the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions

Public Space

Adjaye Associates Transform Electrical Switching Station Into Empowering Art Wall

14:00 - 13 April, 2018
Adjaye Associates Transform Electrical Switching Station Into Empowering Art Wall, Courtesy of Adjaye Associates
Courtesy of Adjaye Associates

Adjaye Associates has unveiled images of its proposed reconceptualization of the protective façade of an electrical switching station into an engaging “Art Wall” in Newark, New Jersey. The 30-foot-high walls of the Fairmount Heights switching station will be transformed into a canvas for original works of 14 local and international artists, exploring themes of youth, education, and community, while a canopied passageway will house a market, art installations, and gathering space.

Courtesy of Adjaye Associates Courtesy of Adjaye Associates Courtesy of Adjaye Associates Courtesy of Adjaye Associates + 6

Henning Larsen Brings Canals and Rooftop Farming to Brussels in Competition-Winning Masterplan

14:00 - 5 April, 2018
Courtesy of Henning Larsen
Courtesy of Henning Larsen

Danish firm Henning Larsen has released images of their competition-winning Key West urban development, seeking to revitalize a socio-economically challenged area of the Belgian capital Brussels. Developed in collaboration with A2RC Architects, the masterplan aims to balance urban and recreational life along the Brussels Canal Zone through a combination of housing, schools, urban farming, and a market hall.

Like many European cities, Brussels is moving towards a post-industrial economy, giving new opportunities to old industrial areas such as the Canal Zone. The Henning Larsen redevelopment seeks to remodel the area as an urban center, tying the urban areas west of the canal to central Brussels.

Courtesy of Henning Larsen Courtesy of Henning Larsen Courtesy of Henning Larsen Courtesy of Henning Larsen + 6

ODA Unveils Images of Bamboo-Inspired "Dragon Gate" for New York's Chinatown

14:00 - 4 April, 2018
ODA Unveils Images of Bamboo-Inspired "Dragon Gate" for New York's Chinatown, Courtesy of ODA New York
Courtesy of ODA New York

ODA New York has released images of its proposed “Dragon Gate” pavilion for New York’s Chinatown, seeking to act as a symbolic gateway to the famous Manhattan neighborhood. Using modern materials and forms to invoke symbols of traditional Chinese culture, the scheme seeks to capture Chinatown’s remarkable duality: a community of tradition resistant to change, yet one regarded as a uniquely contemporary phenomenon showcasing New York’s inclusive diversity.

Situated on a triangular traffic island at the intersection of Canal, Baxter, and Walker Streets, ODA’s scheme seeks to activate a currently-underused pedestrian space. The Dragon Gate consists of a triangular form adhering to a three-dimensional, gridded structure formed from interwoven, tubular, bronze steel inspired by bamboo scaffolding. As the structure densifies, selected pieces will be painted red to create the illusion of a dragon in mid-flight.

Courtesy of ODA New York Courtesy of ODA New York Courtesy of ODA New York Courtesy of ODA New York + 5

Meandering Skydeck Features in HASSELL's Competition-Winning Shenzhen District Masterplan

14:00 - 2 April, 2018
Meandering Skydeck Features in HASSELL's Competition-Winning Shenzhen District Masterplan, Courtesy of HASSELL
Courtesy of HASSELL

HASSELL has won a competition for the design of the Qianhai Mawan Mile, a business district for the Chinese “gateway city" of Shenzhen. Stretching over one mile (1.6 kilometers), the masterplan seeks to combine “lush parklands, new cultural buildings, and a meandering skydeck” in a vision centered on human-wellbeing.

Aimed particularly at attracting young, mobile residents in a rapidly-changing urban environment, the Mawan masterplan consists of integrated public spaces, neighborhood zones, pavilion buildings, and a mile-long (1.6-kilometer-long) skydeck weaving throughout the development.

Courtesy of HASSELL Courtesy of HASSELL Courtesy of HASSELL Courtesy of HASSELL + 12

Raised Walkways and Looping Rivers Triumph in Park Avenue Design Competition

16:00 - 31 March, 2018
Raised Walkways and Looping Rivers Triumph in Park Avenue Design Competition, Park Park. Image © Maison
Park Park. Image © Maison

The development company Fisher Brothers' "Beyond the Centerlinecompetition was launched in October 2017 as an open call to "enliven and activate the medians for a new generation of New Yorkers." The competition addresses the Park Avenue commercial district, which sits between 46th and 57th Streets.

