Bamboo Playground / Blue Temple

Bamboo Playground / Blue Temple

Bamboo Playground / Blue Temple - Interior Photography, BeamBamboo Playground / Blue Temple - Exterior PhotographyBamboo Playground / Blue Temple - Exterior Photography, Forest, GardenBamboo Playground / Blue Temple - Exterior Photography, Beam, Forest, Garden+ 21

  • Architects: Blue Temple
  • Area Area of this architecture project Area :  95
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Matias Bercovich
More SpecsLess Specs
Bamboo Playground / Blue Temple - Exterior Photography, Forest
© Matias Bercovich

Text description provided by the architects. The construction serves 2 different functions. On one side, the school playground becomes an interactive and playful surface, a sort of ribbon that starts as a floor and morphs into a roof, kids can play on top, around and underneath the structure. On the other side, the design is addressing an unconsidered and informal public space in the city; an above-ground water pipeline that over time became a pedestrian highway; by providing it with lighting at night for safety and aesthetic purposes, the structure also stands in the landscape as a sculpture, a landmark to create a sense of place.

Bamboo Playground / Blue Temple - Exterior Photography
© Matias Bercovich
Bamboo Playground / Blue Temple - Image 18 of 21
Plan
Bamboo Playground / Blue Temple - Interior Photography, Beam
© Matias Bercovich
Bamboo Playground / Blue Temple - Image 19 of 21
Section
Bamboo Playground / Blue Temple - Interior Photography
© Matias Bercovich

Our project received a seed grant from Design Trust in Hong Kong that allowed the project to take shape. We worked together with Kyaw Zin Latt, a Myanmar bamboo technician, also a contractor for ‘Habitat for Humanity Myanmar’. He was also involved in the design of the structure, by either suggesting different joints to be used, which bamboo species were appropriate, prototyping some ideas 1:1 scale before the construction. In order to make the construction process easier for the workers, we decided not to draw any documents, but to rely only on an architecture model as a construction document. The 1:50 scale model was used to visualize the structure, write down measurements and draw small diagrams to explain construction details.

Bamboo Playground / Blue Temple - Interior Photography, Beam, Garden
© Matias Bercovich
Bamboo Playground / Blue Temple - Interior Photography, Beam
© Matias Bercovich

The school allocated to our project a space that was at the border of the central open space that was mostly used by boys to play soccer. Our designated space was literally a rubbish dump behind the school bathroom. We had to spend an entire week cleaning up and dispose of the trash. By transforming the most problematic part of the school into a very desirable space for the kids, the limited space for recreational purposes was optimized in the school.

Bamboo Playground / Blue Temple - Interior Photography
© Matias Bercovich
Bamboo Playground / Blue Temple - Image 20 of 21
Elevations
Bamboo Playground / Blue Temple - Exterior Photography, Windows, Garden
© Matias Bercovich

The concept was to create a micro-narrative as a series of imagination-fueled, self-directed games into a kind of parkour. The games give the children the freedom of exploring a multitude of ways of engagement. Both ends of the ribbon-like structure are inviting and welcoming the kids to come and play. One end starts as a bamboo mat floor right under a beautiful tree, the other as a tilted pergola. The circular shape of the structure contrasts with the architecture of the school and creates a special place on the site and in the minds of the kids, one that is playful and different.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Yangon, Myanmar

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bamboo Playground / Blue Temple" 12 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966534/bamboo-playground-blue-temple> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.