Presidio Trust Enlists 5 to Envision New Schemes for Crissy Field

Presidio From Southeast. Image © Robert Campbell

San Francisco’s Presidio Trust isn’t giving up. After rejecting three shortlisted schemes earlier this year that envisioned a “cultural institution of distinction” for the underdeveloped , the Trust has now invited five new teams to envision “kid-friendly” plans for a 13 acre portion of the site.

The five teams, which include James Corner Field Operations, and Snøhetta, are expected to present their ideas publicly in just three months. A winner will not be selected, though each team will receive $25,000 for their efforts. However, the Trust will be inclined to work with one of the teams should their concepts “dazzle” the audience.

A complete list of the five teams and more project information, after the break…

New Video (and Images) Reveal Original Intent Behind Apple Campus 2

YouTube Preview Image

UPDATE: Did you know that Apple 2 will be solely powered by renewable energy? Also, 80 percent of its 176-acre will be entirely dedicated to green space. Watch the newly released Norman Foster interview (above) to learn more about the project’s sustainable features, as well as details about Steve Job’s original inspiration. The following news was originally published as “New Images Released of Apple’s Recently Approved Campus” on November 13, 2013. 

Shortly after the approval of Apple’s new corporate headquarters in Cupertino, never-before-seen images have emerged to reveal a glimpse into the campus’ massive, 2.8 million square foot “mothership” and its surrounding facilities.

Provided by the City of Cupertino and released by Wired, the images depict just what Steve Job’s hoped for: a world-class, state-of-the-art office campus that promotes innovation through vibrant communal spaces and healthy employee amenities. From the net-positive main building to a private, subterranean auditorium placed within a forested, California-native landscape by OLIN, the Foster + Partners-designed Apple Campus 2 has the potential to be, as Job’s believed, “the best office building in the world.”

A collection of the newly released renderings, after the break…

A New Series Featuring Laurie Olin, Acclaimed Landscape Architect

YouTube Preview Image

The Cultural Landscape Foundation recently launched its newest documentary as part of the ongoing Oral History series, this time focusing on the ideas and career of Laurie , a recipient of the National Medal of the Arts and one of the greatest landscape architects of our time. Olin’s influential work as a practitioner, educator and author over the past forty years has helped to guide the future of landscape architecture and shape urban life around the world.

Updated Plans Released for Foster + Partners’ Apple Campus in Cupertino

© Foster + Partners, ARUP, Kier + Wright, OLIN,

The City of has released Apple’s revised campus plans, following the recent news criticizing Steve Job’s “sky-high requirements for fit and finish” that have resulted in a “ballooning budget.”

Abandoning Apple’s classic “white” detailing, architects Foster + Partners have opted to clad the 2.8 million square foot, circular monolith in black – a stylistic remedy that seems to be in line with the overarching campus goal to “provide a serene environment reflecting Apple’s brand values of innovation, ease of use and beauty.”

More details after the break… 

Diller Scofidio + Renfro’s Aberdeen Garden City Proposal Nixed

Courtesy of DS + R

After winning the Aberdeen City Garden competition in early 2012, Diller, Scofidio + Renfro‘s ‘Granite Web’ design was rejected over the summer in a 22-20 city council vote for being overly expensive. Despite public approval the proposal, which totaled a whopping £140m, was rejected in favor of a collection of more fiscally responsible city projects, such as refurbishing the Art Gallery and redeveloping the site of the St. Nicholas House.

Just recently, the City of Aberdeen announced a £300m city-wide plan of improving roads, schools and cultural buildings, with only £20m allotted for the city center, which will be pedestrianized but not much else. Thus, confirming the “final nail in the coffin“ for DS+R’s ambitious web of lush gardens and cultural landmarks.

Read more after the break…

OLIN Collaborates with HNTB to Master Plan UC Berkeley’s California Memorial Stadium

UC Berkeley’s Memorial Stadium, Athletic Center and Plaza; Photograph © Tim Grifftih

In 2005, OLIN - a architecture, urban design and planning studio – was selected to join HNTB Architects in the design of a master plan for University of California Berkley’s southeastern campus that aimed to unify its distinct elements and strengthen the social spaces of the campus. HNTB led the renovation of the California Memorial Stadium and worked with STUDIOS Architecture and to design the Simpson Center for Student-Athlete High Performance.  These projects are unified by the design of the grounds which are just part of the transformation planned for the campus, which also includes the renovations and landscape design for the Haas School of Business, UC Berkley School of Law and the Piedmont Avenue.

