ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions

Adaptive Reuse

Call for Entries: "Lost and Found" - Reclaiming Architecture of Nobody

15:00 - 16 August, 2017
Call for Entries: "Lost and Found" - Reclaiming Architecture of Nobody, AFAIR UI 2018 Design Competition: "Lost and Found"
AFAIR UI 2018 Design Competition: "Lost and Found"

Have you ever had the idea to occupy a space that is soulless and lacking of identity? When you are in a transitional space, for example, can your surroundings leave you any meaningful/memorable expressions or a positive impact?

Residual spaces. They are spaces of nothingness, physically and psychologically. Ironically, their widespread existence tend to be abandoned/forgotten and considered useless and hopeless.

"Lost and Found" challenges you to explore and address meaningful expressions of these spaces. How far can we dig in the potentials that correspond to the surroundings of these residual spaces? Either solving an issue or embracing a local phenomenon, architecture contributes to kick-start positive changes to our society.

Just look around you.
After all, they are just lost spaces, in need to be found.

Bee Breeders Announces Mango Vinyl Hub Competition Winners

14:00 - 17 June, 2017
Bee Breeders Announces Mango Vinyl Hub Competition Winners, First Prize: The Music Telescope / Lucia Filippini, Elisa Dellarossa & Tuana Yıldız. Image Courtesy of Bee Breeders
First Prize: The Music Telescope / Lucia Filippini, Elisa Dellarossa & Tuana Yıldız. Image Courtesy of Bee Breeders

Bee Breeders have selected the winners of the Mango Vinyl Hub Competition, challenging entries to marry architecture, music, industry, and design in the repurposing of a decrepit tin foil factory in Cesis, Latvia. With a focus on the revival of the vinyl record industry, “successful projects temper the impulse of retrojecting nostalgic hallmark or tradition, through revitalization of purpose of an artifact and history of a bygone era.”

Here are the winning visions of the Mango Vinyl Hub:

Second Prize: In-Between / Onea Ioana Alexandra, Nistor Raluca, Hirleata Stefania Daniela, Tirca Radu George; Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu". Image Courtesy of Bee Breeders Third Prize: Out Of the Blue / Valdone Mitkeviciute, Greta Prialgauskaite; Vilnius Art Academy. Image Courtesy of Bee Breeders The Big Picture Award (Best Masterplan): Sound Factory / Bartosz Matuszek, Ewelina Bugajewicz, Karolina Wasilewska, Paulina Sawczuk; Bialystok University Of Technology. Image Courtesy of Bee Breeders First Prize: The Music Telescope / Lucia Filippini, Elisa Dellarossa & Tuana Yıldız. Image Courtesy of Bee Breeders +85

Snøhetta Envisions Riverwalk Masterplan on Industrial Site at Oregon's Willamette Falls

11:20 - 1 June, 2017
Snøhetta Envisions Riverwalk Masterplan on Industrial Site at Oregon's Willamette Falls, The Woolen Mill Alcove and Public Yard. Image © Snøhetta
The Woolen Mill Alcove and Public Yard. Image © Snøhetta

Snøhetta has unveiled plans for a new riverwalk masterplan located alongside Oregon’s Willamette Falls – the second largest waterfall by volume in North America – that will open up the attraction to public access for the first time in over 150 years. Selected to lead the project in 2015 alongside Mayer/Reed and DIALOG, Snøhetta’s scheme is the result of a 2-year design process developed as a collaboration with the city and thousands of individual community members.

The resulting plan calls for the reutilization and augmentation of existing industrial structures on the 22-acre site, giving visitors the opportunity to experience the falls and its rugged basalt shoreline and reconnecting Oregon City to its historic waterfront.

The Mill O Visitor Center and Pipe Chase Porch. Image © Snøhetta The Woolen Mill Overlook. Image © Snøhetta The Clarifier Landscape and PGE Dam Promenade. Image © Snøhetta The Mill H Grove and Overlook. Image © Snøhetta +15

Netherlands Competition Winner Turns Parking Garage Into a "Lego Set"

08:00 - 23 April, 2017
Netherlands Competition Winner Turns Parking Garage Into a "Lego Set", Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam

Dutch architectural firm, Studio Komma, in collaboration with concept-developer The Men of Foam, have won the Lot 2 Urban Lab Challenge, with their proposal, ZIP2516. Located in The Hague, The Netherlands, in an upcoming living and working district, the project “seeks to create an iconic building that is an accelerator for the transformation of an industrial area into a new energetic urban district.”

ZIP2516 will house a variety of programs, including social and commercial entrepreneurship and public space. The ground floor of the building will accommodate the flagship store of social entrepreneur, Happy Tosti. The first floor of the building will feature a public square and “urban playground,” with office and start-up space on the floors above, and a “gin bar with roof terrace” on top.

Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam +19

Morris Adjmi to Transform High Line-Adjacent Warehouse Into Office Building in New York

14:00 - 26 March, 2017
Morris Adjmi to Transform High Line-Adjacent Warehouse Into Office Building in New York, © Morris Adjmi Architects
© Morris Adjmi Architects

Elijah Equities, LLC has unveiled plans for the redevelopment of The Warehouse in New York City, a property currently occupied by car parking and art galleries, which will be transformed into 100,000 square feet of rentable office and retail space designed by Morris Adjmi.

Situated next to the High Line, the building currently at the site is a four-story, 65,000-square-foot former apparel-manufacturing warehouse. The redevelopment will add a three-story, steel-framed, cantilevered addition, resulting in a seven-story building with over 18,000 square feet of rooftop and outdoor amenity space.

© Morris Adjmi Architects © Morris Adjmi Architects © Morris Adjmi Architects © Morris Adjmi Architects +9

AART Architects Transforms Danish Hospital Into University

08:00 - 12 February, 2017
AART Architects Transforms Danish Hospital Into University, Courtesy of AART architects
Courtesy of AART architects

AART Architects have won the competition to transform the Aarhus Municipal Hospital into a new campus for Aarhus University in Denmark.

In an effort to renew and enhance the original qualities of the site—like its red tile façades and consistent compositions of public space—as well as to support academic and urban life of the future, the project will uphold “the site’s historical potential by paving the way for new prospects to create a forward-looking transformation of this unique spot.”

Courtesy of AART architects Courtesy of AART architects Courtesy of AART architects Courtesy of AART architects +5

EFFEKT's Winning Proposal Converts Abandoned Warehouse Into Cultural Hub

06:00 - 23 January, 2017
EFFEKT's Winning Proposal Converts Abandoned Warehouse Into Cultural Hub, © EFFEKT
© EFFEKT

Copenhagen-based firm EFFEKT has won a competition to design a new Streetmekka in Viborg, Denmark, through the repurposing of an abandoned former windmill factory in the city’s industrial sector. The winning proposal, aims to instill a newfound sense of identity and value into one of the many leftover warehouse buildings, in the form of a new cultural center for street art, sport, and culture. 

The Viborg Municipality and GAME, a Danish street sports NGO, announced that the competition’s purpose was to enable social and cultural change, specifically through empowerment of local youth.

© EFFEKT The skate-bowl. Image © EFFEKT The northern passage - "The Ditch". Image © EFFEKT The central space - "The Street". Image © EFFEKT +16

30-Hectare–Olive Grove Converted to Eco-Friendly Public Housing Development

06:00 - 30 December, 2016
30-Hectare–Olive Grove Converted to Eco-Friendly Public Housing Development, Courtesy of v2com
Courtesy of v2com

Philippe Barrière Collective (PB+Co) has created the urban plan for a new semi-rural/semi-urban development in Manouba, Tunisia. Utilizing an existing olive grove estate, the environmentally driven project includes collective housing pavilions among its ecological design composed of 4,475 salvaged olive trees, newly planted taller trees, and a wild botanical garden that fosters local biodiversity.

Courtesy of v2com Courtesy of v2com Courtesy of v2com Courtesy of v2com +4

From Dead Space to Public Place: How Improving Alleys Can Help Make Better Cities

09:30 - 15 December, 2016
From Dead Space to Public Place: How Improving Alleys Can Help Make Better Cities

This article was originally published by Autodesk's Redshift publication as "Reincarnated Architecture: Through Green Alleys, Dead Space Can Live Anew."

New Master Plan Will Catalyze Downtown Milwaukee's Dynamic Transformation

16:00 - 16 October, 2016
New Master Plan Will Catalyze Downtown Milwaukee's Dynamic Transformation, © R2 Companies
© R2 Companies

R2 Companies and Gensler have teamed up to revitalize the Milwaukee Post Office building and convert it into a mixed-use destination with retail and an activated riverfront arcade. The master plan aims to transform the brutalist building, which is one of Milwaukee's largest and most iconic, by carefully considering the existing site and accordingly defining an identity for Milwaukee's downtown. 

© R2 Companies © R2 Companies © R2 Companies © R2 Companies +5

LAVA Unveils Transformation of Energy Storage Center into a City Icon in Germany

12:00 - 16 October, 2016
LAVA Unveils Transformation of Energy Storage Center into a City Icon in Germany, Courtesy of LAVA
Courtesy of LAVA

LAVA (Laboratory for Visionary Architecture) has won the competition to redesign an energy park and energy storage building in Heidelberg, Germany, for the Stadtwerke Heidelberg. Currently a cylindrically shaped storage center, the space will be transformed into a dynamic sculpture, city icon, and knowledge hub for sustainable energy, fully accessible to the public with city views. 

In order to display the concepts of energy transition, decentralization, networking, flexibility and adaptability, the project will feature a multi-layered façade structure inspired by geometries in nature like leaves, spider webs, and reptile skins. “The result is a dynamic, ever-changing surface of light and shadow, animated by wind, turning the building into a beacon of a dynamic new energy regime.”