Out of nearly 150 submissions, an eight-person jury narrowed the field down to 17 finalists, details of which can be found here. Two designs have since been selected as winners, with "Park Park" by Maison winning the jury selection, and "Park River" by Local Architects winning the popular vote.

Park Park. Image © Maison Park Park. Image © Maison Park River. Image © Local Architects Park River. Image © Local Architects + 10

COBE & BIG Reveal Images of "Waterfall" Proposal for Copenhagen Aquatic Center

12:00 - 27 March, 2018
COBE & BIG Reveal Images of "Waterfall" Proposal for Copenhagen Aquatic Center, Courtesy of COBE / BIG
Courtesy of COBE / BIG

Danish firm COBE has released images of their proposed aquatic center in Copenhagen Harbor, a scheme entered for a design competition which was won by Kengo Kuma. The proposal, designed in collaboration with Bjarke Ingles Group (BIG), formed part of COBE’s competition-winning masterplan for Paper Island, which was chosen for development in 2016.

Courtesy of COBE / BIG Courtesy of COBE / BIG Courtesy of COBE / BIG Courtesy of COBE / BIG + 11

Former Citroën Factory to be Converted Into Brussels "Centre Pompidou"

12:00 - 23 March, 2018
Exterior view. Image Courtesy of NOA / EM2N / SBA
Exterior view. Image Courtesy of NOA / EM2N / SBA

A team comprising noAarchitecten, EM2N, and Sergison Bates has won a design competition for the transformation of a former Citroën factory in Brussels into a cultural hub, merging a Museum of Contemporary Art, architecture center, and public amenities under the name “KANAL – Centre Pompidou.” The architects’ vision was for a scheme which reflects on the role of the twenty-first-century museum in society, one which opens out towards the city to entice the general public.

Showroom. Image Courtesy of NOA / EM2N / SBA Interior space. Image Courtesy of NOA / EM2N / SBA Interior space. Image Courtesy of NOA / EM2N / SBA Exterior view. Image Courtesy of NOA / EM2N / SBA + 11

Awareness of the Importance of Public Spaces is Increasing—Here's How We Can Capitalize On It

09:30 - 21 March, 2018
Awareness of the Importance of Public Spaces is Increasing—Here's How We Can Capitalize On It, Piazza del Campo, Siena, Italy. Image © <a href='https://www.flickr.com/photos/liakadaweb/38621551301/'>Flickr user liakadaweb</a> licensed under <a href='https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/'>CC BY 2.0</a>
Piazza del Campo, Siena, Italy. Image © Flickr user liakadaweb licensed under CC BY 2.0

This article was originally published by Common Edge as "How Public Space Can Build Community and Rescue Democracy."

Public spaces are having a moment. People from outside the field of urban planning are beginning to notice the vital contributions that they make to our quality of life: inserting nature and cultural memory into the everyday, reminding us of our collective responsibilities, supporting democratic expression. People are also beginning to notice the subtle ways in which those contributions are being eroded by threats of privatization, corporate appropriation, and apathy.

Most acutely, this moment is brought to us by Apple, which has begun an aggressive retail rebranding effort to re-conceptualize its stores as “town squares,” and wrought a wave of well-founded concern. Technology continues to beckon us away from the need to leave our homes or interact face-to-face with other humans. If for every action there is an equal and opposite reaction, it would follow that opportunities for such interpersonal interaction become a luxury we begin to seek, a call to remember our origin as social beings.

Riken Yamamoto's "Hill" Wins Competition for Taiwan Art Museum

14:00 - 19 March, 2018
Riken Yamamoto's "Hill" Wins Competition for Taiwan Art Museum, Courtesy of Riken Yamamoto & Field Shop
Courtesy of Riken Yamamoto & Field Shop

Riken Yamamoto & Field Shop has released images of the proposed Taoyuan Museum of Art in Taiwan, having won an international competition for the scheme’s design in 2018. Acting as a symbolic gateway to the heart of the city, the architect’s vision was for a hub where every visit leads to new discoveries and experiences.

Named “The Hill,” the competition-winning scheme is defined by a sloping green roof, hosting artwork, pavilions, trees, and an outdoor theater. Beneath the roof, a structure named “The Cube” contains permanent exhibitions and collections, and establishes a link between the museum and Blue Pond Park beyond.

