1. ArchDaily
  2. Stefano Boeri

Stefano Boeri: The Latest Architecture and News

Stefano Boeri Reveals Circular Wooden Installation, Bringing Nature and Humans Together

Stefano Boeri Interiors has unveiled images of his latest circular wooden installation, in an open-air setting of contemporary art. Entitled TREE-ROOM, the project in which “humans and living nature come together, between meditation and contemplation”, is designed for Arte Sella and is located in the garden of Villa Strobele in Val di Sella, in Northern Italy.

© Giacomo Bianchi© Giacomo Bianchi© Giacomo Bianchi© Giacomo Bianchi+ 13

10 ArchDaily Interviews Reflecting on the Future of Architecture

In order to inspire our audience, generate critical debates, and develop ideas, ArchDaily has been continuously questioning architects about the future of architecture. To define emerging trends that will shape the upcoming cities, examining “What will be the future of architecture?” became an essential inquiry. More relevant during these ever-changing moments, discover 10 interviews from ArchDaily’s archived YouTube playlists that will highlight diverse visions from 10 different pioneers of the architecture field.

Stefano Boeri Releases Architectural Short Film "Troiane", Following the Journey and Transformation of Tree Logs

Stefano Boeri has released a short movie, directed by Stefano Santamato and produced by Paolo Soravia, highlighting the journey of 400 fir logs, from being downed by the storm Vaia to being part of the scenography of the Greek Theater in Syracuse. The film, dedicated to the second life of fir trees has won the Venice Architecture Short Film Festival 2020.

Courtesy of Stefano Boeri ArchitettiCourtesy of Stefano Boeri ArchitettiCourtesy of Stefano Boeri ArchitettiCourtesy of Stefano Boeri Architetti+ 7

Stefano Boeri Wins International Competition to Design Largest Rehabilitation Center in Shenzhen, China

Stefano Boeri Architetti has won the international competition for the construction of the largest and most innovative Rehabilitation Centre in Shenzhen, China. With his Chinese office, SBA was selected by a jury composed of local and international figures such as Peter Cook and Sou Fujimoto. Planned to be built in the next three years, the project will put in place “a set of green terraces and overlapping spaces in a sustainable system combining nature, architecture and biodiversity and including internal gardens dedicated to rehabilitation”.

Courtesy of Stefano Boeri Architetti ChinaCourtesy of Stefano Boeri Architetti ChinaCourtesy of Stefano Boeri Architetti ChinaCourtesy of Stefano Boeri Architetti China+ 6

Architects, not Architecture - Virtual Event 03

The current global situation forces us to do all kinds of adjustments and we are seeing this as an opportunity to go out of our comfort zone and try something new. We are going online! This allows us to invite architects from different parts of the world and make it possible for you to get to know them from the “AnA perspective”, no matter where you are located. The first round of events will take place before mid-July. Join us!

Stefano Boeri Designs the Tirana Riverside Neighborhood, Tackling post COVID-19 Needs

Stefano Boeri Architetti has unveiled its recent scheme for Tirana Riverside, in the Albanian capital. Tackling post-COVID 19 needs, the imagined neighbourhood, a first of its kind in Europe, is a technologically-advanced, green and sustainable novelty, designed in agreement with the Government and the City Authorities.

Stefano Boeri-led Team Wins Competition for the Parco del Ponte in Genoa

Stefano Boeri Architetti, Metrogramma Milano and Inside Outside have won the competition for the Parco del Ponte in Genoa, Italy. The urban project is located under the new bridge, designed by Renzo Piano to replace the Morandi Bridge that collapsed in August 2018.

Stefano Boeri Architetti, Metrogramma Milano, Inside Outside | Petra Blaisse- Aerial View of the project area . Image © The Big Picture, courtesy by SBAStefano Boeri Architetti, Metrogramma Milano, Inside Outside | Petra Blaisse- Wind Tower and the new Station . Image © The Big Picture, courtesy by SBAStefano Boeri Architetti, Metrogramma Milano, Inside Outside | Petra Blaisse- The Riverfront and the Green Factory . Image © Renovatio design, courtesy by MetrogrammaStefano Boeri Architetti, Metrogramma Milano, Inside Outside | Petra Blaisse- Polcevera Park, East side: Sport Park and "Genoa in the Wood" . Image © The Big Picture, courtesy by SBA+ 14

Stefano Boeri Proposes Vertical Forests for Cairo

Courtesy of The Big PictureCourtesy of The Big PictureCourtesy of The Big Picture+ 9

Stefano Boeri Architetti has unveiled its vision for the first vertical forests in Africa, in the Egyptian capital, Cairo. The 3 cubes or the 3 experimental edifices consisting of one hotel and two residential structures, will be part of the new administrative town plan, under construction in the southeast of the city.