Diller Scofidio & Renfro’s ‘Granite Web’ Not Financially Viable for Aberdeen

Proposed Site – Rendering provided by the Diller Scofidio + Renfro submission boardsImages courtesy of City Garden Project

The life of a city-funded project is a tumultuous one. After winning a design competition early this year and receiving public support to move forward, Diller, Scofidio + Renfro’sGranite Web” design for the redevelopment of the nineteenth-century Terrace Gardens in Aberdeen, was recently rejected by the city council in a 22-20 vote.  The project promised to bring a revived pulse to the heart of the city centre with a public space that would bring a year-round civic garden onto the “unattractive” Denburn dual carriageway and railway line.

More after the break.

The Johns Hopkins Hospital / Perkins+Will

Photo: Matt Wargo | Courtesy of

The new facility designed by Perkins+Will for the John Hopkins Hospital in , Maryland approaches the design as a total experience of healing that includes architecture and urban design.  The project proposes to redefine the hospital experience with The Charlotte R. Bloomberg Children’s Center and the Sheikh Zayed Tower, whose goal is to emphasize transformative patient-centric care.

More after the break.

National Mall Winning Design Proposal for Sylvan Theater / Weiss/Manfredi + OLIN

Monument Plaza - Courtesy of + OLIN

New York-based architects Weiss / Manfredi and -based landscape architects OLIN have been announced as winner of the National Mall Design Competition for the Washington Monument Grounds at Sylvan Theater in Washington, DC. Weiss / Manfredi and OLIN were one of three winning teams selected by the Trust for the National Mall to rejuvenate and transform three neglected sites on the National Mall (read our original announcement here). In the winning proposal for Sylvan Theater, Weiss / Manfredi and OLIN sculpt the ground plan and restore the existing tree canopy to create a new performance landscape that can accommodate a wide variety of events, while permeating the site with critical visitor amenities.

Continue reading for more images, video and the architects’ press release.

Winners announced for the National Mall Redesign Competition

OLIN & Weiss / Manfredi Via the Trust for the National Mall

After an intense and highly publicized competition, the Trust for the National Mall has announced the three winning teams selected to redesign the neglected sites of America’s front yard. As reported by the Washington Post, Rogers Marvel Architects & Peter Walker and Partners will redesign Constitution Gardens east of the Vietnam Veterans Memorial, while Weiss/Manfredi & OLIN will bring new life to the Sylvan Theater, southeast of the Washington Monument. The Union Square will be forwarded to the Architect of the Capitol and transformed by Gustafson Guthrie Nichol & Davis Brody Bond.

Continue reading for more on the winning proposals.

National Mall Finalists Exhibit Designs

Nelson Byrd Woltz Architect &

The ten finalists competing in the final phase of the National Mall Design Competition are dreaming big. Proposals to restore the National Mall include flourishing lakeside gardens, contemporary cafés hovering over water, grassy new amphitheaters and underground pavilions exposed at the foot of the Washington Monument. Since the announcement of the finalists, the teams have been refining there proposals behind closed doors.

Now, the Trust for the National Mall has released the highly anticipated proposals to the public. From now until Sunday, at the Smithsonian Castle and the National Museum of American History, you can view each proposal in its entirety. If you don’t live in the D.C. area, no need to worry. Continue after the break to catch a glimpse of each submission and learn how you can help the jury decided who will revamp America’s “front yard”.

Residents vote in favor of Diller, Scofidio & Renfro’s Aberdeen City Garden Redesign

View from Rosemount Viaduct - Rendering provided by the submission boards

The people of Aberdeen, Scotland have voted in favor of the £140m Aberdeen City Garden redevelopment proposal designed by the New York-based practice Diller, Scofidio & Renfro (DS+R), in collaboration with local architects Keppie Design and Philadelphia architects OLIN.

DS+R plans to redevelop the nineteenth-century Union Terrace Gardens with a Granite Web that intends to “fuse nature and culture into a vital social network at the heart of the city” with an “elastic web of three-dimensional interconnections” that spans across the six-hectare site. Continue reading for more information.

