the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. sustainable

Sustainable

Design + Build Workshop Lombok 2018

11:32 - 7 September, 2018
Design + Build Workshop Lombok 2018, Design + Build Workshop Lombok 2018
Design + Build Workshop Lombok 2018

Design + Build Workshop, Lombok 2018

What will workshop participants learn?

Building Trust are happy to announce that our latest workshop will be held in Batu Kliang, Lombok. The region near the waterfall of Benang Stokel, which is one of the major tourist attractions in Lombok, Indonesia. We are going to work with DOME LOMBOK and three local villages that were 90% destroyed after the recent earthquake. A total of 600 houses were destroyed by the quakes and the local community urgently need new housing.

We are offering a hands on participatory workshop where participants will gain experience in sustainable building techniques and

Architecture for Humans Proposes Zero Emission Neighborhood to Address Climate Change

08:00 - 24 August, 2018
Architecture for Humans Proposes  Zero Emission Neighborhood to Address Climate Change, Courtesy of Architecture for Humans
Courtesy of Architecture for Humans

As the demand of a sustainable lifestyle increases, cities are trying to find strategies to create environmentally friendly communities. From passive designs to recycled materials, architects are turning their attention to climate change and trying to find solutions through architecture and design.

The Zero Emission Neighborhood is an eco-village concept proposed by Architecture for Humans in the city of Pristina, Kosovo. The concept ensures optimum sustainability for the entire community through “zero emission” buildings, passive design strategies, active solar systems, and energy efficient appliances.

Courtesy of Architecture for Humans Courtesy of Architecture for Humans Courtesy of Architecture for Humans Courtesy of Architecture for Humans + 32

Bee Breeders Announce Winners of the Iceland Northern Lights Rooms Competition

08:00 - 10 June, 2018
Courtesy of Bee Breeders, In-Visible
Courtesy of Bee Breeders, In-Visible

Bee Breeders have announced the winners of the Iceland Northern Lights Rooms competition, where entrants were tasked with designing a series of guest houses that framed the beauty of the surrounding context. In response to the delicate landscape, Mývatn Lake in Iceland, the brief outlined a number of restrictions. These included no permanent construction within 200m from the lake, and that all guest houses were to be movable. Shared themes throughout all the successful proposals were specific material experimentation, “distinct interaction with the site and sky,” scalable design, irand cost-conscious solutions.

Courtesy of Bee Breeders, Northern Lights Courtesy of Bee Breeders, In-Visible Courtesy of Bee Breeders, Bleikur Courtesy of Bee Breeders, Northern Lights + 80

Henning Larsen Brings a "Scandinavian Design Approach” to the City of Minneapolis

14:00 - 19 May, 2018
Henning Larsen Brings a "Scandinavian Design Approach” to the City of Minneapolis, Courtesy of Henning Larsen
Courtesy of Henning Larsen

Designed by Henning Larsen and MSR Design, the New Public Service Building for the city of Minneapolis aims to consolidate several departments, currently found across multiple different sites, into one unified building. The scheme promotes the health and well-being of its 1,300 employees through maximizing daylight and green space throughout, integrating a significantly sustainable remit within the 385,000 square foot, 11 story proposal. Located diagonally across from the existing city hall, Henning Larsen brings a “knowledge-based Scandinavian design approach” to the high-performance office space, hoping to set a “new architectural agenda in North America."

Courtesy of Henning Larsen Courtesy of Henning Larsen Courtesy of Henning Larsen Courtesy of Henning Larsen + 6

Nepal's "Vertical University" Will Include 6 Campuses In 5 Climatic Zones to Teach About Climate Change

09:30 - 4 May, 2018
Courtesy of KTK-BELT Studio
Courtesy of KTK-BELT Studio

KTK-BELT Studio, a not-for-profit organization based in rural Nepal, is currently working with local communities to create a fascinating "Vertical University," which will teach students about biodiversity and environmental conservation in 6 "living classrooms" positioned along a vertical forest corridor that stretches from 67 meters above sea level to the top of an 8,856-meter peak. These 6 stops encapsulate the 5 climatic zones of Eastern Nepal: tropical, subtropical, temperate, subarctic and arctic.

