Competition: WHO Headquarters in Geneva

Aerial Site

The World Health Organization (WHO, the Commissioning Organization) is the directing and coordinating authority for health within the United Nations system. On 23 June 2014, WHO launched an international, two-stage architectural design competition for the extension and redevelopment of WHO Headquarters in .

French architect Dominique Perrault will preside the jury that also includes Bernard Tschumi, Momoyo KaijimaDiébédo Francis Kéré, and Bernard Kouhry. Registration closes September 19. For complete information, please go to the competition’s official guideline here.

Humanitarium / group8

© Walter Mair

Architects: group8
Location: Avenue de la Paix 17 – 19, ,
Architect In Charge: Adrien Besson, Christophe Pidoux, Julien Potignat, Blaise Fontaine
Year: 2013
Photographs: Walter Mair

WHO Launches Competition to Extend Geneva Headquarters

The original WHO Headquarters building designed by Jean Tschumi. Image © Wikimedia CC User Thorkild Tylleskar

The World Health Organization (WHO) has launched an international design competition to redevelop and extend its 1966 headquarters in Geneva. The new facilities, a 25,000 square metre office block and 700-space underground car park will replace a series of smaller additions, hastily constructed in response to various health crises in the years after the main building was completed.

In addition, the new building will facilitate a redevelopment of the original building, housing extra staff while work on the Jean Tschumi-designed building is carried out.

Read on for more details on the competition

2LB House / Raphaël Nussbaumer Architectes

© Lionel Henriod

Architects: Raphaël Nussbaumer Architectes
Location: ,
Project Team: Raphaël Nussbaumer, Frédéric Perone, Anjéla Aubert, Luis Antunes, Reto Oechslin, Davide Righenzi
Area: 320 sqm
Year: 2014
Photographs: Lionel Henriod

Cycle d’orientation de Cayla / LRS Architectes

© Thomas Jantscher

Architects: LRS Architectes
Location: Geneva,
Architect In Charge:
Area: 17,558 sqm
Year: 2008
Photographs: Thomas Jantscher

Extension and transformation of a house in Geneva / LRS Architectes

© Thomas Jantscher

Architects: LRS Architectes
Location: ,
Year: 2009
Photographs: Thomas Jantscher

Maison des Etudiants / Lacroix Chessex

© Radek Brunecky

Architects: Lacroix Chessex
Location: , Switzerland
Design Team: Grégoire Martin, Jon Onandia, Cristina Moldes, Boris Pflugfelder, Stéphane Koularmanis
Photographs: Radek Brunecky

Evolucio / Onionlab

Courtesy of

Projected onto the façade of the Musées d’art et d’histoire de Genève, Onionlabs ‘Evolucio’ is a piece that revolves around the graphic and sound abstraction of the concept it is named after: evolution. Created with 3D projection mapping techniques, It is construed as transformation, construction and alteration of reality through time; evolution as a discontinuous creation process as well. More images and architects’ description after the break.

Two in One House / Clavienrossier Architectes

© Roger Frei

Architects: Clavienrossier Architectes
Location: , Switzerland
Year: 2012
Photographs: Roger Frei

120 affordable appartments / meier + associés architectes + Burckhardt Partner

© Jean-Michel Landecy

Architects: meier + associés architectes , Burckhardt Partner
Location: , Switzerland
Area: 11000 sqm
Year: 2011
Photographs: Jean-Michel Landecy

A Sauna / BUREAU A

© Dylan Perrenoud

Architects: BUREAU A
Location: ,
Artist: Jérémie Gindre
Built By: L-Sud association
Year: 2012
Photographs: Dylan Perrenoud

Flashback: Merck Sereno Headquarters / Murphy/Jahn

Courtesy of

Architects: Murphy/Jahn
Location: Geneva,
Construction: 2006
Area: 68,000 sqm
Photographs: Courtesy of Murphy/Jahn

CERN Public Realm Competition Proposal / HASSELL

Courtesy of

HASSELL, an international design practice, was recently awarded for their entry in both categories of the international Public Realm competition for CERN in . The competition entry, which was produced by the London studio of HASSELL, was the sole UK based design practice to be recognized with an award. The open international competition, run by the Canton of , was launched in May 2011. More images and architects’ description after the break.

Bamboo Residency / group8

© Régis Golay, FEDERAL STUDIO

Architects: group8
Location: , Switzerland
Project Area: 14,000 sqm
Project Year: 2007-2011
Photographs: Régis Golay, FEDERAL STUDIO

ICRC Logistics Complex / group8

© Régis Golay, FEDERAL STUDIO

Architects: group8
Location: Geneva,
Client: International Committee of the Red Cross (ICRC)
Project Area: 11,500 sqm
Project Year: 2008-2011
Photographs: Régis Golay, FEDERAL STUDIO

EXHIBITION: Le Corbusier & Pierre Jeanneret, Low Cost Furniture and Other Items from Chandigarh

and Pierre Jeanneret relaxing on the Shukna Lake on a pedal boat manufactured by Pierre Jeanneret, c. 1950. Photo by Sureh Sharma.

GENEVA–Galerie Anton Meier inaugurated the first exhibition in devoted to the work  Pierre Jeanneret on September 20 at the Palais de l’Athénée. The exhibition, “The Chandigarh Project,” features a selection of furniture created for the Chandigarh capital complex on the border of Punjab and Haryana states in India. Intended to offer the public “clearer public insight into the humanistic work of Pierre Jeanneret, often overshadowed by his illustrious cousin, the show features pieces handcrafted on site for the new capital presented with “rare street furniture” as well as Le Corbusier’s symbols and prints. Highlights include teak tables, cane chairs, wooden armchairs, an a cast iron manhole cover with a recessed reproduction of the Chandigarh master plan as drawn by Le Corbusier in 1951. The exhibition comes after a scandal that erupted in 2010 when UBS decided to pull an ad featuring Corbusier. Debates continue involving the provenance of Chandigarh artifacts such as these, as dealers continue to buy items from Indian officials to resell abroad.

More information and photos after the break.

Corner Building / meier + associés architectes

© Jean-Michel Landecy

Architects: meier + associés architectes
Location: ,
Project Year: 2006
Collaborators: S Braun, M de Dompierre, I Iussi, M Jaques, AI Pepermans, M Perret
Project Area: 5,070 sqm
Photographs: Jean-Michel Landecy

Coral House / group8

© Régis Golay, FEDERAL Studio

The Coral house is located in the Chandieu area, formed by a large urban block surrounded by Rue Giuseppe-Motta, Grand-Pré and Chandieu. This new housing estate takes part of the regeneration of a former industrial site and completes, together with the Bamboo Residence, a large city block. At the intersection of the avenue and the Chandieu road, a public square supplemented by a fountain and a sculpture will be built in collaboration between the artiste Fabric Gygi and the architectural office ADR. The construction aims to high quality standards in terms of space and equipment, as well as construction materials and coating. It also seeks the MINERGIE label, by using optimum insulation for the exterior envelope, and highly efficient technical installations (heating is provided by geothermal heat pumps; double flux air system is distributed through the ceiling – ERV). The use of a high energy standard allowed use to obtain 10% additional net surface, compared to what was requested by the neighborhood plan.

Architect: group8
Location: Rue du Grand-Pré, 1202 Geneva,
Photographs: Régis Golay, FEDERAL Studio