Sda / NUA Arquitectures

Architects: NUA Arquitectures
Location: , ,
Architect In Charge: Maria Rius, Arnau Tiñena, Ferran Tiñena
Constructor: Construccions JMC
Area: 82.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Pixelmoreno, Courtesy of NUA Arquitectures

Maison Le Cap / Pascal Grasso Architectures

© Cyrille Weiner

Architects: Pascal Grasso Architectures
Location: , France
Year: 2015
Photographs: Cyrille Weiner

Familienzentrum im Steinpark Kindergarten / nbundm

© Florian Schreiber

Architects: nbundm
Location: ,
Year: 2013
Photographs: Florian Schreiber

Extrude / studio GAON

© Young-chae Park

Architects: studio GAON
Location: , Gyeonggi-do, South Korea
Architects In Charge: Hyoungnam Lim, Eunjoo Roh
Area: 70.0 sqm
Photographs: Young-chae Park

Light Cave / Moriyuki Ochiai Architects

© Tetsu Hiraga

Architects: Moriyuki Ochiai Architects
Location: Tokyo,
Constructor: aslego
Area: 96.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Tetsu Hiraga

Housing Building in Mexico City / Vicente Alonso Ibarra

© Miguel de Guzmán

Architects: Vicente Alonso Ibarra
Location: Mixcoac, Mixcoac, 03910 , Federal District, Mexico
Project Area: 2911.0 m2
Project Year: 2015
Photographs: Miguel de Guzmán

Peace Corps commemorative site, Washington, D.C. Source: Bing Maps. Image via PCCF
Peace Corps commemorative site, Washington, D.C. Source: Bing Maps. Image via PCCF

Open Call: Peace Corps Host National Competition for Washington DC Memorial

The Peace Corps Commemorative Foundation (PCCF) is sponsoring a two-stage, national design competition to select an artistically exceptional design concept for a permanent commemorative work in the heart of Washington DC. This competition will provide designers from all across the United States an opportunity to create a compelling work of public art that will be bold and inspirational. The design should focus on and express American ideals and values that are the essence of the Peace Corps and Peace Corps service. It should be about America and our aspirations as a people, and about the Peace Corps as a manifestation of those aspirations. Submissions are due June 12, 2015. More information can be found here

Mac 9 – Zurich Insurance Company Italian HQ / Scandurra Studio Architettura

© Filippo Romano

Architects: Scandurra Studio Architettura
Location: Via Benigno Crespi, 23, 20159 , Italy
Costruction: Colombo Costruzioni S.p.a.
Area: 36000.0 sqm
Year: 2009
Photographs: Filippo Romano

Courtesy of Bloomberg Businessweek
Courtesy of Bloomberg Businessweek

BIG and Heatherwick Trudge On with Googleplex Plans

Google now has to convince its hometown that its intentions are non-evil,” commented Bloomberg Businessweek’s Brad Stone on “Building Planet Google.” Referring to the City of Mountain View’s decision to award land to LinkedIn over Bjarke Ingels and Thomas Heatherwick’s proposed Googleplex in fear of becoming a “one-corporation town,” Stone details the backstory of the futuristic plans and how the architects haven’t given up yet. “Neither us or Heatherwick are in the business of producing a pretty painting,” Ingels said to Stone. Read the complete story here.  

GN Apartment / Studio Arthur Casas

© Fernando Guerra | FG+SG

Architects: Studio Arthur Casas
Location: , Brasil
Project Architect: Arthur Casas
Co Authors: Milena Chieco, Giulia Koeler, Renata Adoni
Project Area: 800.0 m2
Project Year: 2013
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG

Renzo Piano Designs New Handbag Inspired by the Whitney Museum

© Max Mara

Renzo Piano has designed a limited-edition handbag for the Italian fashion brand Max Mara to match his newly completed Whitney Museum of American Art in New York. The leather, top-handle bag, inspired by the ”pure design and sophisticated materials” of the Whitney, features distinct ribbing inspired by the museum’s facade.