The project explores the specific impacts of climate change in each climatic zone, creating “classrooms” where students can walk from Koshi Tappu to Mt. Kanchenjunga, the third tallest peak in the world, and learn onsite from indigenous farmers about the biological diversity of each area. By teaching place-based skills in these micro-conservation hubs, the project aims to conserve and activate local knowledge. Each of these “classrooms” responds to the visual and cultural cues of its unique landscape, with one campus focusing on a flood-proof design in a heavy monsoon area, and another mimicking the semi-nomadic lifestyle of local yak-herders.

Courtesy of KTK-BELT Studio Courtesy of KTK-BELT Studio Courtesy of KTK-BELT Studio Courtesy of KTK-BELT Studio + 16

Meditate In This Mobile Nature-Inspired Pinecone Gazebo

06:00 - 19 April, 2018

Designed by Czech designers Atelier SAD and distributed by mmcité1, this mobile, nature-inspired gazebo is a playground must-have for children and adults alike. 109 waterproof, plywood scales are treated with resistant glaze and connected by galvanized joints to create a self-supporting, sustainable structure.

Courtesy of mmcité1 Courtesy of mmcité1 Courtesy of mmcité1 Courtesy of mmcité1 + 45

Architects Propose 120 Incremental Social Houses for Iquitos, Peru

06:00 - 23 March, 2018

Building and growing are two actions that should be considered more often than not at the same time. This is how the 2017 "Build to Grow" social housing competition, looked to establish bases that sustain a flexible way of living. The event took place in the Belén district in the city of Iquitos, on 3.7 hectares plot of land. The project that received first place proposed to locate 120 incremental homes, that alternatively allowed users to modify and expand it according to their needs and economic means. In short, a home with a solid nucleus formed by a structure that supports changing activities.

Landscape and Building Merge in New Czech Forestry Commission Centre

06:00 - 8 March, 2018
Landscape and Building Merge in New Czech Forestry Commission Centre, Estimated Forest Growth. Image Courtesy of Chybik + Kristof
Estimated Forest Growth. Image Courtesy of Chybik + Kristof

A design team under the direction of Chybik + Kristof has won the international competition to design a new administrative center for the Czech Forestry Commission in Hradec Králové. The project focuses on a symbiotic relationship between the building and the adjacent forest, where the natural landscape outside begins to mingle with the office spaces within.

Exterior Visualisation. Image Courtesy of Chybik + Kristof Exterior Visualisation. Image Courtesy of Chybik + Kristof Nature Trail. Image Courtesy of Chybik + Kristof Office Spaces. Image Courtesy of Chybik + Kristof + 12

Architecture That Can Feed You: Penda's Yin & Yang House Addresses Our Detachment With Food

08:00 - 6 March, 2018
Architecture That Can Feed You: Penda's Yin & Yang House Addresses Our Detachment With Food, Courtesy of Penda Austria
Courtesy of Penda Austria

As a generation that has the most flexibility in day-to-day life, live-work dwellings are becoming more and more popular; a topic that is expected to be seen everywhere in 2018. We can now work anywhere as long as we have a decent internet connection and something to type on. Penda’s latest design, Yin & Yang house, calls upon millennials to take advantage of this ability and move back to the countryside for a better quality of life.

Courtesy of Penda Austria Courtesy of Penda Austria Courtesy of Penda Austria Courtesy of Penda Austria + 29

Winning Design Seeks to Increase Public Power Corporation Headquarter's Environmental Awareness

12:00 - 3 March, 2018
Winning Design Seeks to Increase Public Power Corporation Headquarter's Environmental Awareness, Courtesy of Micromega
Courtesy of Micromega

Micromega’s winning proposal for the new Public Power Corporation HQ in Athens seeks to define the company’s public character in creating an integrated urban park around and under the structure. The site which held the steam-powered station is to become a contemporary landmark for the city whilst establishing a dialogue with the historical complex and the existing old electricity factory.

