ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwide

the world's most visited architecture website

Sejong Art Center 2nd Prize Winning Proposal / Tomoon Architects & Engineers + Ison Architects

Designed by Tomoon Architects & Engineers, in collaboration with Ison Architects, their second prize winning proposal for the Sejong Art Center is a cultural center for opera, music, dance, drama, art exhibitions, cinema, and all types of formal and informal performances. With a total program area of approx. 11,000 square meters, the architects proposed that all of the program elements be brought together into a single mass made as compact as possible, maximizing functionality and efficiency, while conserving open space. More images and architects’ description after the break. The center is composed of an opera house with 800 seats, a flexible black box theater with 300 seats, a cinema theater with 400 seats, an art gallery, a cultural center, a VIP lounge, a cafe and a restaurant. In addition there are other necessary spaces such as rehearsal rooms and administration offices, as well as parking. All of the major public spaces are accessed by a single common lobby which acts as an elevated platform and frame, providing views on one side to the city, and on the other, to the central park and the landscape beyond. The walls of the common lobby are glazed from floor to ceiling and sheathed in a metal mesh, so all of the pre-concert and concert activities can be seen from inside and outside, creating a visually rich dynamic environment for both audience and passersby. Also, because the art gallery, cultural center, café and restaurant are in close proximity, this ensures that the common lobby and all foyer areas will be used all throughout the day and into the evening. The compact building mass means that a variety of open and green spaces can be designed around the building. The northwest facing main entry plaza contains water features to attract people coming from the city. In addition the main entry stairs form a grand backdrop leading to the magnificent view of the opera house, the black box theater, and the cinema behind the glazed common lobby wall. The east facing rear plaza is more informal and park-like and is designed so that it can accommodate a wide variety of outdoor performances in addition to providing wide scenic views of the park and surrounding landscape. The north entry plaza is conceived as a vibrant café / cultural plaza. The opera house is in the shape of the classic horseshoe which provides excellent acoustics and good sightlines from all areas of the hall. The black box theater has been designed for good acoustics and for maximum flexibility in stage and seating configurations to accommodate a variety of performance settings and events. The Sejong Art Center is a culture center for the 21st century, bringing a state-of-the-art cultural facility to Sejong City that is a new symbol for the new city. It is a place to enjoy and contemplate culture, the city and nature, and provides a wonderful place for relaxation and enjoyment for all people and citizens. Architects: Tomoon Architects & Engineers, in collaboration with Ison Architects Location : Nasung-dong, Sejong, South Korea Project Architects: Cha Yong-wook, Son Jin Project Manager: Choi Jae-won Project Team: Shin Eun-ho, Choi Jong-bae, Peter Oh, Lee Joon-ho, Lee Doo-hyeong, Lee Woo-joo, Choi Min-wook Acoustics: OSD Engineering & Consulting Stage: TSD STAGE Structural Engineers: Hyung-sang Engineering Mechanical Engineers: Sahm-shin Engineers Electricity / Telecommunication: Young-Kwang Enginneering CG: 3D Focus Architectural Model: OPUS Site Area: 43,493㎡ Building Area: 11,009㎡ Gross Area: 15,205㎡ Structure: Reinforced Concrete + Steel Structure Material: White Tile, Metal Fabric, Wood, Stone Total Stories: 4 Floors Parking: 354 Project Period: December 2012 – March 2013

The Architect and the Accessible City: The Prize-Winning Essay

Each year, the Department of Architecture at the University of California, Berkeley bestows the Berkeley Prize(s) in order to promote the investigation of architecture as a social art. This year's theme was "The Architect and the Accessible City." The following essay, "A day in the life of a wheelchair user: navigating Lincoln," written by Sophia Bannert of the University of Lincoln, took first prize. 

Architectural discourse has gradually become incoherent with the social and ethical needs of the contemporary city. With the relationship between theory and practice strained, lack of social relevance in design is ubiquitous. Practising architects frequently regard theory as esoteric and non-transferable, whilst many theorists do not manifest their ideas into reality and build. With the connection gripping the precipice by its fingers, this paper is conceived; written to persuade, motivate and encourage that there is real value in instigating ideas put forth in this paper. Concepts proposed are not only applicable to the city of Lincoln but are relevant and adaptable to all cities. Inspired by the architecture which has not yet manifested, it hopes to ignite the spirit needed to eradicate social inequities in urban design.

