10 Logements Paris / RMDM Architectes

Courtesy of RMDM Architectes

Architects: RMDM Architectes 
Location: 5,9 Impasse Dupuy, ,
Project Team: Alexandre de Muizon, Philippe Maillols, Eric Dolent
Project Area: 780 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Courtesy of RMDM Architectes

Logements Rue Riquet / François Noël Architectes

© Martin Argyroglo

Architects: François Noël Architectes
Location: Rue Riquet, Paris,
Project Area: 4,925 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Martin Argyroglo

Eden Bio / Edouard François

Courtesy of Edouard François

Architects: Edouard François
Location: 
Project Area: 7,700 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of Edouard François

Kindergarten in Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates

© Gaston Bergeret

Architects: Eva Samuel Architect Urbanist & Associates
Location: Ecolematernelle, Dalle des Olympiades, , France
Design Team: S.Romain Architect, S. dirvariu, F. Laheurte assistants
Renovation Surface: 2,400 sqm
Budget: $8,5
Completion: 2012
Construction: Eiffage
Photographs: Gaston Bergeret,

‘Sur Mesure’ Sticker Installation / FREAKS freearchitects

YouTube Preview Image

The ‘Sur Mesure’ Sticker Installation, designed by FREAKS freearchitects, was placed onto the facade of Oscar Niemeyer’s Building for French Communist Party Headquarters in this past December. Known forNiemeyer’s simple construction without ornament, the installation creates a simple, yet interesting addition to the building for people around the city. Completed in the early 1980′s, the intention of letting it “breathe” to the city and not break the site generates an open space district with its undulating forms. This then mirrors the continuity of the urban fabric of the neighborhood and frames the plaza. The video shows the process of installing the immense sticker onto the facade. More images of the installation can be viewed after the break.

Helicosm / FREAKS freearchitects

Courtesy of

Architects: FREAKS freearchitects
Location: , France
Project Team: Guillaume Aubry, Cyril Gauthier, Yves Pasquet
Project Area: 100 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Courtesy of FREAKS freearchitects

Well Building 2050 Competition

YouTube Preview Image

The Well building 2050, an international design contest for housing in the strategic area of “La défense” , is giving additional time to apply until Wednesday, June 13 at 12h00 GMT . The competition challenges students worldwide to place quality of life and energy efficiency at the heart of urban housing in 2050. We need to consider housing from a new perspective, to bring about changes and improvements to the skills and jobs related to designing, constructing and using tomorrow’s place to live in. For more information on the competition, please visit here.

Press Conference Room of the French Ministry of Agriculture / h2o Architectes

© Stéphane Chalmeau

With a request from the client for a contemporary and timeless design in order to match the Institution that it would represent, h2o Architectes transforms this “technical tool” into a space of representation and communication for the Minister and its politicians. As a result, the Ministry of Agriculture now has a performing tool which combines poetry and rigour in a flexible and controlled environment. More images and architects’ description after the break.

“Re•architecture – RE•cycle, RE•use, RE•invest, RE•build” Exhibition

Courtesy of Pavillon de l’Arsenal

Focusing on and its diversity, the Pavillon de l’Arsenal, the center for information and exhibition for urban planning and architecture, has invited fifteen European agencies that question the way that modern-day cities are built to participate in this exhibition.

Through their original strategies, these architects are part of collectives or associations, work in multidisciplinary teams and carry out experiments on cities in order to reinvent the everyday reality of our fellow citizens. The presentation of their lively, direct and sustainable projects is an invitation to discover and share in exciting ways of enhancing city landscapes.

The thirty exhibited proposals, shown at the various stages of development, describe the conditions in which the orders were placed, the study behind the projects, participative action as well as the conditions in which studies were carried out and the projects completed. For more information, please visit here.

