Filter House / Comte/Meuwly

Filter House / Comte/Meuwly
Filter House / Comte/Meuwly - Exterior Photography
Courtesy of Comte/Meuwly

Filter House / Comte/Meuwly - Exterior Photography, Windows, FacadeFilter House / Comte/Meuwly - Interior Photography, Facade, Beam, SteelFilter House / Comte/Meuwly - Exterior Photography, Windows, Glass, GardenFilter House / Comte/Meuwly - Interior Photography, Door, Facade, Windows, ColumnFilter House / Comte/Meuwly - More Images+ 24

  • Architects: Comte/Meuwly
  • Area Area of this architecture project Area:  150
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2022
  • Lead Architects: Lucas Falbriard, Adrien Meuwly, Adrien Comte
More SpecsLess Specs
Filter House / Comte/Meuwly - Exterior Photography, Windows, Facade
Courtesy of Comte/Meuwly

Text description provided by the architects. The Filter House is an experiment about the diffuse relationship between construction and its environment, in the broadest sense, and as the most intrinsic value of the project. It is very opportunistic, in a positive way, proposing a positive reciprocal relationship with everything that is already there.

Filter House / Comte/Meuwly - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden
Courtesy of Comte/Meuwly
Filter House / Comte/Meuwly - Exterior Photography, Windows, Door
Courtesy of Comte/Meuwly
Filter House / Comte/Meuwly - Exterior Photography, Windows, Door, Facade, Garden
Courtesy of Comte/Meuwly

A very reduced construction, almost like the dematerialization of a house, projecting living spaces in the garden, in the trees, in the surrounding industrial areas, along the railroads, in this fantastic situation that is the edge of cities.  

Filter House / Comte/Meuwly - Interior Photography, Door, Facade, Windows, Column
Courtesy of Comte/Meuwly
Filter House / Comte/Meuwly - Image 15 of 29
Courtesy of Comte/Meuwly

So it's almost nothing, just what you need where you need it. The straight-forward bare materials and the proximity of the very dense vegetation. The surest way to not distinguish the house from its surroundings is simply to not give it a façade. It is therefore made of a set of layers, a filter to allow precise negotiation of the unpredictable and beautiful fluctuations of the environment. Instead of the clear line of a border, it is a complex gradation between the living space and what surrounds it. 

Filter House / Comte/Meuwly - Interior Photography, Stairs, Beam, Handrail
Courtesy of Comte/Meuwly

There is no inside. Let's say that the filter house is a rather complex tent. It triggers a constant awareness of the exterior and its variations. It is ready to react, like a camper preparing his installation for the next gale. The house is projected into this wild and vast thing that is our environment.

Filter House / Comte/Meuwly - Exterior Photography, Windows, Glass, Garden
Courtesy of Comte/Meuwly

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Filter House / Comte/Meuwly" 29 Aug 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/988019/filter-house-comte-meuwly> ISSN 0719-8884

Courtesy of Comte/Meuwly

滤光小屋,无“界”之家 / Comte/Meuwly

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.