As Albert Einstein said: “If the facts don’t fit the theory, change the facts”. In order to palpably grasp an understanding of what it is truly like to be physically disabled in Lincoln, I rented a wheelchair for one day to see for myself whether the facts fitted the theory.

Read more of Sophia Bannert's prize-winning story, after the break...

Market Hall in Ghent / Marie-José Van Hee + Robbrecht & Daem

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde

House in Konan / Coo Planning

  • Architects: Coo Planning
  • Location: Kobe, Hyogo, Japan
  • Architect in Charge: Akiyoshi Nakao
  • Area: 75.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Yuko Tada , Coo Planning

© Yuko Tada , Coo Planning © Yuko Tada , Coo Planning © Yuko Tada , Coo Planning © Yuko Tada , Coo Planning

Apartment Building and Learning Center In Barceloneta District / EC Compta Arquitectes S.L.

  • Architects: EC Compta Arquitectes S.L.
  • Location: Barcelona, Spain
  • Project and Construction Manager: Ana Garcia
  • Project and Design Team: Joan Cortés, Rubén Férez
  • Project Year: 2012
  • Photographs: nieve | Productora Audiovisual

© nieve | Productora Audiovisual © nieve | Productora Audiovisual © nieve | Productora Audiovisual © nieve | Productora Audiovisual

Walloon Lake House / DUDZIK Studios

  • Architects: DUDZIK Studios
  • Location: Walloon Lake, MI, USA
  • Area: 350.0 sqm
  • Photographs: Courtesy of DUDZIK Studios

Courtesy of DUDZIK Studios Courtesy of DUDZIK Studios Courtesy of DUDZIK Studios Courtesy of DUDZIK Studios

Cape Cod Modern House Addition / Hammer Architects

  • Architects: Hammer Architects
  • Location: Wellfleet, Massachusetts, United States of America
  • Area: 4612.0 ft2
  • Photographs: Peter Vanderwarker, Mark Hammer

© Mark Hammer © Peter Vanderwarker © Peter Vanderwarker © Peter Vanderwarker

Escuela en San Medir / rdl arquitectos

  • Architects: rdl arquitectos
  • Location: Sants, Barcelona, Barcelona, Spain
  • Architect in Charge: Jesús Carrasco-Muñoz Prats
  • Team: Santiago de León Molina, Jesús Carrasco-Muñoz, Juan Carlos Roure Nuez, Francesca Monjo, Sandra Tischer, Joao Sobral
  • Technical Architect: Juan Carlos Vilagrasa Miranda
  • Structural Engineering: SMdU arquitectes
  • Mechanical Engineering: CEIBE Serveis d´Enginyeria
  • Construction Company: Construcciones Trade
  • Area: 1475.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Marc Capilla Llop

© Marc Capilla Llop © Marc Capilla Llop © Marc Capilla Llop © Marc Capilla Llop

Bettery Magazine Q&A: Is Neighborhood Planning the New City Planning? A Conversation Between Peter Eisenman and P-A-T-T-E-R-N-S

Bettery Magazine: Q&A Series. Is neighborhood planning the new city planning? Peter Eisenman asks P-A-T-T-E-R-N-S
Bettery Magazine: Q&A Series. Is neighborhood planning the new city planning? Peter Eisenman asks P-A-T-T-E-R-N-S

As part of its Question and Answer Series, Bettery Magazine, joined Peter Eisenman and P-A-T-T-E-R-N-S to discuss the development of cities on an urban scale and the recent diversion of this development into the small scale of individual neighborhoods. What follows is a discussion that essentially describes the urban condition as a constant dialogue between scale and function.  

There is an unstoppable element of spontaneous development that is a result of the city's imposing forces as the scale of the individual and the immediate community.  Running concurrently with these developments are municipalities' own agendas that may start off as heavy-handed, but eventually become molded by the will of affected neighborhoods.  This dynamic nature of cities and their functionality is what makes their nature unique and in constant flux.  In response to Eisenman's question: "Is neighborhood planning the new city planning?", P-A-T-T-E-R-N-S addresses the balance of these two scales of development and discusses the four morphological states that city development could take.

Join us after the break for more.