Update: National Mall Phase Three / Weiss/Manfredi + OLIN

Weiss/Manfredi + OLIN

As we have shared previously on AD, ’s National Mall – America’s most visited national park with over 25 million visitors a year- is undergoing a total restoration.  The $700 million project will be the first major renovation in over 35 years, and will focus on three sites of the Mall: Union Square, Sylvan Theater on the Washington Monument Grounds, and the Constitution Gardens.  During an intensive three part competition, the jury first evaluated scores of portfolios to select up to eight designers per site; conducted team interviews to narrow the site designers to five; and finally, during Phase Three, the jury will hold a design competition for each site.  We have just been notified by Weiss/Manfredi and OLIN that their team has been chosen to develop two of the three sites; no small feat for a competition that began with over 1,2000 designers.   The multidisciplinary team of architecture, landscape and planning designers will develop proposals for both the Monument Grounds and the Constitution Gardens.  We are excited to see what the team will develop, and we will keep you updated on the other Phase Three finalists and their proposals as we hear more.

Diller Scofidio + Renfro selected to transform the center of Aberdeen

View from Rosemount Viaduct - Rendering provided by the Diller Scofidio + Renfro submission boards

City Garden Trust has announced Diller Scofidio + Renfro (DS+R) as winner of the international design competition that will transform the center of Aberdeen. The New York City based firm will be working with the Scottish practice Keppie Design and Philadelphia landscape architects OLIN. The “rich and varied” shortlist included Diller Scofidio + Renfro, Foster + Partners, Gustafson Porter, Mecanoo, Snøhetta & Hoskins and West 8. After an extended run-off between DS+R and Foster + Partners, the Aberdeen City Garden competition will be DS+R’s first major win in a European design competition.

Continue reading for more!

 

Update: National Mall Design Competition Stage II Results

Trust for the National Mall has announced the Stage II results, naming the ten design teams selected to continue in the third and final stage of the National Mall Design Competition. The will undergo an approximate $700 million restoration in three selected areas – Union Square including the Reflecting Pool and the Ulysses S. Grant Memorial, Sylvan Theater on the Washington Monument Grounds, and the Constitution Gardens between the Vietnam Veterans Memorial and the Lincoln Memorial.

“We are excited about the teams selected to advance to Stage III and have no doubt each of them will create beautiful, useful and sustainable designs for the National Mall,” said Caroline Cunningham, President of the Trust for the National Mall. “We are eager to share their final designs with the public in April.”

Continue reading for more information and the complete list of finalists.

Simon and Helen Director Park / OLIN

© ZGF

Landscape Architect: OLIN
Location: , Oregon, United States
Architect: ZGF
Project Team: , FASLA
Consultants: Mayer/Reed, KPFF Consulting Engineers, SOLARC Architecture and Engineering, Interface Engineering, Benya Lighting Design, Tad Savinar, CMS Collaborative, Corson Studios, Karen Whitman Projects
Project Area: 22,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: ZGF, Eckert & Eckert

Comcast Center Plaza / OLIN

©

This impressive, LEED-certified, fifty-six-story office tower is Philadelphia’s newest and tallest. The Comcast Center’s stateliness and elegance are carried through to OLIN’s plaza at its base. However, the plaza is more than merely a suitable platform for the building—it is a vibrant, well-used, civic space, wholly connected to the city. It serves as a new destination for residents and workers, and as a principal entry to the regional rail lines, markets, and food court located beneath the site. The plaza elements are conceived as a series of vertical and horizontal layers.

Architect: OLIN
Architect: Robert A.M. Stern Architects
Location: Philadelphia, Pennsylvania, USA
Project Team: Lucinda Sanders, FASLA, Yue Li
Consultants: Atelier Ten, Ballinger, Bartlett Tree Experts, Jonathan Borofsky, Kendall/Heaton Associates,
L.F. Driscoll Company, Lynch & Associates Ltd., Nancy Rosen, Parker Interior Plantscape, Paul H. Yeomans, Pennoni Associates, Quentin Thomas Associates, Thornton Tomasetti Group, Two Twelve Associates, WET Design
Project Area: 2 acres
Year: 2008
Photographs: OLIN

PatchWork, Living City Design Competition / OLIN

rendering

The OLIN team’s award-winning submission to the Living City Design Competition responded to ambitious standards of sustainable development within the historically rich yet socially and ecologically underserved neighborhoods of Brewerytown and North Central in . Working closely with architects and urban planners Digsau and Interface Studio, explored how sustainable design can be implemented within an existing urban framework by utilizing local resources, community engagement, and respect for the vernacular culture and architecture.