All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Antwerp

Antwerp: The Latest Architecture and News

House BRAS / DDM Architectuur

© Lenzer © Lenzer © Lenzer © Lenzer + 35

Antwerp, Belgium

Breda School Workshops / AgwA

© Delphine Mathy © Delphine Mathy © Delphine Mathy © Delphine Mathy + 14

  • Architects: AgwA
  • Area Area of this architecture project Area: 4200.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019

Stéphane Beel on Architecture and Technology

Past, Present, Future is an interview project by Itinerant Office, asking acclaimed architects to share their perspectives on the constantly evolving world of architecture. Each interview is split into three video segments: Past, Present, and Future, in which interviewees discuss their thoughts and experiences of architecture through each of those lenses. The first episode of the project featured 11 architects from Italy and the Netherlands and Episode II is comprised of interviews with 13 architects from Spain, Portugal, France, and Belgium.

The goal of the series is to research these successful firms and attempt to understand their methods and approaches. By hopefully gaining a clearer picture of what it means to be an architect in the 21st century, the videos can also serve as inspiration for the next generation of up-and-coming architects and students as they enter the field.

Courtesy of Stéphane Beel Architects Courtesy of Stéphane Beel Architects Courtesy of Stéphane Beel Architects Courtesy of Stéphane Beel Architects + 28

Stefano Boeri Designs the Greenest Apartment Building in Belgium

Stefano Boeri Architetti has created a new sustainable housing project for Antwerp, Belgium. Called Palazzo Verde, the design is formed with a semi-public garden at the ground floor and three large terraces of roof gardens. The project will include 86 trees, 2200 shrubs and perennials and 428,88 square meters of green surface. As the firm's first project in the country, the housing will be part of the Nieuw Zuid district to become a new landmark for the city.

Karel de Grote Hogeschool Campus Zuid / RAU + Stramien

© Chak López © Chak López © Chak López © Chak López + 19

Antwerp, Belgium
  • Architects: RAU, Stramien
  • Area Area of this architecture project Area: 35000.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016

One Room Hotel / dmvA

© Bart Gosselin © Bart Gosselin © Bart Gosselin © Bart Gosselin + 20

Antwerp, Belgium
  • Architects: dmvA
  • Area Area of this architecture project Area: 103.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015

WAA's Renovation of Antwerp Tower Will be the Third Tallest in the City

Extending the tower to 100 meters, Wiel Arets Architects’ (WAA) design for Antwerp Tower will make it the third tallest building in Antwerp and hopes to provide a hub of activity to an already vibrant part of the city. The renovation of the 1970’s block will see the footprint of the upper levels being expanded out to increase living space whilst maintaining the unique diamond floorplan.

The residential tower will contain 6 to 14 apartment units on each floor, each with their own loggia, ranging in area from 40 to 120 square meters and penthouses that will be up to 240 square meters. The system of load bearing walls and columns partially replacing the existing structure will minimise the need for columns within the residential spaces.

Fosbury & Sons Co-Work / GOING EAST

© Frederik Vercruysse © Bart Kiggen  © Bart Kiggen  © Frederik Vercruysse + 48

Antwerp, Belgium
  • Architects: GOING EAST
  • Area Area of this architecture project Area: 3000.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016

Call for Ideas: Left Bank Antwerp

The city architect of Antwerp, Christian Rapp, organises an international urban design competition on the future development of Linkeroever (the Left Bank). The Left Bank is an exceptional part of Antwerp. It is an urban district, born from a patchwork of plans that were only partially executed. Today, high-rise housing blocks are situated next to villas and zones for recreation. A major asset of Linkeroever is the open and green character. On the other hand it is a residential area with few mixed use. Recently, Linkeroever has been given renewed attention thanks to projects such as Regatta, IGLO-Europark, masterplan Sint-Anneke, etc. However, a general framework ensuring the connection between these and future projects does not exist.

Hardenvoort Campus for Youth & Children / B2Ai

© Danica O. Kus © Danica O. Kus © Danica O. Kus © Danica O. Kus + 21

Antwerp, Belgium
  • Architects: B2Ai
  • Area Area of this architecture project Area: 8395.58
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015

Step Inside Zaha Hadid Architects' Antwerp Port House With Thomas Mayer's Photos

Opening to much fanfare earlier this week, Zaha Hadid Architects' Port House holds a commanding presence over the port of Antwerp. The design combines a listed and formerly derelict fire station, which was restored as part of the project, with an eye-catching glass extension which rises out of the older building's courtyard and thrusts itself towards the water in a dramatic cantilever. In the context of the port, where large infrastructure and colossal machines form the backdrop to everyday functions, the building boldly stakes its claim as the operational centerpiece, providing a space for the Port of Antwerp's 500 employees. Photographer Thomas Mayer visited the building, capturing its striking external presence and investigating how its structural gymnastics translate to the building's internal space.

© Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer + 20

Zaha Hadid Architects' Antwerp Port House Photographed by Laurian Ghinitoiu

Zaha Hadid Architects' new Port House in the Belgian city of Antwerp, which has been almost a decade in planning and construction, officially opens this week. A monumental new structure sits above a repurposed and renovated (formerly derelict) fire station, providing a new headquarters for Europe's second largest shipping port. Housing 500 staff, who will now be under the same roof for the first time, the building represents a sustainable and future-proof workplace for its employees. Photographer Laurian Ghinitoiu has visited to capture his unique perspective on this new addition to the city's crane-covered skyline.

© Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu + 42

Antwerp Port House / Zaha Hadid Architects

©  Helene Binet © Hufton+Crow © Hufton+Crow © Hufton+Crow + 41

Antwerp, Belgium

Town House in Antwerp / Sculp[IT]

© Luc Roymans © Luc Roymans © Luc Roymans © Luc Roymans + 33

Antwerp, Belgium
  • Architects: Sculp[IT]
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015

BEBO Renovation - Folding Box / sculp[IT]architects

© Luc Roymans Photography © Luc Roymans Photography © Luc Roymans Photography © Luc Roymans Photography + 19

Antwerp, Belgium
  • Architects: sculp[IT]architects
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2013

Neighbourhood Sports Centre Kiel / UR architects

© Harry Gruyaert © Dries Luyten for City of Antwerp © Dries Luyten for City of Antwerp © Dries Luyten for City of Antwerp + 23

  • Architects: UR architects
  • Area Area of this architecture project Area: 2024.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2013

Park Tower / Studio Farris Architects

Courtesy of Studio Farris Architects Courtesy of Studio Farris Architects Courtesy of Studio Farris Architects Courtesy of Studio Farris Architects + 19

Antwerp, Belgium
  • Architects: Studio Farris Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 37250.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2014

C.F. Møller Chosen to Design Antwerp Residential Tower

With the aim of creating a “vertical social community,” C.F Møller Architects and Brut won a competition to design a residential tower in Antwerp, Belgium. The 15,000 square meter building, which stretches 24 stories high, includes 116 homes, shops, offices and collective spaces.

Apartments range from smaller suites for students to larger family units, and each group of similar apartments opens towards balcony spaces, creating “vertical mini-communities.” Through balconies, glass winter gardens and roof terraces, an additional 5,000 square meters of space are added. The architects describe the tower as incorporating an “inside-out perspective, where the social qualities of the building are a dominant driver for the design.”

More on the design from the architects after the break.