Through Micromega’s design, PPC’s commitment to sustainable forms of energy will be established by three main “topoi” (spaces) that educate and express the company’s renewable sources – sun, wind, and water. In the creation of the new urban park, the architects hope to activate environmental awareness, reminding the public of the alternative clean sources available.

Sustainable Proposal Envisions Krakow's New Science Center as a Tiered Garden

06:00 - 1 March, 2018
Sustainable Proposal Envisions Krakow's New Science Center as a Tiered Garden  , Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci
Courtesy of OVO Grąbczewscy Architekci

OVO Grąbczewscy Architekci's stacked garden-like proposal has been awarded third place in a competition for the new Małopolska Science Center in Krakow, Poland. The competition brief asked for the design of an innovative cultural institution with an iconic architectural form that would represent creativity, openness and independent thinking. As a reflection of both the city and the region, the center is also intended to provide a model for sustainable construction, energy efficiency, and education that inspires immersive visitor engagement.

See the complete design below.

New Pastoralism Lecture Hall / SYN architects

17:00 - 12 February, 2018
© BenMo Studio / Ming Yan
© BenMo Studio / Ming Yan

© BenMo Studio / Ming Yan © BenMo Studio / Ming Yan © BenMo Studio / Ming Yan © BenMo Studio / Ming Yan + 30

  • Architects

  • Location

    Yangshan Town, Wuxi, Jiangsu, China
  • Architect in Charge

    Yingxi Zou
  • Design Team

    Jiansheng Liu, Yang Xie
  • Area

    1618.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

9 Innovative Projects Tackling the Unexplored Realms of Sea and Space Win Jacques Rougerie Competition

13:10 - 31 January, 2018
9 Innovative Projects Tackling the Unexplored Realms of Sea and Space Win Jacques Rougerie Competition, Platinum City, Worlds First Post-Human City / Sean Thomas Allen; UK. Image Courtesy of Jacques Rougerie Foundation
Platinum City, Worlds First Post-Human City / Sean Thomas Allen; UK. Image Courtesy of Jacques Rougerie Foundation

Nine visionary projects focused on living within the relatively unexplored terrains of sea and space have been selected as winners of the 2017 Jacques Rougerie international architecture competition.

Established in 2011, the competition aims to foster the creativity of young architects by challenging them to complete “innovative, audacious and promising projects” that imagine new methods of sustainable development within the realms of sea and space. 

Architectural submissions were awarded this year within three categories: Innovation and Architecture for the Sea, Innovation and Architecture for Space, and Architecture and Sea Level Rise. Within these categories, projects were selected in three disciplines: the overall Grand Prix, the “Focus” theme award, and the Coup de Coeur.

Check out the winning projects below.

SOLAR SPORE, An algae photobioreactor in outer space /  Pierre-Jacques Truyman, Alexandre Brassart, Sylve Truyman; France. Image Courtesy of Jacques Rougerie Foundation Refuge-ground : Towards habitable offshore salt platforms / Lambert David, France. Image Courtesy of Jacques Rougerie Foundation BIOLUM_REEF : an eco-friendly inhabited reef / Olivier Bocquet, Lisa Tanet, Laurence Casalot, François Desruelles, Christian Tamburini; France. Image Courtesy of Jacques Rougerie Foundation Currents for Currents, Blue is the new green / Deo Alrashid T. Alam, Robert Andrew P. Galano, Pierre Michael Monjardin; Phillippines. Image Courtesy of Jacques Rougerie Foundation + 10

Project Earth 2: Cities of Tomorrow

10:21 - 22 January, 2018
Project Earth 2: Cities of Tomorrow, Zaatari refugee camp. Jared J kohler
Zaatari refugee camp. Jared J kohler

