Stendhal Apartment / miogui

Stendhal Apartment / miogui
Stendhal Apartment  / miogui - Interior Photography, Countertop
© Philippe Billard

Stendhal Apartment  / miogui - Interior Photography, WindowsStendhal Apartment  / miogui - Interior Photography, CountertopStendhal Apartment  / miogui - Interior Photography, HandrailStendhal Apartment  / miogui - Interior Photography, Windows+ 17

  • Architects: miogui
  • Area Area of this architecture project Area :  13
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Philippe Billard
  • Lead Architects : Sabine Fremiot & Léo Berastegui
Stendhal Apartment  / miogui - Interior Photography
© Philippe Billard

Text description provided by the architects. After refurbishing the first studio in Paris 20e, our office miogui was asked for a second one in the same building. It’s almost the same space, with some little differences, that create a different plan, with the same concept.

Stendhal Apartment  / miogui - Interior Photography, Bathroom
© Philippe Billard

The existing situation is banal, a bathroom too big for the space, one window in the bathroom, one other in the main space, a little kitchen, a big wardrobe, a bed. The main question we want to answer is: How can the space look bigger?

Stendhal Apartment  / miogui - Image 17 of 17
Plan

Feeling of a bigger space.  Our first action was to destroy the bathroom wall to give back the second window for the living space. It is important for us to give the maximum space and light to the living room by compacting as much as we could technical spaces.

Stendhal Apartment  / miogui - Interior Photography, Handrail
© Philippe Billard

To break the feeling of a small living room, we covered an entire wall of mirrors. One big mirror without joints gives the impression of an extra room. Funny fact, during the visits, people asked, «what is in the next room ?». It is interesting how such a huge element, even difficult to bring in, can finally disappear to create more space. The orientation of the parquet follows the biggest diagonal of the space. It makes it feel bigger. Its reflection in the mirror creates the illusion of another room.

Geometry / abstraction / material. It is important to note that in small spaces we have to keep a certain degree of abstraction that blurs the understanding of the space and dimensions, a notion that we learned during our work in Japan a few years ago.

Stendhal Apartment  / miogui - Exterior Photography, Brick
© Philippe Billard

The use of geometry: drawings are guided by strong geometrical shapes, looking for the beauty of the plan. Details follow the same idea. A circular hole is created in the bathroom roof to bring natural light. The mosaic triangle in the space hides some pipes and serves as a little platform for sculptures or plants. It’s important that every choice in the project is motivated by at least two reasons, that one object is used for different functions. In the bathroom, the round mirror and spherical lamp are geometrical forms to blur their technical role.

Stendhal Apartment  / miogui - Image 14 of 17
Axonometry 01
Stendhal Apartment  / miogui - Image 15 of 17
Axonometry 02

The game with perception: the door of the bathroom has a hidden frame and is painted with the same color of the wall to disappear. The proportion of the door, 50cm wide, makes it higher. The mirror in the living room creates reflections that enlarge the space and brings more natural light. The use of a little square mosaic in the bathroom aims to multiply the joints to increase the feeling of space.

Stendhal Apartment  / miogui - Interior Photography, Windows
© Philippe Billard
Stendhal Apartment  / miogui - Image 8 of 17
© Philippe Billard

The use of raw materials: pillars and beams in the facade are raw concrete. The roof of the bathroom is a thin sheet of metal. All the kitchen is made of the same material, pine plywood to unify the functions. A blue curtain hides the kitchen and creates an abstract blue wall. The pipes of the radiator are left visible and integrated into the shelf.

Stendhal Apartment  / miogui - Interior Photography, Windows
© Philippe Billard

Reveal the structure. For every project, we try to reveal the truth about the structure. We scrubbed the coating to reveal the concrete structure underneath. In contrast with the white and clean aspect of the apartment, this rough surface creates a good balance. It links the flat to the entire building.

Stendhal Apartment  / miogui - Interior Photography, Windows
© Philippe Billard

Working in such small spaces is really challenging. The aim is to find the best balance between functionality and abstraction, with real attention to details and proportions.

As the spaces are existent and old, we always have to deal with irregularity, unexpected discoveries. The construction site is like a second conception phase, where details have to be adapted, decisions made quickly. The understanding and dialogue with the craftsmen are essential for a good project.

Stendhal Apartment  / miogui - Interior Photography
© Philippe Billard

To work on the second project in almost the same space is very interesting as it shows that the possibilities are endless. The same concepts of minimalism, compactness, natural light, geometry, the beauty of the plan, reflections, attention to details and materials, are applied to the space for a different result.

Stendhal Apartment  / miogui - Interior Photography
© Philippe Billard

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:20th Arrondissement of Paris, 75020 Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Stendhal Apartment / miogui" 09 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969706/stendhal-apartment-miogui> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.