Courtesy of LAVA Courtesy of LAVA Courtesy of LAVA Courtesy of LAVA +17

RSAA's Artcube Proposal Accentuates, Preservers, and Modifies Historical Silo in Norway

12:00 - 9 October, 2016
RSAA's Artcube Proposal Accentuates, Preservers, and Modifies Historical Silo in Norway, Courtesy of RSAA
Courtesy of RSAA

Büro Ziyu Zhuang and RSAA have released images of Kunststilo, their proposal for the Tangen Collection and Sørlandets Kunstmuseum in Kristiansand, Norway. The design is centered around a historical grain silo, simultaneously preserving, modifying, and adding to the existing site.

The design carves a curved void into the concrete silo, producing a shelter for visitors and revealing the form within. The circulation then follows the former path of the grain through a new structure on the eastern side envisioned as an open box with an industrial glass envelope. The extension of the silo, new volumes, and adjacent canal produce a new plaza that spans the length of the silo.

Courtesy of RSAA Courtesy of RSAA Courtesy of RSAA Courtesy of RSAA +12

Affordable Pocket Apartments on Site of Former Office Building Secure Planning Permission in England

08:00 - 9 October, 2016
Affordable Pocket Apartments on Site of Former Office Building Secure Planning Permission in England , Courtesy of Gort Scott
Courtesy of Gort Scott

Gort Scott, in collaboration with developer Pocket Living, has secured planning permission to build 45 affordable “Pocket” apartments on the site of an unused office building in Walthamstow, England. In an effort to produce highly-sought-after living space in the heart of the city, the design features three- and four-story elements that complete the terrace in the rear of the existing building, filling the gap between neighboring developments. 

Inspired by the legacy of the William Morris School that previously occupied the site, as well as by the Warner Houses typical to the city, the exterior of the project will be characterized by a decorative fletton type red brick and precast concrete.

Repurposed Material Creates Distinct Felt Tile Patterns that Provide Sound Control

08:00 - 22 August, 2016
Courtesy of FilzFelt
Courtesy of FilzFelt

Architecture Research Office and FilzFelt have teamed up to create ARO Block, a series of modular acoustic tiles that provide sound control in a customizable, easy-to-install system. Generated from remnant material of FilzFelt’s CNC cut products, which are often times small, ARO Block not only creates distinct felt tile patterns but also prevents leftover fabric from going to waste.

Hou de Sousa Completes Construction on Raise/Raze and Sticks

08:00 - 28 July, 2016
Hou de Sousa Completes Construction on Raise/Raze and Sticks, Courtesy of Hou de Sousa
Courtesy of Hou de Sousa

Hou de Sousa (Nancy Hou and Josh de Sousa) has completed construction on Raise/Raze and Sticks, two competition winners for temporary installations in Washington, DC and New York, respectively.

Through Raise/Raze, the firm reused plastic balls from Snarkitecture’s “The Beach” at the National Building Museum to create an installation in DC’s Dupont Underground, a contemporary arts and culture space repurposed from an abandoned trolley station. Raise/Raze opened on April 30, and closed on June 1.

Located at the Socrates Sculpture Park in Queens, New York, Sticks is a multi-purpose pavilion space made of standard dimension lumber and accented with scrap wood found on-site. The pavilion opened on July 9, and will close December 31.

Courtesy of Hou de Sousa Courtesy of Hou de Sousa Courtesy of Hou de Sousa Courtesy of Hou de Sousa +20

AD Classics: Café l'Aubette / Theo van Doesburg

04:00 - 20 July, 2016
AD Classics: Café l'Aubette / Theo van Doesburg, Courtesy of Wikimedia user Claude Truong-Ngoc
Courtesy of Wikimedia user Claude Truong-Ngoc

Concealed behind an 18th century Baroque façade in Strasbourg’s Place Kléber, the Café L’Aubette is a dazzlingly incongruous expression of the 1920s De Stijl movement. Designed by Theo van Doesburg, one of the movement’s founders and leading lights, the Aubette’s minimalist, geometric aesthetic was heavily influenced by the work of contemporary artists such as Piet Mondrian. In designing the café’s interiors, Van Doesburg sought to do more than simply place viewers before a painting; he wanted to envelop them in it.

Kengo Kuma Unveils Aluminum Clad Art Gallery in China

08:00 - 17 April, 2016
Kengo Kuma Unveils Aluminum Clad Art Gallery in China, © Eiichi Kano Via Kengo Kuma and Associates
© Eiichi Kano Via Kengo Kuma and Associates

Kengo Kuma and Associates has completed its 10,440 square meter Wuxi Vanke arts and shopping complex, a renovated red brick cotton mill in Wuxi, China, featuring an aluminum-clad extension. 

RDH Architects to Convert a Historic Canadian Post Office Into a Digital Library

08:00 - 10 April, 2016
RDH Architects to Convert a Historic Canadian Post Office Into a Digital Library, © RDH Architects
© RDH Architects

RDH Architects has unveiled the plans for its Old Post Office Idea Exchange, a restoration project in Cambridge, Canada. The post office project will completely restore the existing historic building and transform it into a new space through the use of new glass additions that will increase usable space and improve accessibility.