Violent conflict and persecution, compounded by rising food insecurity, environmental degradation, poor governance and countless other factors, drove more than three million people to leave their countries as refugees or to seek asylum in 2016, joining millions of others already in exile. By 2050, because of the consequences of climate change, the amount of climate migrants could reach the number of 200 millions refugees. Refugee camps are usually planned, built and designed with the aim of fulfilling the basic human needs for only a short time, but only 189.300 refugees were resettled in 2016 and approximately 40% of the refugees

Open Call: Learning Resource Center Design Competition

12:20 - 17 January, 2018
Open Call: Learning Resource Center Design Competition, Event Description poster
Event Description poster

“Once you stop learning you start dying” -Albert Einstein

Knowledge is power, knowledge is freedom. But my simple definition of knowledge is total sum of all things you know as a person, and all things known universally. Your experiences, skills you have acquired, and information that has been captured in any accessible format that can be utilized in various ways, is knowledge. And library is a temple for those who seek knowledge.

Arkitema Architects Designs 30 Shipping Container Apartments in Roskilde, Denmark

08:00 - 24 October, 2017
Arkitema Architects Designs 30 Shipping Container Apartments in Roskilde, Denmark, Courtesy of Arkitema Architets
Courtesy of Arkitema Architets

Beat Box: 30 apartments in 48 containers to transform the Danish neighborhood of Musicon, adjacent to the famous Roskilde Festival area. Designed by Arkitema Architects and constructed by Container Living, Beat Box is an integral part of Roskilde’s goal to revamp Musicon over the next 15 years by adding 1,000 jobs and 1,000 homes.

Where Roofs and Streets Become One: Iran’s Historic Village of Masuleh

09:30 - 4 October, 2017
Where Roofs and Streets Become One: Iran’s Historic Village of Masuleh, © <a href='http://www.panoramio.com/photo/54025349'>Panoramio user علی علوی</a> licensed under <a href='http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/'>CC BY 3.0</a>
© Panoramio user علی علوی licensed under CC BY 3.0

More than a thousand meters above sea level on the slopes of the Alborz mountain range in Gilan, northern Iran, a remarkable village dating back to 1006 AD bustles with life. The unique ochre-brown structures of Masuleh follow the slope of the mountain that the village nestles on—or rather, grows from—giving the village its most unusual quality: the roofs of many of the houses connect directly to, or even form a part of, the street serving the houses above.

© <a href='http://www.panoramio.com/photo/106899133'>Panoramio user alireza javaheri</a> licensed under <a href='https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en'>CC BY 3.0</a> © <a href='https://www.flickr.com/photos/mehrab1131/5793306272/'>Wikimedia user Mehrab Pourfaraj</a> licensed under <a href='https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en'>CC BY-SA 2.0</a> © <a href='https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Masouleh.jpg'>Wikimedia user Hoomanb</a> licensed under <a href='https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/deed.en'>CC BY 2.5</a> © <a href='https://www.flickr.com/photos/sunriseodyssey/16441070029/'>Flickr user sunriseodyssey</a> licensed under <a href='https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/'>CC BY-SA 2.0</a> + 13

LAVA Breaks Ground on Sculptural Energy Tower in Germany

14:00 - 12 August, 2017
LAVA Breaks Ground on Sculptural Energy Tower in Germany, Courtesy of LAVA
Courtesy of LAVA

Construction has started on the redesign of an energy storage tower by LAVA (Laboratory for Visionary Architects) for Stadtwerke Heidelberg (SWH) in Heidelberg, Germany. The updated facade of the 56-meter cylindrical tower and design of an adjacent park are part of an initiative to create a sculptural landmark and symbol of sustainable energy for the city.

LAVA introduces a multi-layered facade that features 11,000 diamond shaped stainless-steel plates attached to a steel cable network that can rotate 45 degrees in the wind. According to the architects, a number of plates correlate to the number of households that will be beneficiaries of the energy. The geometries of the facade are inspired by forms found in nature.

Courtesy of LAVA Courtesy of LAVA Courtesy of LAVA Elevations + 18