Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture

Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture

Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Exterior PhotographyQingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Exterior Photography, FacadeQingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Image 4 of 24Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Interior Photography, Stairs, Chair+ 24

More SpecsLess Specs
Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Exterior Photography
West side night view. Image © Qingshan Wu

Text description provided by the architects. Out of all the buildings on the Shanghai Qingpu Pinghe International School Campus designed by OPEN, the Sports Center gives the greatest impression of lightness—two round-cornered, translucent volumes floating above a transparent box. Inside this glass box, is the school’s canteen, and above it, seemingly suspended within two rectangular “Air Capsules”, are the campus gymnasium and swimming pool. The building is intentionally sited on the north corner of the campus, where its proximity to the street and the secondary entrance of the school will facilitate use by the public during school holidays. Open to the surrounding community when students are not present, the building will provide important sport and study facilities for the rapidly developing city around it.

Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Exterior Photography, Cityscape
Campus Bird's Eye View. Image © Hao Chen
Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Exterior Photography
Basketball Court. Image © Qingshan Wu

Lightness and Weight, The swimming pool, gymnasium, and canteen—the campus’s three largest public programs—play with ideas of light and weightlessness. Translucent walls of thin tensioned film, polycarbonate paneling and perforated aluminum skin, soft colors, bubbly forms, and a glazed ground floor and atrium all work to cancel out the huge volume and weight of the programs within.

Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Exterior Photography, Facade
Night view. Image © Jonathan Leijonhufvud

Gymnasium. The first of these forms, a rectangular “Air Capsule” on the building’s eastern end, contains a multifunctional gymnasium. Along with smaller spaces, the gym contains a large hall that can be used for basketball, volleyball, badminton, taekwondo, fencing, and many other sports and school functions. The interior of the hall is bright, clean, and open, with a warm bamboo veneer and retractable stepped seating on two sides. An extended rectangular skylight on the long-span roof of the gymnasium brings daylight into the space below, removing the need for artificial illumination and allowing students to enjoy natural light while engaging in indoor activities.

Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Interior Photography, Stairs, Chair
Gymnasium. Image © Jonathan Leijonhufvud
Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Image 22 of 24
Axonometric. Image Courtesy of OPEN Architecture
Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Interior Photography, Beam
Gymnasium. Image © Jonathan Leijonhufvud

Swimming Pool. On the western end of the building, a smaller “Air Capsule” houses the swimming pool, equipped with five 25-meter swimming lanes and facilities such as changing rooms for swim meets and daily training. Like the gymnasium, the swimming pool is also bathed in natural light. Stripped skylights and a polycarbonate double-layered curtain wall system on the north and south facades make the space feel lightweight and translucent. Large windows at both ends give swimmers a panoramic view of the campus and the city and lend the “floating swimming pool” a bright and airy quality.

Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Interior Photography
Swimming Pool. Image © Hao Chen
Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Image 13 of 24
Swimming Pool. Image © Jonathan Leijonhufvud

Atrium. A 12-meter high glass atrium, flooded with sunlight by skylights, separates the two rectangular volumes holding the pool and the gym. Within the atrium, the main staircase offers a platform from which students can observe activities happening inside both spaces.

Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Interior Photography, Stairs, Facade, Handrail
Atrium. Image © Jonathan Leijonhufvud

Canteen. The canteen on the ground floor is a transparent box, offering panoramic views of the surrounding campus landscape and the many activities taking place within it. The canteen is divided by a kitchen into two dining areas, one for students and one for faculty and staff. Catering to the practical needs of the school, the canteen’s design is flexible and the space can be easily transformed for school-wide activities, fairs, and functions. Lighting and furniture in the space meet the necessary requirements for a wide range of uses. A canteen for eating and socializing one day may the next day be the largest study room in the school, able to comfortably accommodate up to a thousand students at once.

Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Interior Photography, Chair
Canteen. Image © Qingshan Wu
Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Interior Photography, Windows
Lobby. Image © Qingshan Wu

Double-Skin. The volumes containing the gym and pool cantilever out structurally, heightening the illusion of floating and ensuring the cleanness and simplicity of the sport and swimming facilities within. Concealed in the double-skin of each volume are both structure—a large-span space grid—and complex MEP equipment. The transparent material of the double-skin not only introduces moderated daylight but also serves as an effective means of ventilation, helping to reduce the use of air conditioning in spaces that usually consume huge amounts of energy.

Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Exterior Photography, Steel, Beam
Steel structure construction. Image © Qingshan Wu
Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Exterior Photography
Facade installation. Image © Qingshan Wu

When night falls, the stretched membrane on the façade of the swimming pool begins to glow, and the light of students at their evening studies shines out from the glass box of the canteen. The whole building becomes a warm lantern illuminating a corner of the campus, bright enough that additional lighting around it is not needed at night. The steel frame structure and MEP equipment is hidden between the double-skin are also visible through the membrane’s perforations. Abstract patterns, generated on the building façade from the interplay of structure and light, change slowly over time.

Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Exterior Photography, Facade
North side night view. Image © Qingshan Wu
Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture - Exterior Photography, Facade
East side night view. Image © Qingshan Wu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Qingpu Pinghe Sports Center / OPEN Architecture" 12 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966506/qingpu-pinghe-sports-center-open-architecture> ISSN 0719-8884
© Hao Chen

上海青浦平和运动中心 / OPEN建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.