A Post-Pandemic Futuristic Middle School and a Super Green Campus in Shenzhen: 12 Unbuilt Projects Submitted by our Readers

A Post-Pandemic Futuristic Middle School and a Super Green Campus in Shenzhen: 12 Unbuilt Projects Submitted by our Readers

Putting together competition entries from all around the world, this week’s curated feature for Best Unbuilt Architecture showcases inspiring approaches and concepts. Submitted by our readers, the selection highlights uncommon proposals, part of international contests. While some are winning projects, others received honorable mentions.

Serie imagines stacked timber pavilion-like offices, Schlaich Bergermann Partner, LAVA, and Latz + Partner design new pedestrian and cycle bridge over the Neckar River in Heidelberg, Germany and Aidia Studio create an Oculus in the Emirati desert. Other competition entries include a landscaped avenue by ZXD Architects in Hangzhou, a community school in Egypt by Hand Over, a winning pavilion for the Singapore’s Archifest 2020 by ADDP Architects and OWIU Design Studio; and a Baha’i House of Worship by SpaceMatters in India.

The Rub’ al Khali Oculus  . Image Courtesy of AIDIA STUDIOShenzhen Bay Super Headquarters Central Green Axis ‘Super Campus’. Image Courtesy of TLS Landscape Architecture + AZPML Architecture LTDAl-Sheikh Hasan community school. Image Courtesy of Hand OverTower of Tables. Image Courtesy of Serie+ 70

Read on to discover 12 selected projects submitted to international competitions and their descriptions from the architects. 

The Rub’ al Khali Oculus

AIDIA STUDIO

The Rub’ al Khali Oculus. Image Courtesy of AIDIA STUDIO
The Rub’ al Khali Oculus. Image Courtesy of AIDIA STUDIO

The Rub’ al Khali Oculus  . Image Courtesy of AIDIA STUDIOThe Rub’ al Khali Oculus. Image Courtesy of AIDIA STUDIOThe Rub’ al Khali Oculus  . Image Courtesy of AIDIA STUDIOThe Rub’ al Khali Oculus. Image Courtesy of AIDIA STUDIO+ 70

The design of the Oculus is inspired by how desert organisms through specific features in their anatomy are able to self-shade to reduce their internal temperature and in doing so are able to survive the extreme temperatures of desert climates. Adaptability is at the core of a discretionary performance letting them increase activity during the night where the heat recedes. So, in designing an inhabitable pod for the desert, we devised a form that morphs into different configurations depending on the time of the day, climate, and the programmatic needs of users.

Through miles of landscape

ZXD Architects

Through miles of landscape. Image Courtesy of ZXD Architects
Through miles of landscape. Image Courtesy of ZXD Architects

Through miles of landscape. Image Courtesy of ZXD ArchitectsThrough miles of landscape. Image Courtesy of ZXD ArchitectsThrough miles of landscape. Image Courtesy of ZXD ArchitectsThrough miles of landscape. Image Courtesy of ZXD Architects+ 70

ZXD Architects successfully won the bid in the Central Landscape Avenue (Pinglian Road) in the North Borough of Hangzhou City. “Through miles of landscape” fully studies the characteristics of Hangzhou’s existing urban landscapes and the canal. It organically and naturally integrates the three major cultural elements: the canal, Mount Banshan, and the industry with the aesthetic connotation of the landscapes. The design is to lead the citizens into the picture of rippling water, green high hills, and the blast furnace while confronting the existing reality and existence of the modern urban traffic on both sides of the street.

Tower of Tables

Serie

Tower of Tables. Image Courtesy of Serie
Tower of Tables. Image Courtesy of Serie

Tower of Tables. Image Courtesy of SerieTower of Tables. Image Courtesy of SerieTower of Tables. Image Courtesy of SerieTower of Tables. Image Courtesy of Serie+ 70

An invited competition proposal for a future-oriented highrise office, ‘Tower of Tables’ emphasizes an architectural response to current climatic challenges. The project re-imagines the highrise tower as a series of stacked pavilions in response to its tropical context. The stacked pavilion concept—compartmentalizing four to six-story workspace communities with surrounding landscape terraces—facilitates the collaborative nature of contemporary office-based work.

Cycle And Pedestrian Bridge Heidelberg

Schlaich Bergermann Partner, LAVA, and Latz + Partner

HEIDELBERG Bridge. Image Courtesy of schlaich bergermann partner, LAVA, and Latz + Partner
HEIDELBERG Bridge. Image Courtesy of schlaich bergermann partner, LAVA, and Latz + Partner

HEIDELBERG Bridge. Image Courtesy of schlaich bergermann partner, LAVA, and Latz + PartnerHEIDELBERG Bridge. Image Courtesy of schlaich bergermann partner, LAVA, and Latz + PartnerHEIDELBERG Bridge. Image Courtesy of schlaich bergermann partner, LAVA, and Latz + PartnerHEIDELBERG Bridge. Image Courtesy of schlaich bergermann partner, LAVA, and Latz + Partner+ 70

Schlaich Bergermann Partner, LAVA, and Latz + Partner have won first prize in an international competition for the design of a new pedestrian and cycle bridge over the Neckar River in Heidelberg. The design language is elegant, minimalist, restrained. With generously curved lines, the bridge provides a direct, accessible, and smooth north-south connection for cyclists and pedestrians. The 700m long bridge is a continuous path linking urban developments on both sides of the Neckar.

