BSG Sales Gallery / Eowon Designs

© Teh Weng Jen

Architects: Eowon Designs
Location: Jalan Sultan Ahmad Shah, 10450 , ,
Area: 22004.0 ft2
Year: 2015
Photographs: Teh Weng Jen

Malaysia Airlines Flight 17 Victims Honored with “Memorial in the Sky”

First Place: William Smith, Hiroshi Kaneko (US, Team 749421). Image Courtesy of matterbetter

The winners of matterbetter’s international Malaysia Airlines Flight 17 (MH17) Memorial and Park ideas competition have been announced. Attracting 293 submissions worldwide, the competition hoped to inspire a new memorial park and public space, free from the political overtone, at the Marine Establissement site in the center of Amsterdam that could be used as a place for remembrance, ceremonies, recreation, and private gatherings in honor of ’s victims.

MH17 was a scheduled international passenger flight from Amsterdam to Kuala Lumpur that was shot down near the Ukraine–Russia border on July 17, 2014, killing all 283 passengers and 15 crew members on board. You can view all 10 winning proposals, after the break.

Factory on the Earth / Ryuichi Ashizawa Architect & Associates

© Kaori Ichikawa

Architects: Ryuichi Ashizawa Architect & Associates
Location: , Johor,
Design Team: LANDSCAPE ARCHITECTURE :Inada Junichi(WIN), LIGHTING DESIGNER :Izumi Okayasu(Izumi Okayasu Lighting Design), STRUCTURE ENGINEER :Hirokazu Touki,Takuo Nagai, MECHANICAL ENGINEER :Eiji Sato(ES associates), ELECTRICAL ENGINEER : NICHIEI ARCHITECTS,   LOCAL ARCHITECT; Nakano Construction sdn Bhd
Area: 25141.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Kaori Ichikawa

Menerung House / Seshan Design Sdn Bhd

© Rupajiwa Studio

Architects:
Location: Bangsar, 59000 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur,
Design Team: Ramesh Seshan, Jeslyn Ko, Edmund Low, Aron Beh, Murugadass Ganathipan
Area: 5000.0 ft2
Year: 2013
Photographs: Rupajiwa Studio

Vermani House / Eleena Jamil Architect

© Marc Tey

Architects: Eleena Jamil Architect
Location: , Federal Territory of , Malaysia
Area: 320.0 sqm
Photographs: Marc Tey

SP Setia Headquarter / Shatotto

Courtesy of

Architects: Shatotto
Location: Shah Alam, Selangor,
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Shatotto

Sufficiency – Inside the Malaysia Pavilion at the 2014 Venice Biennale

Sufficiency. The Pavilion at the 2014 Venice Biennale. Image © Nico Saieh

The Malaysia Pavilion at the 2014 Venice Biennale focuses on the idea of sufficiency, and its role in creating sustainable and modest architecture.

In a statement, one of the Pavilion curators, Lim Teng Ngiom, writes that “while sufficiency suggests a modest but adequate scale of living, it can be reduced to only the necessity required for survival extended on a personal or collective autonomy. On the precept of sustainability it can be measured by one’s carbon footprint, or in construction it can suggest minimum building footprint or optimum structure.”

To represent the idea of sufficiency, the curators chose to display works on collapsible pet cages, which have “just enough space for existence.” Several of the pet cages are clamped together to form a suspended beam, creating a “fundamental component of architecture.” Additional works are displayed on pet cages that are sitting on the floor.

Enjoy photos from the Pavilion and a statement from the curators after the break…

Pulau Banding Rainforest Research Centre / C’ arch

© 807Studio Sdn Bhd

Architects: C’ arch
Location: Gerik, Perak,
Architect In Charge: Chris Wong Chee Seng, Wilson Sng, Lina Ooi
Area: 286.0 sqm
Year: 2008
Photographs: 807Studio Sdn Bhd

Empire Damansara / Ong & Ong

© Rupajiwa Studio

Architects: Ong & Ong
Location: ,
Studio Directors: Lau Jak Shen, Tan Kee Keat, Yeoh Thiam Yew
Year: 2013
Photographs: Rupajiwa Studio

Desa Mahkota School / Eleena Jamil Architect

© Rupajiwa

Architects: Eleena Jamil Architect
Location: Desa Parkcity, ,
Architect In Charge: Yusri Amri Yussoff
Area: 13,000 sqm
Year: 2013
Photographs: Rupajiwa

REX Proposes Retractable Facade for ‘Equator Tower’ in Malaysia

REX has been selected as one of five finalists for a 173,000 square meter proposal located near the equator in Kuala Lumpur, Malaysia. Dubbed as the “Equator Tower,” the concept wraps a retractable, PTFE-coated, glass fiber-reinforced sun shade around a slender 80-story tower, blocking direct sun exposure from all four sides.

Zeta House / 29 design

© H. Lin Ho

Architects: 29 design
Location: Kuala Lumpur,
Project Team: Amanda Teh, Stephanie Maignan
Year: 2012
Photographs: H. Lin Ho

Pile Houses / Pencil Office

Courtesy of

Designers: Pencil Office
Location: Batu Pahat, Johor,
Lead Design Consultant: Erik G. L’ Heureux AIA, LEED AP BD+C
Area: 526 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of Pencil Office

The Deck House / Choo Gim Wah Architect

© Kenneth Lim

Architects: Choo Gim Wah Architect
Location: , Malaysia
Architect: Choo Gim Wah
Area: 370 sqm
Year: 2012
Photographs: Kenneth Lim

Voila House / Fabian Tan Architect

© Eiffel Chong

Architects: Fabian Tan Architect
Location: , Federal Territory of , Malaysia
Area: 475 sqm
Year: 2013
Photographs: Eiffel Chong

House N18 / DRTAN LM Architect

© Lin Ho

Architects: DRTAN LM Architect
Location: , Malaysia
Structural, Mechanical & Electrical Engineers: Sunway Construction Sdn. Bhd.
Contractor: Sunway Construction Sdn. Bhd.
Photographs: Lin Ho

Point 92 / Zlg Design

Courtesy of

Architects: Zlg Design
Location: , Malaysia
Area: 200,000 sqft
Year: 2012
Photographs: Courtesy of Zlg Design

Bandar Malaysia Masterplan Winning Proposal / Broadway Malyan

Courtesy of

1MDB (1Malaysia Development Berhad) has just appointed Broadway Malyan to partner with local planner Arah Rancang to create a game-changing masterplan for Bandar , . Supported by world-class design and engineering teams from Arup and Sinclair Knight Merz, the 196-hectare Bandar Malaysia is envisioned to be one of the most desirable environments to live, learn, work and play in the Asian region. The strategic real estate development project aims to combine a vibrant mixed-use community with a commercial district to foster creativity and innovation. More images and architects’ description after the break.