the world's most visited architecture website

New Site Revealed for BIG and Heatherwick-Designed Google HQ Expansion

Google has found another way to realize its futuristic Mountain View headquarter's expansion. As the San Jose Mercury News reports, the search engine giant revealed plans to utilize a vacant site just east of their existing Googleplex that was approved by the city almost a decade ago to host nearly 600,000 square-feet of office and commercial space. The approval occurred prior to the city implementing strict legislation that restricts office expansions in the North Bayshore district, therefore Google's entitlement is essentially "grandfathered in."

Elastic / Garcia Tamjidi Architecture Design

© Joe Fletcher Photography © Joe Fletcher Photography © Joe Fletcher Photography © Joe Fletcher Photography

BIG and Heatherwick Trudge On with Googleplex Plans

"Google now has to convince its hometown that its intentions are non-evil," commented Bloomberg Businessweek's Brad Stone on "Building Planet Google." Referring to the City of Mountain View's decision to award land to LinkedIn over Bjarke Ingels and Thomas Heatherwick's proposed Googleplex in fear of becoming a "one-corporation town," Stone details the backstory of the futuristic plans and how the architects haven't given up yet. "Neither us or Heatherwick are in the business of producing a pretty painting,” Ingels said to Stone. Read the complete story here.  

BIG and Heatherwick's Futuristic Google HQ Proposal Loses to LinkedIn

Google's ambitious plans to expand its California headquarters in Mountain View took a major blow last night when council members announced their decision to award LinkedIn three-quarters of the North Bayshore area site. With just 500,000 square-feet of area to work with, Google would only be able to construct one of its four proposed buildings.

Unveiled earlier this year, the company's futuristic "Googleplex," designed by BIG and Heatherwick Studio, gained international attention for its outlandish plans to build four Lego-like buildings beneath a cluster of translucent canopies.

As The New York Times reports, LinkedIn won the council over by promising to "preserve business diversity."

See BIG & Heatherwick's Design for Google's California Headquarters

Images have been unveiled of BIG and Heatherwick Studio’s design for Google’s Mountain View headquarters. The plan, submitted to city council today, proposes to redevelop and expand the company’s home office with a series of lightweight canopy-like structures organized within a flexible landscape of bicycle paths and commercial opportunities for local companies. 

"It's the first time we'll design and build offices from scratch and we hope these plans by Bjarke Ingels at BIG and Thomas Heatherwick at Heatherwick Studio will lead to a better way of working,” says Google. “The idea is simple. Instead of constructing immoveable concrete buildings, we’ll create lightweight block-like structures which can be moved around easily as we invest in new product areas… Large translucent canopies will cover each site, controlling the climate inside yet letting in light and air. With trees, landscaping, cafes, and bike paths weaving through these structures, we aim to blur the distinction between our buildings and nature.”

A video about the design and a statement from Bjarke Ingels and Thomas Heatherwick, after the break. 

© Google / BIG / Heatherwick Studio © Google / BIG / Heatherwick Studio © Google / BIG / Heatherwick Studio © Google / BIG / Heatherwick Studio

Google Taps BIG and Heatherwick to Design New California Headquarters

The City of Mountain View is expected to receive a massive proposal from the city’s largest employer; reports confirm that Google has enlisted Bjarke Ingels Group (BIG) and Heatherwick Studio to design its new California headquarters. With the few details released, it is unclear if the proposal plans to update the company’s existing 3.1 million-square-foot Googleplex or replace it. However, as the New York Times reports, the proposal will boast a “series of canopy-like buildings” on a campus organized around bicycle and pedestrian paths.

This means Google is now joining a list of powerful corporations who have enlisted world-renowned architects to design their California headquarters, including Apple’s Foster + Partners-designed “spaceship” and Facebook’s Gehry-Esque 10-acre “room.” If approved, Google will shift its focus on new housing, ensuring there is enough living space within Mountain View to accommodate its growing workforce (a topic of concern for many residents).

The proposal will be submitted to the city this Friday. Take a look at the company’s existing Mountain View headquarters, after the break. 

Mountain View Residence / Atelier Hsu

© Mark Luthringer
© Mark Luthringer
  • Architects: Atelier Hsu
  • Location: Mountain View, CA, USA
  • Architect in Charge: Juliet Hsu, Atelier Hsu
  • Area: 2200.0 ft2
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Mark Luthringer

© Mark Luthringer © Mark Luthringer © Mark Luthringer © Mark Luthringer

The Pros & Cons of Living With Google

"Some days it feels like Google is taking over the world." In an article for The Verge Sean Hollister investigates how Google now represents one tenth of Mountain View, the city which hosts the company's Californian headquarters. Having one of the world's largest tech companies on their doorstep is a cause of concern for residents, some of whom are now referring to their home as Googleville. Having just bought the lease for a former military airport some city council members are seeing the expansionist move as a step too far - read the article in full here.

Google Collaborates with NBBJ to Expand California Headquarters

One thing Google has become known for is their spectacular work environments. From playful employee lounges to environmentally sensitive design, the multifaceted internet giant has successfully transformed hundreds of existing spaces from around the globe into casual work environments that spawn innovation, optimizes efficiency, and boasts employee satisfaction. Much like many other California-based corporations, Google has been toying with the idea of building their own office space from scratch. Well, this dream will soon be realized, as the company has teamed up with Seattle-based NBBJ to expand their current, 65-building “Googleplex” in Mountain View, California, by adding a 1.1-million-square-foot complex known as “Bay View” on a neighboring 42-acre site. 

More on Bay View after the break...

NASA Sustainability Base / William McDonough + Partners and AECOM

  • Architects: William McDonough + Partners and AECOM
  • Location: Moffett Field, California
  • Architect of Record / Landscape Architect of Record / MEP / Structural / Civil Engineering: AECOM
  • Landscape Architect: Siteworks Studio
  • Daylighting / Lighting / Energy Consultant: Loisos + Ubbelohde
  • Materials Assessment: McDonough Braungart Design Chemistry
  • Client: NASA Ames Research Center
  • Program: Office Building
  • General Contractor: Swinerton Builders
  • Area: 50000.0 ft2
  • Project Year: 2011
  • Photographs: William McDonough + Partners

©  William McDonough + Partners ©  William McDonough + Partners ©  William McDonough + Partners ©  William McDonough + Partners

Google to build sustainable Headquarters in Mountain View with Ingenhoven Architects

Google Mountain View © Ingenhoven Architects
Google Mountain View © Ingenhoven Architects

The award winning sustainable German architecture firm, Ingenhoven Architects, has been hired by Google Inc to design their new headquarters in Mountain View, California. Expected to begin construction in 2012, Ingenhoven approached the design with the idea that ‘the architecture should be an expression of the „corporate culture” and at the same time a model for sustainable architecture in the broadest sense surpassing the LEED-Platinum-Standards with its holistic concept’.  Jordan Newman, a Google spokesman shared about Ingenhoven, “we’ve asked them to build the most green, sustainable building possible.”

Google’s offices in Milan, previously featured on ArchDaily can be viewed here. More about this exciting news from the architects following the break.