Factory Life / Julie D'Aubioul

  • Architects: Julie D'Aubioul
  • Location: Kapellestraat 3, 9950 Waarschoot, Belgium
  • General Contractor: Mark De Buck, Eeklo, Belgium
  • Glass Provider: Gama Glas, Bassevelde, Belgium
  • Fire Place: Stüv, Belgium
  • Area: 860.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Tim Van de Velde

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde

Henning Larsen Architects Designs New Danish Headquarters for Microsoft

Courtesy of Henning Larsen Architects
Courtesy of Henning Larsen Architects

With a vision to create the “workplace of the future”, developer Danica Pension has teamed up with Henning Larsen Architects, COWI and Alectia to design a state-of-the-art, yet modest Microsoft headquarters in the new urban district of Lyngby, Copenhagen. Unlike many of the recent corporate headquarters making headlines in Silicon Valley, this Danish complex is unique for it’s central urban site and primary goal of serving the community. 

Vanke One City / Kokaistudios

  • Architects: Kokaistudios
  • Location: Yantian, Shenzhen, China
  • Project Team: Andrea Destefanis, Filippo Gabbiani, Pietro Peyron, Qin Zhantao, Yu Liding, Li Wei
  • Area: 2300.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Lu Feng Photography, New & Old Studio

Courtesy of Kokaistudios Courtesy of Kokaistudios Courtesy of Kokaistudios Courtesy of Kokaistudios

'Salute to the White City' Festival

Taking place May 2-4, Tel Aviv’s upcoming 'Salute to the White City' weekend is a citywide festival in celebration of the Mediterranean coastal city's 10th anniversary of being named a UNESCO World Heritage site. Known as the 'White City,' Tel Aviv is home to more than 4,000 International Bauhaus style buildings built in the 1930’s by German Jewish architects following World War II. Today, Tel Aviv is home to the world's largest collection of Bauhaus architecture in the world. The Tel Aviv-Yafo Municipality is inviting guests to “Salute the White City” and celebrate its stunning collection of architecture and design-focused events, exhibitions and tours, including: Houses from Within--Bauhaus Edition, Guerilla Lighting in Tel Aviv, and Greening the White City. For more information, please visit here.

Ski Restaurant Raduša / 3LHD

  • Architects: 3LHD
  • Location: Gornji Vakuf, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bosnia and Herzegovina
  • Project Team: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Vibor Granić, Ines Vlahović
  • Area: 420.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of 3LHD

Courtesy of 3LHD Courtesy of 3LHD Courtesy of 3LHD Courtesy of 3LHD

2013 EBie Finalists Announced

Known as the 'Oscars of Sustainable Existing Buildings', the finalists for the annual EBie Awards were recently announced by the Urban Green Council which aimed to celebrate sustainability improvements in Existing Buildings (therefore the EBies) and the individuals who made them happen. Recognizing “unsung heroes” who have made great strides in improving environmental performance, research shows that changes to existing buildings will have the greatest environmental impact, despite new buildings often getting the spotlight. More images and information on the finalists and their projects after the break.

Vila Stoliv / Enforma Studio

Courtesy of Enforma Studio
Courtesy of Enforma Studio
  • Architects: Enforma Studio
  • Location: Stoliv, Montenegro
  • Author: Marh Nikola Novaković
  • Associate: Marijela Pajić
  • Area: 424.5 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Courtesy of Enforma Studio

Courtesy of Enforma Studio Courtesy of Enforma Studio Courtesy of Enforma Studio Courtesy of Enforma Studio

Harpa Concert Hall wins the European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award 2013

Harpa, the Reykjavik Concert Hall and Conference Centre in Iceland, is the winner of the 2013 European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award the European Commission and the Mies van der Rohe Foundation announced today. Designed by Henning Larsen Architects, Batteríið Architects and Studio Olafur Eliasson the building has helped to transform and revitalise Reykjavik harbour and brought the city and harbour district closer together. 

The 'Emerging Architect Special Mention' award goes to María Langarita and Víctor Navarro for the Nave de Música Matadero (Red Bull Music Academy) in Madrid, Spain. The award ceremony will take place on 7 June at the Mies van der Rohe Pavilion in Barcelona, coinciding with the celebration of the 25th anniversary of the prize.

More information after the break.

Kronverk Cinema / Robert Majkut Design

© Andrey Cordelianu
© Andrey Cordelianu
  • Architects: Robert Majkut Design
  • Location: Warszawa, Poland
  • Area: 1045.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Andrey Cordelianu

© Andrey Cordelianu © Andrey Cordelianu © Andrey Cordelianu © Andrey Cordelianu