisa Ermolaeva. Snøhetta: Robert Greenwood, Anne Camilla A. Auestad, Henry Stephens. Landscape Design: Anna Andreeva/Alphabet City
  • Area

    630000.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

Harvard HouseZero / Snøhetta

16:23 - 3 December, 2018
© Michael Grimm
© Michael Grimm

© Michael Grimm © Michael Grimm © Michael Grimm © Michael Grimm + 26

Holmen Industrial Area / Snøhetta

08:01 - 12 November, 2018
Holmen Industrial Area / Snøhetta, © Ketil Jacobsen
© Ketil Jacobsen

© Stephen Citrone © Stephen Citrone © Stephen Citrone © Stephen Citrone + 45

Calgary Central Library / Snøhetta

14:31 - 5 November, 2018
 Calgary Central Library / Snøhetta, Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

Courtesy of Snøhetta Courtesy of Snøhetta Courtesy of Snøhetta Courtesy of Snøhetta + 28

  • Architects

  • Location

    800 3 St SE, Calgary, AB T2G, Canada
  • Category

  • Executive Architect & Executive Landscape Architect

    DIALOG
  • Client

    Calgary Municipal Land Corporation (CMLC)
  • Area

    240000.0 ft2
  • Project Year

    2018

A Skate-spot near the Krymsky overpass / Snohetta + Strelka KB + Strelka Architects

06:00 - 31 October, 2018
A Skate-spot near the Krymsky overpass / Snohetta + Strelka KB + Strelka Architects, Courtesy of Strelka KB
Courtesy of Strelka KB

Courtesy of Strelka KB Courtesy of Strelka KB Courtesy of Strelka KB Courtesy of Strelka KB + 14

  • Architects

  • Location

    Moscow, Russia
  • Category

  • Lead Architects

    Strelka Architects & Snohetta (Dasha Paramonova, Daria Alekseenko, Khamid Taytsenov, Kirill Lebedev, Anna Khludeneva, Ivan Selednikov, Margarita Loseva)
  • Other Participants

    “Federation of Skateboarding” and “Tsekh” (Russia-based company which produces and tests the equipment for skateparks)
  • Area

    470.0 m2
  • Project Year

    2017

Snøhetta to Renovate Avant-Garde Theater in Nanterre, France with Dynamic Extension

09:00 - 22 October, 2018
Snøhetta to Renovate Avant-Garde Theater in Nanterre, France with Dynamic Extension, Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

Snøhetta has been announced as the winner of a design competition for the renovation of the avant-gardist Théâtre Nanterre-Amandiers in Nanterre, France. The renovation seeks to breathe new life into the 1960s theater, known for its high-quality performances and global collaborations.

The renovations will include the addition of a 200-seat theater, and the reconfiguration of the building’s restaurant, bookshop, and atrium space, with an emphasis on flexibility and natural light.

Snøhetta Selected to Design El Paso Children's Museum

13:00 - 19 October, 2018
Snøhetta Selected to Design El Paso Children's Museum, El Paso Children's Museum. Image Courtesy of Snøhetta
El Paso Children's Museum. Image Courtesy of Snøhetta

Snøhetta has been selected to design the El Paso Children’s Museum in the city’s Downtown Arts District. The team proposed a vaulted museum lifted of the ground, a design made to preserve public space and an interactive garden below. Snøhetta was one of three finalists alongside Koning Eizenberg Architecture and TEN Arquitectos, each invited to submit concepts for the museum. The Children’s Museum aims to welcome and engage children and families from El Paso, Ciudad Juarez, the American southwest, and the Mexican states of Chihuahua and Sonora.

Snøhetta Designs Rotating Book Pavilion for the 2018 London Design Festival

14:00 - 27 August, 2018
Snøhetta Designs Rotating Book Pavilion for the 2018 London Design Festival, Book Pavilion. Image Courtesy of Snøhetta
Book Pavilion. Image Courtesy of Snøhetta

Celebrating Paddington Central’s first year as a Design Route at the London Design Festival, the design practice Snøhetta created a rotating book pavilion for British Land. Snøhetta wanted to create a project that would reimagine the traditional principles of a library through a mechanized pavilion that generates varied spatial types. Designed for visitors to immerse themselves into a world of books, the pavilion encourages exploration, interaction and reflection.

Book Pavilion. Image Courtesy of Snøhetta Book Pavilion. Image Courtesy of Snøhetta Book Pavilion. Image Courtesy of Snøhetta Book Pavilion. Image Courtesy of Snøhetta + 9

Snøhetta's "A House to Die In" Blocked by Oslo Councilors

12:00 - 24 August, 2018
Snøhetta's "A House to Die In" Blocked by Oslo Councilors, Rendering of proposed design for A House to Die In, as seen ascending the hill. Image © MIR and Snøhetta
Rendering of proposed design for A House to Die In, as seen ascending the hill. Image © MIR and Snøhetta

Oslo councilors have voted to halt the Snøhetta-designed “A House to Die In,” located in the grounds of painter Edward Munch’s former house and workshop in western Oslo. The recent vote, reported by Norwegian newspaper The Local would appear to put an end to the 8-year collaborative process between Snøhetta and Norwegian artist Bjarne Melgaard.

A House to Die In has become the most controversial building proposal in recent Norwegian history, due to its architectural form and how it honors the legacy of one of Norway’s most famous artists.

King Abdulaziz Centre for World Culture / Snøhetta

22:00 - 2 August, 2018
King Abdulaziz Centre for World Culture  / Snøhetta, via Snøhetta
via Snøhetta

via Snøhetta via Snøhetta via Snøhetta via Snøhetta + 29

  • Architects

  • Location

    Dhahran Saudi Arabia
  • Category

  • Client

    Saudi Aramco
  • Area

    100000.0 m2
  • Project Year

    2017

Controversial Snøhetta Plans for Philip Johnson's AT&T Headquarters Halted by Landmark Designation

12:00 - 2 August, 2018
Controversial Snøhetta Plans for Philip Johnson's AT&T Headquarters Halted by Landmark Designation, Proposed alteration . Image Courtesy of DBOX
Proposed alteration . Image Courtesy of DBOX

Work on the Snøhetta-designed renovation of 550 Madison Avenue, better known as the AT&T Headquarters, has ground to a halt in New York City. The controversial postmodernist icon, designed by Philip Johnson and John Burgree, has become the youngest building in New York to receive "Individual Landmark" status by the Landmarks Preservation Commission (LPC), striking a blow to controversial efforts to renovate the building.

Under major renovation plans designed by Snøhetta, the scheme was set to be transformed at street level with a more transparent base, with the existing stone façade removed. Meanwhile, the signature ground floor element, an enormous arched entry, would be rendered a shadowy profile of its former self behind a fritted glass curtain wall. The plans attracted wide criticism, such as an intervention on film by Robert A M Stern, and grassroots campaigns including docomomo and change.org.