We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Hirosaki Museum of Contemporary Art / Atelier Tsuyoshi Tane Architects

Hirosaki Museum of Contemporary Art / Atelier Tsuyoshi Tane Architects

© Daici Ano© Daici Ano© Daici Ano© Daici Ano+ 17

  • Area Area of this architecture project Area:  3587
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Daici Ano
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Nabco, Sanwa, Union, Katsumata Metal Industry, LIKE Company Limited, Takayama Brick Architects Design, front
  • Architect:Atelier Tsuyoshi Tane Architects
  • Concept:Tsuyoshi Tane
  • Project Manager:Haruki Nakayama
  • Project Architect:Valentino Pagani, Daisuke Maeda, Aoi Akimoto
  • Design Team:Kuniyuki Okuyama, Matteo Broggini, Shota Yamamoto, Matteo Lunanova, Hiroki Sato, Yosuke Tsukamoto, Ryosuke Yago
  • Museum Building Project Representative:Starts Corporation Incorporated
  • Museum Management:N&A Incorporated
  • Museum Building Project Management:NTT Facilities Incorporated, NTT Facilities Tohoku Incorporated
  • Museum Building Structure:Obayashi Corporation, Starts Cam
  • Museum Building Lighting:Izumi Okayasu Lighting Design
  • Museum Building Engineer:P.T. Morimura & Associates. Ltd.
  • Museum Building Construction:Starts Cam, Obayashi Corporation, Minami Kensetsu
  • Cafe & Shop Building Project Management:Strats Cam
  • Cafe & Shop Building Structure:yasuhirokaneda STRUCTURE
  • Cafe & Shop Building Lighting:Izumi Okayasu Lighting Design
  • Cafe & Shop Building Construction:Nishimura-Gumi
  • City:Hirosaki
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Daici Ano
© Daici Ano

Text description provided by the architects. The Hirosaki Museum of Contemporary Art (Hirosaki MOCA) had a grand open on 11 July, 2020. The museum has been built in Hirosaki, located in western Aomori Prefecture, Northern Japan. The city is known for being the largest producer of apples in Japan.

© Daici Ano
© Daici Ano
First Floor Plan
First Floor Plan
© Daici Ano
© Daici Ano

During the design process, ATTA was inspired by the memory of the city and the existing historical brick building. The first brick warehouses were built in the early 1900s (Taisho period) for Japanese sake breweries. The number of brick breweries gradually increased, but many started producing cider to improve the value of apples as well as income of apple farmers. The production stopped after a few decades and the breweries became storage warehouses. ATTA obtained the right to renovate a warehouse into a museum through a PFI competition organized by Hirosaki City in 2017. It was the first major museum project in Japan for the office.

© Daici Ano
© Daici Ano

ATTA chose the concept “continuous memories” to inherit the history of the warehouse and building. The idea is to re-establish the importance of the warehouse with intervention and preservation of the original red bricks. We removed the old plaster to reveal the original red coloured bricks and added new matching bricks when needed in order to not distinguish between old and new. In honour of the history of the building, we designed the “Cider Gold” roof with titanium and a diagonal roofing technique to symbolize the memory of the former large-scale cider factory. While preserving and renovating the old brick building, we also enhanced its seismic performance to prevent damage during large scale earthquakes.

© Daici Ano
© Daici Ano
Section 01
Section 01
Section 02
Section 02
© Daici Ano
© Daici Ano
Elevation
Elevation
© Daici Ano
© Daici Ano

“Site-specific” and “time-specific” were selected as concepts to embody the museum exhibition spaces. “Site-specific” aims to create art works that interact with the architecture of the brick warehouse and to stimulate new creativity. The design of the museum aims to preserve the architectural memory and deliver new spatial experiences with art works, creating a new modern industrial heritage. “Time-specific”, is a concept that influences the design of the exhibitions which operate at different rhythms, and flexible use of the space. In order to bring out the full potential of the brick warehouse, spaces are assigned freely and flexibly. To build the annual program, each artwork, installation, or exhibition is displayed for a different duration ranging from short-term to long-term.

© Daici Ano
© Daici Ano

The museum is composed of several facilities: five exhibition rooms including one 15m high gallery, a civic gallery and three studios, a library and a museum shop and café. The public space named ‘museum road’ will guide the visitors to the museum to discover the new role of the art museum in the 21st century.

© Daici Ano
© Daici Ano

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hirosaki, Aomori, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hirosaki Museum of Contemporary Art / Atelier Tsuyoshi Tane Architects" 03 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944783/hirosaki-museum-of-contemporary-art-atelier-tsuyoshi-tane-architects> ISSN 0719-8884
© Daici Ano

弘前当代美术馆 / Atelier Tsuyoshi Tane Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.