Dr. Prévost Housing / Nomos

Dr. Prévost Housing / Nomos

Dr. Prévost Housing / Nomos - Interior PhotographyDr. Prévost Housing / Nomos - Interior PhotographyDr. Prévost Housing / Nomos - Interior Photography, Brick, FacadeDr. Prévost Housing / Nomos - Interior Photography, Facade+ 17

  • Architects: Nomos
  • Area Area of this architecture project Area :  14740
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Paola Corsini
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  New Terracotta, Prelco, Serrurerie 2000
  • Lead Architects : Lucas Camponovo, Katrien Vertenten, Massimo Bianco
More SpecsLess Specs
Dr. Prévost Housing / Nomos - Exterior Photography
© Paola Corsini

Text description provided by the architects. Dr. Prévost housing project is situated in a residential neighbourhood close to the city centre and in the process of being urbanized. The master plan of the area, insensible to its context and partly ignoring the topography, demands a sturdy L-shaped, eight story building in the middle of a neighbourhood composed of individual villas with neat gardens. A dense programme, severely regulated by housing laws and economical pressure, intends for a predefined mix of social housing and affordable condominiums.

Dr. Prévost Housing / Nomos - Interior Photography
© Paola Corsini
Dr. Prévost Housing / Nomos - Interior Photography, Facade
© Paola Corsini
Dr. Prévost Housing / Nomos - Image 16 of 17
Plan
Dr. Prévost Housing / Nomos - Interior Photography, Facade
© Paola Corsini

Conscious of the contrasting scales and the profound social and physical transformation of the neighborhood, the new architecture aims at stimulating the sense of community and creating a positive identity.

Dr. Prévost Housing / Nomos - Interior Photography, Brick, Facade
© Paola Corsini

Bending the limits of building codes, the section reacts to the sloping ground. Three half-level splits compose the long wing of the L and the underground parking adapts to the existing slope, in order to reduce the economic impact and adjust its physical mass. A wide common portico ties together the 104 housing units, connecting the entry hallways at the ground floor and the porches of the apartments upstairs. Monumental columns of various heights emphasize the public character of the space and frame the courtyard on the southwest. Articulating the threshold between inside and outside, the private and the public, the portico offers shelter, as well as a place for social interaction.

Dr. Prévost Housing / Nomos - Interior Photography
© Paola Corsini
Dr. Prévost Housing / Nomos - Image 17 of 17
Elevation
Dr. Prévost Housing / Nomos - Exterior Photography
© Paola Corsini
Dr. Prévost Housing / Nomos - Interior Photography, Facade
© Paola Corsini

A split level in the interior stairwells allows for each apartment to dwell on its own floor and access to the elevator. The degree of privacy —from the courtyard, through the entry halls to the separate landings— is indicated by the lozenge pattern scale on the floor. An open atrium extends over seven floors completing the spatial figure of the common space. At the intersection of the L, a carmine red staircase spirals up to the sky with semicircular balconies at each level.

Dr. Prévost Housing / Nomos - Exterior Photography
© Paola Corsini

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ginebra, Suiza

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dr. Prévost Housing / Nomos" [Edificio de viviendas Dr. Prévost / Nomos] 09 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966366/dr-prevost-housing-nomos> ISSN 0719-8884
© Paola Corsini

Dr. Prévost 公寓 / Nomos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.