Force Majeure - Futura

Jeanne Schultz Design Studio

Force Majeure - Futura. Image Courtesy of Jeanne Schultz Design Studio
Force Majeure - Futura. Image Courtesy of Jeanne Schultz Design Studio

Force Majeure - Futura. Image Courtesy of Jeanne Schultz Design StudioForce Majeure - Futura. Image Courtesy of Jeanne Schultz Design StudioForce Majeure - Futura. Image Courtesy of Jeanne Schultz Design Studio+ 70

For a future that must confront the consequences of climate change, destructive human patterns, food deserts, and resource depletion, a new ecosystem high above the ground is imagined for a post-pandemic middle school. Social distancing, health, and sanitation are addressed within a matrix of pods interconnected by a preprogrammed transit system, soaring classrooms with niches for each student, and controlled interactions with nature.

Al-Sheikh Hasan Community School

Hand Over

Al-Sheikh Hasan community school. Image Courtesy of Hand Over
Al-Sheikh Hasan community school. Image Courtesy of Hand Over

Al-Sheikh Hasan community school. Image Courtesy of Hand OverAl-Sheikh Hasan community school. Image Courtesy of Hand OverAl-Sheikh Hasan community school. Image Courtesy of Hand OverAl-Sheikh Hasan community school. Image Courtesy of Hand Over+ 70

Al-Sheikh Hasan is a community school serving nine small villages of Ezbet El-Shaikh Hasan local village unit in Matay, Al Minya Governorate, where the students need to walk every day 10 km to go to the school and back home again. The purpose of the building is to evoke this long and arduous trip of children between the agricultural fields and transform it into a journey between active, dynamic, and educational spaces. The structure is translated by creating many paths around the building units. It provides a spatial experience for the kids by creating in-between spaces that allow them to through a learning experience journey depending on “unknowing then knowing”.

Shenzhen Bay Super Headquarters Central Green Axis ‘Super Campus

TLS Landscape Architecture + AZPML Architecture LTD

Shenzhen Bay Super Headquarters Central Green Axis ‘Super Campus’. Image Courtesy of TLS Landscape Architecture + AZPML Architecture LTD
Shenzhen Bay Super Headquarters Central Green Axis ‘Super Campus’. Image Courtesy of TLS Landscape Architecture + AZPML Architecture LTD

Shenzhen Bay Super Headquarters Central Green Axis ‘Super Campus’. Image Courtesy of TLS Landscape Architecture + AZPML Architecture LTDShenzhen Bay Super Headquarters Central Green Axis ‘Super Campus’. Image Courtesy of TLS Landscape Architecture + AZPML Architecture LTDShenzhen Bay Super Headquarters Central Green Axis ‘Super Campus’. Image Courtesy of TLS Landscape Architecture + AZPML Architecture LTDShenzhen Bay Super Headquarters Central Green Axis ‘Super Campus’. Image Courtesy of TLS Landscape Architecture + AZPML Architecture LTD+ 70

TLS Landscape Architecture (Berkeley and Shanghai) + AZPML Architecture LTD (London and New York) were announced as the winners of an international competition for the central green axis landscape design of the Shenzhen Bay Super Headquarters Base. Inspired by the open model of a college campus, the proposed “Super Campus” seeks to create an interactive model for multi-leveled open space as a collaborative hub of global interconnection.

Piscina Mirabilis

Bagua+Bhava

Piscina Mirabilis. Image Courtesy of Bagua+Bhava
Piscina Mirabilis. Image Courtesy of Bagua+Bhava

Piscina Mirabilis. Image Courtesy of Bagua+BhavaPiscina Mirabilis. Image Courtesy of Bagua+BhavaPiscina Mirabilis. Image Courtesy of Bagua+BhavaPiscina Mirabilis. Image Courtesy of Bagua+Bhava+ 70

Piscina Mirabilis is a Roman reservoir built by Emperor Augustus in the 1st century AD, in order to supply drinking water to his western Mediterranean war fleet. Converting this space to a Contemporary Art Museum, after almost twenty centuries, we used “TIME” as an inspiration. No matter the past or the future, even the present, the Piscina Mirabilis has an important history for people all over the world.

