Dolls’ House Designs for KIDS Unveiled

Coffey Architects. Image Courtesy of A Dolls

Inspired by the dolls’ house that Edwin Lutyens designed for The British Empire Exhibition in 1922, twenty British practices are each designing a contemporary dolls’ house in aid of the disabled childrens’ charity KIDS. Each version will sit on a 750mm square plinth to be auctioned at Bonham’s on the 11th November and contains one feature which would make life easier for a disabled child. Among the participating practices is Zaha Hadid Architects and Rogers Stirk Harbour + PartnersFAT will also be working with Turner Prize recipient Grayson Perry CBE, and Studio Egret West with artist Andrew Logan.

See all the entries after the break…

20 Architects Design a Dolls’ House for KIDS

Inside Out House. Image ©

Inspired by the dolls’ house that Edwin Lutyens designed for The British Empire Exhibition in 1922, twenty British practices are each designing a contemporary dolls’ house in aid of the disabled childrens’ charity KIDS. Each version will sit on a 750mm square plinth to be exhibited during this year’s London Design Festival (14th – 21st September, 2013) before being auctioned. Each design must contain “a unique feature to make life easier for a child who is disabled.”

Tower of Love / dRMM

© Alex de Rijke

Architects: de Rijke Marsh Morgan Architects
Location: , UK
Landscape Architect: LDA Design
Project Year: 2011
Photographs: Alex de Rijke, Chris Astbury

Clapham Manor Primary School / dRMM

1250538122-218-extstonhousest02-jl

Architect: dRMM
Location: London,
Client: London Borough of Lambeth
Project Manager: Sprunt
Structural Engineer: Michael Hadi Associates
QS and CDM Coordinator: Appleyard & Trew
Environmental Engineer: Fulcrum Consulting
Acoustic: Fleming & Barron
Main Contractor: The Construction Partnership
Project year: 2009
Photographs: Jonas Lencer

Sliding House by dRMM in action

Sometimes photos aren´t enough to describe a project. * featured a cool video showing how the Sliding House works. By british architects dRMM:

The brief was simple: to build a house to retire to in order to grow food, entertain and enjoy the East Anglia landscape. The outcome was as unconventional as they come. A structure that has the ability to vary or connect the overall building’s composition and character according to season, weather or simply a desire to delight. Wallpaper* took a trip to the site to capture the physical phenomenon in the only medium that serves it justice – film.

Director: Dan Lowe Producer Mags Milan
Camera: Dan Lowe, Oly Durey, Jamie Durand Editor: Matt Dollings Music courtesy of: Talvihorros Productions company: Partizan/Darkroom Special thanks to: Jordan McGarry, Lauren Hedges, Ross & Sally Russell, Alex De Rijke