the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Religious Architecture
  4. United States
  5. Neumann Monson Architects
  6. 2017
  7. Unitarian Universalist Society / Neumann Monson Architects

Unitarian Universalist Society / Neumann Monson Architects

  • 09:00 - 22 December, 2018
Unitarian Universalist Society / Neumann Monson Architects
Unitarian Universalist Society / Neumann Monson Architects, © Integrated Studio
© Integrated Studio

© Integrated Studio © Integrated Studio © Integrated Studio © Integrated Studio + 11

  • Contractor

    McComas Lacina Construction
  • Structural Engineer

    Raker Rhodes Engineering
  • MEP Engineering

    Design Engineers
  • Civil Engineer

    HBK Engineering
  • More Specs Less Specs
© Integrated Studio
© Integrated Studio

Text description provided by the architects. The Unitarian Universalist Society facility harmonizes with its natural landscape to provide reflective spaces for worship, fellowship, religious education, and administration. The congregation’s collaborative decision-making engaged all 300 members to inform a deeply considered, conscientious design. Its organic form and fundamental qualities– sustainability, accessibility, flexibility, efficiency, and austerity—reinforce the Society’s core principles. The facility is currently on track to achieve Zero Energy Building (ZEB) certification from the International Living Future Institute (ILFI).

© Integrated Studio
© Integrated Studio
Section
Section
© Integrated Studio
© Integrated Studio

Natural outdoor playscapes, woodland walking trails, food gardens, and charging stations optimize the site’s performative and experiential potential. Volunteers patiently deconstructed the property’s small existing residence, leaving a wealth of sorted materials to local non-profits. Native grasses, a geothermal heat pump loop, and photovoltaic arrays located to the building’s west create a buffer to the street. Bioretention cells capture all stormwater run-off, mitigating impact to the nearby creek.

Plan
Plan

Locating the building in an open clearing minimizes its impact on wooded habitats and sets the stage for an understated, visceral entry procession. Through the portal-like front door, one passes through the lower, curved support program bar into a transparent Narthex that separates the Fellowship Hall on the north from the Sanctuary to the south. The transition from compression to expansive openness invites the natural panorama to provide a dramatic sense of arrival. Beyond fully-glazed walls, the forest provides dappled intimacy. The sanctuary’s prow extends south, a stone’s throw from a mature evergreen grove. Services pause respectfully as deer and woodland creatures pass.

© Integrated Studio
© Integrated Studio

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Unitarian Universalist Society / Neumann Monson Architects" 22 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908065/unitarian-universalist-society-neumann-monson-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.