Monumenta 2012 / Daniel Buren

©

Stefan Tuchila, an architecture photographer based in Bucarest/Paris shared with us a set of images of the latest Monumenta exhibition in Paris. After the amazing installation by Anish Kapoor last year, it was Daniel Buren‘s time to take this challenge and create a concept for the 2012 edition.

Some more images after the break, and for the complete photoset you can visit Stefan’s website.

Update: Villiot-Rapée Apartments / Hamonic + Masson

© Sergio Grazia

Architects: Harmonic + Masson
Location: ,
Client: Paris Habitat OPH
Project Manager: Marie-Agnès de Bailliencourt
Green Building Adviser: Franck Boutté
Project Year: 2011
Project Area: 5,120 sqm (GFA)
Photographs: Sergio Grazia

Stanzes / La Ville Rayee

© JC Decaux

Architects: La Ville Rayée
Location: La Défense, ,
Year: 2012
Client: Defacto, for « Forme Publique », La Défense Urban Furniture Biennial
Development: JC Decaux
Touch-screen Public Phone: Orange
Fabrication of Concretepieces: Escofet
Material: Escofet fibered ultra-high performance concrete
Photographer: JC Decaux

  

Eco-Sustainable House / Djuric Tardio Architectes

© Clément Guillaume

Architects: Djuric Tardio Architectes
Location: Paris,
Completion: 2012
Surface: 246 sqm SHAB
Photographs: Clément Guillaume

Respect the Architect / Franck Bohbot

Le Bon Marché, Paris ©

In a single photograph, French photographer Franck Bohbot exposes the essence of each unique architectural masterpiece in a series entitled Respect the Architect that captures a telling moment within a variety of locations throughout Europe. Stylistically, the series embodies a homogeneous composition throughout while simultaneously revealing the unique story of each space. Bohbot embraces quasiperfect symmetry, creating a surreal quality and invoking a sense of curiosity with each image.

Continue after the break for more images. In case you missed it, be sure to check out this series: Parisian Theaters by Franck Bohbot.

Pavilion Spéciale 2012 / Ball Nogues Studio

Courtesy of

The Ecole Spéciale d’Architecture in Paris recently announced Los Angeles based, Ball Nogues Studio as the winner of the 2012 edition of the “Pavilion Spéciale” competition in Paris, . The Pavilion Spéciale is an installation that can be arched and curled at full scale with a small crane to form different types of space for the site. The installation will create a sense of place while providing a respite from the sun and rain. More images and architects’ description after the break.

Zac Claude Bernard Multifunctional Building / Atelier Zündel & Cristea

© Stephane Chalmeau

Architects: Atelier Zündel & Cristea
Location: ,
Year: 2008-2011
Photographs:  Stephane Chalmeau

   

Paris Market Lab / Ayrat Khusnutdinov and Gemawang Swaribathoro

Courtesy of and

Located in the heart of fashion and branded boutiques of Paris, the approach of the Paris Market Lab project by Ayrat Khusnutdinov and Gemawang Swaribathoro provides a unique experience. With the theme of ‘You Buy, We Cook’, they create not just another restaurant, but a vibrant social hub fused with a possibility to transform a regular visit to an adventure. More images and architects’ description after the break.

Lamoricière School / archi5

© Fabien Terreaux & Thomas Jorion

Architects: archi5
Location: , France
Architecture and Urbanism Agency: archi5prod
Engineer, Economist: Mizrahi
Kitchen Engineer: BBN Conseils
Client: City of Paris
Surface: 3180 m²
Cost: 7165 000 Euros HT
Completion: 2011
Photographs: Fabien Terreaux, Thomas Jorion

Completed in September 2011, the reconstruction and expansion of the Lamoricière School, designed by archi5 upon winning a competition for their concept, is a landmark in the neighborhood, as well as a meeting and exchange place open to its environment. The building is subtly inserted in the existing surroundings while affirming its public facility characteristics. The decomposition of the volume allows it to include the new equipment in the extension of the kindergarten template and to respect the scale of neighboring buildings.