Reclaiming Connectivity Pavilion

ADDP Architects + OWIU Design Studio

‘Reclaiming Connectivity’ pavilion. Image © ADDP ARCHITECTS with OWIU DESIGN STUDIO
‘Reclaiming Connectivity’ pavilion. Image © ADDP ARCHITECTS with OWIU DESIGN STUDIO

‘Reclaiming Connectivity’ pavilion. Image © ADDP ARCHITECTS with OWIU DESIGN STUDIO‘Reclaiming Connectivity’ pavilion. Image © ADDP ARCHITECTS with OWIU DESIGN STUDIO‘Reclaiming Connectivity’ pavilion. Image © ADDP ARCHITECTS with OWIU DESIGN STUDIO‘Reclaiming Connectivity’ pavilion. Image © ADDP ARCHITECTS with OWIU DESIGN STUDIO+ 70

Singapore’s ADDP Architects, in collaboration with LA-based architecture and design firm OWIU Design Studio, have been awarded first prize in the prestigious SIA-LES Archifest Pavilion Design Competition. The two firms will be commissioned to design and build their ‘Reclaiming Connectivity’ pavilion scheme for use as the main pavilion of Singapore’s Archifest 2020 - “Architecture Saving OUR World.” Launching as a Virtual Tour on September 25, 2020. The pavilion will test new architectural ideas for post-COVID-19 design from its total prefab construction to its spatial layout, sustainable wooden material composition, functional tectonic glass design, and light manipulation.

Baha’i House of Worship

SpaceMatters

Baha’i House of Worship. Image Courtesy of SpaceMatters
Baha’i House of Worship. Image Courtesy of SpaceMatters

Baha’i House of Worship. Image Courtesy of SpaceMattersBaha’i House of Worship. Image Courtesy of SpaceMattersBaha’i House of Worship. Image Courtesy of SpaceMattersBaha’i House of Worship. Image Courtesy of SpaceMatters+ 70

Space Matters‘ winning entry for the Baha’i House of Worship in Bihar Sharif, India engages with the spiritual power of space and is based on the faith’s strong sense of spiritual oneness, equality and inclusion. The essential form is a dome. The relief work on the dome draws from fractals – patterns ubiquitous in nature – and the Madhubani folk art of Bihar; combining both universal and local influence. A complex combination of arches and squinches rises up – creating playful patterns and apertures.

Beijing Old Cement Factory Renovation Competition

HPP and BIAD

 Beijing Old Cement Factory Renovation Competition. Image Courtesy of HPP and BIAD
Beijing Old Cement Factory Renovation Competition. Image Courtesy of HPP and BIAD

 Beijing Old Cement Factory Renovation Competition. Image Courtesy of HPP and BIAD Beijing Old Cement Factory Renovation Competition. Image Courtesy of HPP and BIAD Beijing Old Cement Factory Renovation Competition. Image Courtesy of HPP and BIAD Beijing Old Cement Factory Renovation Competition. Image Courtesy of HPP and BIAD+ 70

HPP and BIAD won the Beijing Old Cement Factory Renovation Competition. This project located in Huairou, a suburb of Beijing, is surrounded by mountains and a unique mine park. The design fully respects the historical trajectory of industrial culture, adapts the cement silos, air pipe corridors, red brick facade silos and red-brick buildings, and retains the original structure and materials in many places. At the same time, the addition of new features to increase the vitality of the park, the total building size of about 70,000 square meters.

Alternate Landscapes

Estudio Medular

ALTERNATE LANDSCAPES. Image Courtesy of ESTUDIO MEDULAR
ALTERNATE LANDSCAPES. Image Courtesy of ESTUDIO MEDULAR

ALTERNATE LANDSCAPES. Image Courtesy of ESTUDIO MEDULARALTERNATE LANDSCAPES. Image Courtesy of ESTUDIO MEDULARALTERNATE LANDSCAPES. Image Courtesy of ESTUDIO MEDULARALTERNATE LANDSCAPES. Image Courtesy of ESTUDIO MEDULAR+ 70

Our proposal for the design of Plaza 3 in San Isidro seeks in the first stay to take advantage of its strategic location of "urban pivot", completing a circuit of public spaces in the area. This unification is evidenced through a physical but at the same time natural support: the green area and the “arborization” of this entire axis, as well as the incorporation of the cycle path network to the north. Once the urban plan has been defined, we intervene in the place with two specific strategies that arise almost simultaneously: Create and Enhance / Complement.

HOW TO SUBMIT AN UNBUILT PROJECT

We highly appreciate the input from our readers and are always happy to see more projects designed by them. If you have an Unbuilt project to submit, click here and follow the guidelines. Our curators will review your submission and get back to you in case it is selected for a feature.

Image gallery

See allShow less
About this author
Cite: Christele Harrouk. "A Post-Pandemic Futuristic Middle School and a Super Green Campus in Shenzhen: 12 Unbuilt Projects Submitted by our Readers" 26 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946420/a-post-pandemic-futuristic-middle-school-and-a-super-green-campus-in-shenzhen-12-unbuilt-projects-submitted-by-our-readers> ISSN 0719-8884
Force Majeure - Futura. Image Courtesy of Jeanne Schultz Design Studio

本周未建成 | 未来主义中学,深圳湾超级总部中央绿轴

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.