Courtesy of Riken Yamamoto & Field Shop Courtesy of Riken Yamamoto & Field Shop Courtesy of Riken Yamamoto & Field Shop Courtesy of Riken Yamamoto & Field Shop + 7

BIG Unveils Bow-Shaped Design for National Theatre of Albania

12:00 - 15 March, 2018
BIG Unveils Bow-Shaped Design for National Theatre of Albania, Courtesy of BIG
Courtesy of BIG

Bjarke Ingels Group (BIG) has released images of its bow-shaped National Theatre of Albania, responding to a thriving performance art scene in the nation’s capital. Situated in the cultural heart of downtown Tirana, the scheme seeks to create new urban gathering places for a pedestrian-focused district, while casting the theater as a performer in its own right.

Situated on a cultural axis, adjacent to public landmarks such as Skanderbeg Square, the National Opera, and the National Art Gallery, BIG’s scheme will replace the existing theater while adding three new performance spaces, a rooftop amphitheater, and a covered public space underneath the building.

Courtesy of BIG Courtesy of BIG Courtesy of BIG Courtesy of BIG + 6

Construction Begins on MVRDV’s Redesign for Europe’s Biggest Urban Shopping Center

12:20 - 13 March, 2018
Construction Begins on MVRDV’s Redesign for Europe’s Biggest Urban Shopping Center, © Kréaction
© Kréaction

In the 3rd Arrondissement of the French city of Lyon, construction has begun on Lyon Part-Dieu, an MVRDV-designed scheme seeking to transform the city’s main shopping center. Featuring partly-transparent glass and a public green roof, the MVRDV scheme will revitalize and integrate what was formerly an introverted complex built for an era dominated by the car.

At 166,000 square meters, Lyon Part-Dieu is the largest downtown shopping center in Europe, built in 1975. In order to improve the existing outdated complex, MVRDV worked with co-architects SUD to produce a design that offers a contemporary update to the existing façade and a re-organization of the interior program. 

How Sou Fujimoto Promotes Community By Uniting Seemingly Opposite Elements

09:30 - 7 March, 2018
How Sou Fujimoto Promotes Community By Uniting Seemingly Opposite Elements, Architecture meets the outdoors in Sou Fujimoto's L’arbre Blanc housing tower, under construction in Montpeller, France. Image Courtesy of SFA+NLA+OXO+RSI
Architecture meets the outdoors in Sou Fujimoto's L’arbre Blanc housing tower, under construction in Montpeller, France. Image Courtesy of SFA+NLA+OXO+RSI

This article was originally published by Redshift as "Architect Sou Fujimoto Has Radical Ideas for Familiar Communal Spaces."

The destruction wrought upon Ishinomaki by the 2011 Great East Japan Earthquake and Tsunami damaged the city’s civic hall and cultural center beyond repair. To rebuild, Ishinomaki City wanted to create a landmark combining these two facilities into a new complex—one that would be like a city unto itself, serving the community.

In 2016, design proposals were screened in a process that included public presentations, with many locals participating. In the end, Sou Fujimoto, a leader among the next generation of Japan’s architects, was selected for his innovative design.

UAE Pavilion at the 2018 Venice Biennale to Explore Human-scale Landscapes and Social Spaces

06:00 - 2 March, 2018
UAE Pavilion at the 2018 Venice Biennale to Explore Human-scale Landscapes and Social Spaces, Children playing soccer on sandy street outside the boundaries of bigness. Image Courtesy of National Pavilion UAE - la Biennale di Venezia
Children playing soccer on sandy street outside the boundaries of bigness. Image Courtesy of National Pavilion UAE - la Biennale di Venezia

As part of our 2018 Venice Architecture Biennale coverage we present the proposal for the UAE Pavilion. Below, the participants describe their contribution in their own words.

The National Pavilion UAE will present “Lifescapes Beyond Bigness,” an exhibition exploring human-scale architectural landscapes, at the 2018 Venice Biennale. The exhibition aims to highlight the role of architecture and urban design in forming the choreography of people’s daily routines. It particularly investigates the role of ‘quotidian’ (every day) landscapes in accommodating, enhancing, and facilitating social activities across different places in the UAE.

