Single-Family Residence Tunquén / CO2 Arquitectos

© Productora AndesEmpire

Architects: CO2 Arquitectos
Location: Tunquen, , Valparaíso Region, Chile
Architects In Charge: Cristián Oliva C., Camilo Oliva A.
Area: 207.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Productora AndesEmpire

Titanium Dioxide, used to keep Richard Meier's Jubilee Church a crisp white, is now being looked at for pollution reduction at The University of California - Riverside. Image © Flickr User Rory MacLeod
Titanium Dioxide, used to keep Richard Meier's Jubilee Church a crisp white, is now being looked at for pollution reduction at The University of California - Riverside. Image © Flickr User Rory MacLeod

The Solution To Pollution Is…The Rooftops?

The potential solution to smog and pollution may be hovering right over our heads, now that Students at the University of California – Riverside have designed a pollution reducing rooftop tile. According to their calculations, cladding one million rooftops with the tiles could remove 21 tons of nitrogen oxides – daily. Currently the Los Angeles area spits out 500 tons of nitrogen oxides a day, so the tiles are just one piece of the puzzle in reducing pollution – however the students are imagining their nitrogen-oxide-eating Titanium Dioxide compound in exterior paints, concrete and more. To see all the possibilities, read the full article here.

Milbank / Triptyque

© Pedro Kok

Architects: Triptyque
Location: Rua Colômbia, 325 – Jardim Paulista, São Paulo – São Paulo,
Architect In Charge: Vitoria Ferraz e Manuela Coelho
Partners: Greg Bousquet, Carolina Bueno, Guillaume Sibaud e Olivier Raffaelli
Area: 1200.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Pedro Kok

See ArchDaily's exclusive coverage of the 2014 Venice Biennale

AD Interviews: Barkow Leibinger / Kinetic Wall at the Venice Biennale

The room dedicated to the Wall at the 2014 Venice Biennale’s “Elements of Architecture” exhibition traces the development and evolution of walls over time, starting with archaic walls and ending with Barkow Leibinger’s “Kinetic Wall.”

It was here that we caught up with the Kinetic Wall’s architects, Frank Barkow and Regine Leibinger, to learn more about the vision and thought process that went into the design of this expanding and retracting elastic wall.“It’s very ephemeral, very light, but an idea of a kind of maybe not too far away future, that’s spatial. It changes the space that we’re standing in by moving back and forth. It has a kind of front, it has a back, it’s a little tongue-in-cheek,” Barkow explained.

A series of motorized points extend and retract the wall’s translucent synthetic material, creating peaks and valleys. Two layers of gridded fabric produce a moiré effect, “a second scale of movement, that is translucent/ephemeral,” according to a project description on Barkow Leibinger’s website.

If you enjoyed this video interview make sure you check out the rest of our 2014 Venice Biennale coverage, here.

The Romain Rolland Elementary School / Babled Nouvet Reynaud Architectes

© Frédéric Delangle

Architects:
Location: France
Architects In Charge: Yves Rolin (studies), Renaud Schwartz (site)
Area: 2715.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Frédéric Delangle

© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

Under the Skin: Exploring BIG Through the Danish Maritime Museum

With a voluminous portfolio and a bold, light-hearted persona, Bjarke Ingels is among the most respected young architects of the era. Now, as he enters his forties, this article from Icon looks at one of his longest-running projects: The Danish National Maritime Museum. Exploring the development of this project from competition winning proposal in 2006 to completion last year, it discusses some of BIG’s more daring decisions for the museum’s design, as well as Ingels’ development as an architect on the international stage.

Chichester Festival Theatre / Haworth Tompkins

© Philip Vile

Architects: Haworth Tompkins
Location: Oaklands Park, , West Sussex PO19 6AP, UK
Area: 4600.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Philip Vile

Los Angeles: The River City?

The industrial corridor of the River at the Seventh Street bridge in downtown L.A., as photographed by Lane Barden for his Linear City Portfolio. Image Courtesy of Lane Barden

Did you know a 51-mile river runs through the city of Los Angeles? It might not be immediately recognizable as a river, but it’s there. In a drastic attempt to prevent flooding in the early 1900s, the Army Corps of Engineers essentially turned the entire river into a giant drainage channel by encasing it in concrete. This article, originally posted on Metropolis Magazine, investigates landscape architect ’s vision to remedy the situation by transforming the desolate space into a public greenway, and a celebrated feature of Los Angeles.