Milano Arch Week Publishes Program Featuring Talks by Stefano Boeri and Rem Koolhaas

Milano Arch Week has published details of their 2019 event, hosting a week of lectures, conversations, workshops, and itineraries on the main challenges of contemporary urban transformation. Running from 21st to the 26th May 2019, Milano Arch Week “explores the future of architecture and cities through a polyphony of voices; architects, urban planners, landscape designers, scientists, philosophers, artists, and curators from all over the world.”

Stefano Boeri Architetti Designs New Offset Housing in Albania

Stefano Boeri Architetti has designed a new offset multi-family housing complex in Albania. In conjunction with the opening of a new studio in Tirana, Boeri announced the start of construction on the new housing complex near the Albanian Presidential Palace. Designed as overlapped cubes, the project occupies a narrow lot on an important boulevard. The project's facade opens onto a large public space within the urban fabric of Tirana to put the housing complex in direct connection with the city.

Stefano Boeri Architetti Creates a Vertical Forest for Tirana 2030 Master Plan

Albania’s capital city, Tirana, is slated to receive the country’s first Vertical Forest in a scheme designed by Milanese architecture firm, Stefano Boeri Architetti. Originating as part of the city’s new development master plan completed by the firm 3 years ago, the building will greatly increase the amount of greenery within and around the metropolitan area. Tirana’s Vertical Forest will contain 21 floors above ground with 4 more below and will be populated by 105 apartment units above a primarily commercial ground floor.

Tirana Vertical Forest. Image © Stefano Boeri Architetti24-hour school in Tirana. Image © Stefano Boeri ArchitettiBlloku Cube. Image © Stefano Boeri ArchitettiTirana 2030 - Agriculture. Image © Stefano Boeri Architetti+ 19

Stefano Boeri Designs the Greenest Apartment Building in Belgium

Stefano Boeri Architetti has created a new sustainable housing project for Antwerp, Belgium. Called Palazzo Verde, the design is formed with a semi-public garden at the ground floor and three large terraces of roof gardens. The project will include 86 trees, 2200 shrubs and perennials and 428,88 square meters of green surface. As the firm's first project in the country, the housing will be part of the Nieuw Zuid district to become a new landmark for the city.

Stefano Boeri: "Cities have the potential to become protagonists of a radical change"

Stefano Boeri has used his guest speech at the New York Times Cities of Tomorrow forum to focus on the role that green and urban forests can have in improving the quality of life and air in cities around the world. Speaking at the event in New Orleans, the acclaimed architect highlighted the impact of carbon emissions produced by buildings, while also stressing the potential for architects to use the built environment as a vehicle for positive social and environmental change.

Drawing from experiences such as the Tirana 2030 masterplan and the Bosco Verticale in Milan, Boeri suggested that “cities have the resources and the potential to become protagonists of a radical change aimed at countering the dramatic effects [of carbon emissions] becoming greener, healthier, and more integrated.”

Shanghai Hecheng Renovation / Stefano Boeri Architetti China

© Paolo Roselli© Paolo Roselli© Paolo Roselli© Paolo Roselli+ 31

Stefano Boeri Combats Rural Decline With Free Initiative

For the 2018 Venice Biennale, Stefano Boeri Architetti presents Slow Food Freespace, the first Slow Village to be constructed in Sichuan, China. Made in collaboration with Slow Food Movement, speakers Stefano Boeri and Carlo Petrini discussed the project at the event “Across Chinese Cities - The Community.”

For the Slow Food China project, Stefano Boeri Architetti has designed a school, a library and a small museum for the villages involved, free of charge. The program attempts to encourage millions of Chinese farmers to stay in their rural districts, combatting the unprecedented emigration to cities which has grown in the last few years. By offering educational facilities and cultural landmarks to these rural communities, it inspires the preservation of local culture and acknowledges the importance of the agricultural economy.

Library Visualization. Image Courtesy of Stefano Boeri ArchitettiSchool Visualization. Image Courtesy of Stefano Boeri ArchitettiMasterplan. Image Courtesy of Stefano Boeri ArchitettiElevations and Plans. Image Courtesy of Stefano Boeri Architetti+ 7

Voids and Canopies Feature in Stefano Boeri Architetti's Renovated Transport Hub in Southern Italy

Stefano Boeri Architetti has released images of their proposed renovation of Matera Central Station in Southern Italy. Matera Central FAL railway station will be structurally altered through an “aesthetic and functional redevelopment together with technological upgrading of the railway itself.”

The proposal seeks to alter the existing hierarchy of space in the city by making the transport hub a genuine and significant urban landmark, rather than simply an infrastructural node. The scheme is therefore designed to incorporate a recognizable, pedestrianized public square, forming connections with the nearby historic city center.

Courtesy of Stefano Boeri ArchitettiCourtesy of Stefano Boeri ArchitettiCourtesy of Stefano Boeri ArchitettiCourtesy of Stefano Boeri Architetti+ 9