Zhulang Huagai: A Figure for the Nantou Urban Village / NADAAA + Cooper Union

19:00 - 1 March, 2018
Courtesy of UABB
Courtesy of UABB

Courtesy of UABB © Jeremy Son © Dongmei Yao © Jeremy Son + 27

  • Architects

  • Location

    Nantou, Nanshan District, Shenzhen, China
  • NADAAA Design Team

    Nader Tehrani, Katherine Faulkner, Mitch Mackowiak
  • Cooper Union Design Team

    Margaux Wheelock-Shew, Jeremy Son
  • Area

    110.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

Call for Entries: PocketSeat 2018 Design Competition

13:55 - 19 February, 2018
Call for Entries: PocketSeat 2018 Design Competition, Pocket Seat 2018 seeks to discover and champion fresh designs that can help people recreate a “seat” adaptable to the changing needs of the user within its spatial limitations.
Pocket Seat 2018 seeks to discover and champion fresh designs that can help people recreate a “seat” adaptable to the changing needs of the user within its spatial limitations.

In today’s crowded world, the aspect of finding comfortable seating in a public arena is a major part of one’s daily activities. A comfortable seating in public helps one relax and reduce fatigue. This social activity, however, may vary with each individual and the kind of space he/she occupies. Most importantly, the nature of the seat ought to cater to every individual irrespective of their age, size or gender.
The act of seating is an opportunity for many to boost inter-personal communication and encourage social and cultural bonding between individuals.
Over the last few years, public spaces offering avenues to sit, relax and strike a conversation with fellow people have drastically reduced, sparking an urgent need for alternative methods of creating personal seating arrangements. It’s imperative that the seat is ideated with the utmost sense of creativity and innovation. Recreating a seat that goes by every individual’s preference and fits within its spatial limitations poses a challenge to our generation.

Urban Equipment for Public Spaces Helps to Build a Bike-Friendly City

06:00 - 30 January, 2018
Urban Equipment for Public Spaces Helps to Build a Bike-Friendly City, Bike Lockers | Reliance Foundry
Bike Lockers | Reliance Foundry

Designing public spaces without considering the circulation and parking of bicycles is no longer an option in today's world. Accessibility for the free traffic of cyclists must also be accompanied by adequate security conditions, incorporating these devices in the best possible way to parks, sidewalks, parking lots, and the streetscape as a whole. 

Are you designing an urban space, or do the exteriors of your project require a correct link with the circulation of bicycles? Check these support elements that can help you to generate a better city for the urban commuter on wheels.

reSITE 2018

18:00 - 22 January, 2018
reSITE 2018, reSITE 2018 Prague, global interdisciplinary architecture and urbanism forum
reSITE 2018 Prague, global interdisciplinary architecture and urbanism forum

The annual international forum showcasing better solutions for our urbanized world will be back at Prague’s Forum Karlin with a new Guest Curator, writer and urbanist Greg Lindsay. What has been called the most interactive architecture and urbanism event will present 50 international speakers from 30 countries surrounded by a 1000+ audience gathering architects, planners, bottom-up innovators and municipal and private sector leaders.

The Founder of Rojkind Arquitectos Michel Rojkind will give one of the keynote lectures. His latest achievement, the Foro Boca concert and culture hall in Mexico, was inaugurated last month and he has amazed the planet by "Portal of Awareness", spatial

Run, Jump, Hide and Slide on ELEMENTAL's Newly Designed Urban Children's Game

06:00 - 18 January, 2018
Run, Jump, Hide and Slide on ELEMENTAL's Newly Designed Urban Children's Game, La Serpentina en el Parque Cultural de Valparaíso, Chile. Image Cortesía de ELEMENTAL
La Serpentina en el Parque Cultural de Valparaíso, Chile. Image Cortesía de ELEMENTAL

A new children’s urban playground has captured the attention and energy of children of all ages in the center of Valparaíso’s Cultural Park (Chile). The metallic structure is 40 meters long and has a colorful undulating path where children can run, jump, hide and slide.

La Serpentina is one of the public space projects designed by ELEMENTAL (Alejandro Aravena). It was built for Somos Choapa in Chile and is currently in Valparaíso as part of the XX Biennial of Architecture and Urbanism of Chile.

La Serpentina follows a similar design to the equipment at the Bicentenary Children’s Park (2012) in Santiago. La Serpentina is one of two interventions entered by Somos Choapa in the Biennial. The second project is a prototype with a series of touch screens installed in the main area of the Cultural Park of Valparaíso, accounting for over 100 concrete initiatives of the project.