From the offices of Los Angeles–based landscape architect Mia Lehrer, located near the western edge of Koreatown, you might not even know that Los Angeles has a river. It’s not visible from here — instead we can see other things L.A. is known for: the Hollywood sign, traffic, billboards, a dense urban grid that runs forever. In fact, unless you are right up against it, you may not see the river at all. In its current form, it sits as the abandoned, Brutalist evidence of the city’s past battles with seasonal flooding, an expedient way to move water quickly to the sea. To many, it’s more like an urban-design crime scene of missed opportunities and missteps, begging to be corrected. If Lehrer has her way, it will be corrected so that Los Angeles, the city with the huge drainage channel, becomes Los Angeles, river city.

Apartment in Amsterdam / MAMM Design

© Takumi Ota

Architects: MAMM Design
Location: , The Netherlands
Architect In Charge: Akira Mada, Maya Mada
Area: 133.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Takumi Ota

Milan Expo 2015: Barn-Inspired Design Unveiled for US Pavilion

Courtesy of Biber Architects

New York-based firm Biber Architects has unveiled its design for the US pavilion – “American Food 2.0: United to Feed the Planet” – at the Milan Expo 2015. An airy, barn-inspired structure, the design represents the pavilion’s food-centric theme, focusing on a farm-to-table food model and sustainable production.

House No.7 / Denizen Works

© David Barbour

Architects: Denizen Works
Location: , Isle of Tiree, Argyll and Bute PA77, UK
Project Architect: Murray Kerr
Design Team: Murray Kerr, David Anderson, David Thomson, Jon Law
Area: 170.0 sqm
Year: 2012
Photographs: David Barbour

Astudio Complete Youth Space in East London

© Morley von Sternberg. Image Courtesy of Astudio

British practice Astudio have recently completed a large youth space in Poplar, East London, featuring a gym, recording studios and performance hall alongside multiple social and learning spaces. Designed with the input from other 1600 young people and stakeholders, the four year project has been part of a wider initiative to address the inadequate provision of existing youth facilities in the borough of . As the team’s second youth space completed in the last year, Spotlight has recently been shortlisted for a World Architecture Festival Award.

Las Arenas / Richard Rogers + Alonso y Balaguer

Courtesy of Alonso y Balaguer

Architects: Richard Rogers, Alonso y Balaguer
Location: Gran Vía Corts Catalanes, 373 – 385, 08015 Barcelona, Barcelona, Spain
Collaboration: Rogers, Stirk, Harbour and Partners.
Area: 105000.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Courtesy of Alonso y Balaguer

Training Center / 3+1 architekti

© Pavel Plánička

Architects: 3+1 architekti
Location: Předlice,
Architect In Charge: Plánička, Páral, Panenka
Area: 892 sqm
Year: 2014
Photographs: Pavel Plánička

Patio / Yaita and Associates

© Shigeo Ogawa

Architects: Yaita and Associates
Location: Tokyo,
Architect In Charge: Hisaaki Yaita , Naoko Yaita
Area: 227.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Shigeo Ogawa

City Garden Zug / Planetage landscape + Ramser Schmid

© Guido Baselgia

Architects: Planetage landscape, Ramser Schmid
Location: Zug,
Management And Landscape Architecture: Planetage landscape architects, Marceline Hauri, Christine Sima, Karolina Katsabi, Helge Wiedemeyer, Ramon Iten, Thomas Volprecht (Planwirtschaft)
Year: 2013
Photographs: Guido Baselgia, Courtesy of Planetage landscape + Ramser Schmid

A-2 House / Architect Show

© Toshihisa Ishii

Architects: Architect Show
Location: , Prefecture, Japan
Architect In Charge: Masahiko Sato
Builder: Shiraishi construction Co.,Ltd
Area: 195.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Toshihisa Ishii

Mamun Residence / Shatotto

Courtesy of

Architects: Shatotto
Location: , Bangladesh
Year: 2013
Photographs: Courtesy of Shatotto