“Our aim was to apply one of the most characteristic elements of the museum project – the facade – to the bag: hence the idea of the modular strips enveloping the exterior,” said Piano in an interview with Max Mara. “We tried to maintain a simple, pure design, working only on the details by applying a creative use of and placing the accent on respect for the materials.”

RP House / CMA Arquitectos

© Sebastian Aedo / Estudio Apulso

Architects: CMA Arquitectos
Location: Laguna Vichuquen, Vichuquén, Maule Region,
Project Architects: Pablo Campano y Gonzalo Martínez
Project Area: 700.0 m2
Project Year: 2014
Photographs: Sebastian Aedo / Estudio Apulso

Denver Art Museum. Image © Bitter Brecht
Denver Art Museum. Image © Bitter Brecht

Spotlight: Daniel Libeskind

In the architecture world, few designers can claim to have such a clearly-defined style than Daniel Libeskind (born May 12, 1946). Much of Libeskind’s work is instantly recognizable for its angular forms, intersecting planes, and frequent use of diagonally-sliced windows, a style that he has frequently used to great effect in museums and memorials – but which seems equally adaptable to conference centers, skyscrapers and shopping malls.

AR Issues: Past Imperfect, Future Tense

Courtesy of The Architectural Review

ArchDaily is continuing our partnership with The Architectural Review, bringing you short introductions to the themes of the magazine’s monthly editions. In this introduction to the April 2015 issue, her final editorial at the magazine, Catherine Slessor reflects on the changes in her two-decade tenure as a member of the AR’s editorial staff – from the technological change that has irrevocably changed the nature of architectural publishing, to the worrying decline in the relevance of the architectural profession.

Cyberpunk king William Gibson once remarked: “The future is already here; it’s just not evenly distributed.” But we’re getting there. The AR’s digital adventure has just climaxed with the recent launch of the AR app. Our lavish and incomparable banquet of criticism, culture and campaigning can now be savoured at your leisure, wherever you are and whatever you’re doing. It’s a leap that completes the journey from paper magazine to digital multiverse, offering more and different kinds of content on your platform of choice.

Aguirre House in Bayona / Carrascal•Blas

© Lluìs Casals

Architects: Carrascal•Blas
Location: Baiona, Pontevedra,
Architect In Charge: Sergio Martín Blas, Gabriel Carrascal
Year: 2014
Photographs: Lluìs Casals

Full Scale Studio Completes Rolling House in Sweden

Friggatto in the detached state. Image Courtesy of Full Scale Studio

Stockholm-based Full Scale Studio of KTH School of Architecture have designed and built their first project to date — a new studio space called ”The Friggatto.” Deriving its name and form from the hybridization of two Swedish building types, the Friggatto is a non-permit, rolling house that explores how to combine these typologies to produce a larger, more affordable volume.

Courtesy of Architecture at Zero
Courtesy of Architecture at Zero

Architecture at Zero Competition Challenges Teams to Design Zero Net Site Energy Housing for UCSF

The 2015 Architecture at Zero Competition has launched, challenging students and designers to develop ‘family-style residential units’ for the Mission Bay Campus of the University of California San Francisco. Now in its fifth year, the competition calls for designs that produce “at least as much energy as [they] use over a year,” excluding the embodied energy of building materials and transportation of people and materials to and from the site. Entrants must be able to demonstrate that their designs can be reasonably expected to meet a zero net energy goal over a prolonged period of time. The competition is open to student and professional individuals and teams, with up to $25,000 in prize money to be won. Interested parties have until August 28 to register and submissions are due September 25 at 1PM PST. Read more about the competition at Architecture at Zero’s website and check out the winners from last year here.

Slovenia Pavilion – Milan Expo 2015 / SoNo Arhitekti

Courtesy of

Architects: SoNo Arhitekti
Location: Rho Fiera Expo Milano 2015, 20016 Rho Metropolitan City of Milan,
Design Team: Edvard Blažko (architect), Marko Volk (architect), Nina Tešanović (architect), Nejc Batistič (architect), Samo Radinja (architect), Matija Kocbek (art director), Tomaž Bavdež (landscape designer)
Area: 800.0 sqm
Year: 2015
Photographs: Courtesy of SoNo Arhitekti