Fendalton House / Patterson Associates

Fendalton House / Patterson Associates

Fendalton House / Patterson Associates - Interior Photography, Shelving, WindowsFendalton House / Patterson Associates - Interior Photography, Closet, Shelving, Wood, Table, BeamFendalton House / Patterson Associates - Interior Photography, HandrailFendalton House / Patterson Associates - Interior Photography, Windows, Beam+ 20

Christchurch, New Zealand
More SpecsLess Specs
Fendalton House / Patterson Associates - Interior Photography, Windows, Beam
© Sam Hartnett

Text description provided by the architects. The Fendalton Road project explores the love and memory a retired couple have of a home and site they have occupied for over thirty years. A two-level 1910 home was destroyed in the devastating 2011 Christchurch earthquake and subsequently demolished. A new home was required within the footprint of the original. An existing formal garden adorned the level site and was to remain untouched for the new home. The owners’ established connections to the site and space were at the forefront of this project.

Fendalton House / Patterson Associates - Interior Photography
© Sam Hartnett
Fendalton House / Patterson Associates - Image 18 of 20
Plans
Fendalton House / Patterson Associates - Interior Photography, Closet, Shelving, Wood, Table, Beam
© Sam Hartnett
Fendalton House / Patterson Associates - Exterior Photography, Windows, Garden
© Sam Hartnett

The new home, with its white, triple-gabled roof, looks to honour the memory of the spatial relationships of the original home. The design was required to enhance and celebrate these conditions. For the owners, the space is reminiscent of the historic home but revived by a bold contemporary reinterpretation.

Fendalton House / Patterson Associates - Interior Photography, Lighting, Windows, Beam
© Sam Hartnett
Fendalton House / Patterson Associates - Interior Photography
© Sam Hartnett

The entry hallway is a central hub to the home – enhanced and widened with a ceiling higher than eight metres – it now provides a versatile space for entertaining. The house functions as an airy gallery-like space for the owner’s art collection, and antique furniture – all from their original home. The ground floor spaces are connected through an open circulation but can be manipulated into smaller, more intimate areas by closing large pocket sliding doors, curtains and retractable windows.

Fendalton House / Patterson Associates - Exterior Photography, Garden
© Sam Hartnett
Fendalton House / Patterson Associates - Image 20 of 20
Elevations
Fendalton House / Patterson Associates - Exterior Photography, Facade
© Sam Hartnett

The programme places the ground floor living areas and kitchen in their original locations but seeks to highlight the existing garden by reordering the spaces to provide a stronger connection to the landscape. This association, which was once limited by traditional window openings is strengthened with full height openings that provide site lines to the front and back garden throughout the house. A sculptural spiral staircase connects the two wings, and the home is future-proofed with the inclusion of a passenger lift, serving four bedrooms and two bathrooms on the upper floor.

Fendalton House / Patterson Associates - Exterior Photography, Facade
© Sam Hartnett

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Fendalton House / Patterson Associates" 11 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966533/fendalton-house-patterson-associates> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.