Swedbank / 3XN

© Adam Mõrk

Architects: 3XN
Location: Landsvägen, ,
Area: 45000.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Adam Mõrk

Umeå Campus Park / Thorbjörn Andersson + Sweco Architects

Courtesy of + Sweco Architects

Architects: Thorbjörn Andersson + Sweco Architects
Location: , Sweden
Design Team: Staffan Sundström, Emma Pettersson, Mikael Johansson
Area: 23,000 sqm
Year: 2011
Photographs: Courtesy of Thorbjörn Andersson + Sweco Architects

Tele2 Arena / White arkitekter

© Åke E:son Lindman

Architects: White arkitekter
Location: Tele2 Arena, Arenaslingan 14, 121 77 Johanneshov,
Lead Architects: Fredrik Källström, Monica von Schmalensee
Year: 2013
Photographs: Åke E:son Lindman, Thomas Zaar

Mölle by the Sea / Elding Oscarson

© Åke E:son Lindman

Architects: Elding Oscarson
Location: 260 42 Mölle,
Area: 300.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Åke E:son Lindman

Chipperfield’s Stockholm Nobel Centre Faces Harsh Opposition

View towards Nybrokajen. Image © David Chipperfield Architects

Within days of David Chipperfield being appointed to design the Nobel Foundation’s new home in Stockholm, heritage protesters began to assemble a campaign to prevent the project from fruition.

Declaring they are “opposed to star-architects constructing their angular spectacles of glass and steel right in the middle of the protected historic environment, as monuments to themselves, at our expense and the ’s,” as stated in an online petition, the protesters are particularly upset that the project would require the demolition of multiple historic structures. Thousands have even joined a Facebook group to voice disapproval.

However, despite the backlash, the Nobel Foundation refuses to bow down and believes the protest will not succeed

More on the protest, and structures slated for demolition, after the break…

In Detail: Chipperfield’s Nobel Centre for Stockholm

View towards Nybrokajen. Image © Architects

As we announced earlier, David Chipperfield Architects’ modest proposal for the Nobel Center’s new home in Stockholm has been announced as the winning submission of the Nobel Foundation’s prestigious international competition. Lauded by the jury for its “lightness and openness,” Chipperfield envisioned the glass and stone proposal to “convey dignity” and embody the ideals of the Nobel Prize so it may serve as inspiration for generations to come.

Detailed drawings, images and quotes from the architect, after the break… 

Summer House M / M.B.A.

© Mikael Olsson

Architects: M.B.A.
Location: Bohusläns Museum, ,
Architect In Charge: Mikael Bergquist
Landscape: Per Axelsson
Year: 2013
Photographs: Mikael Olsson

Venice Biennale 2014: Nordic Pavilion to Study Architecture’s Role in East African Independence

FORMS OF FREEDOM. Kenyatta International Conference Center, Nairobi, Kenya. 1966–1973. Architect: Karl Henrik Nøstvik.. Image © David Keith Jones

The National Museum in has been chosen to curate the Nordic Pavilion for the 2014 Venice Architecture Biennale, in collaboration with the Museum of Finnish Architecture, the Swedish Centre for Architecture and Design in Stockholm, and architectural firm Space Group. The , “FORMS OF FREEDOM: African Independence and Nordic Models” will study modern Nordic architecture’s role in the liberation of East Africa during the 1960s and 70s.

Holiday House Vindö / Max Holst

© Hannes Söderlund

Architects: Max Holst
Location: Vindö, 130 40 Djurhamn, Sweden
Year: 2013
Photographs: Hannes Söderlund

Architects to Relocate Entire City Two Miles Over

‘Kiruna 4-Ever’ plan. Image Courtesy of White

UPDATE: The BBC reports that construction on the Kiruna re-location is scheduled to begin next month. For more on this extraordinary project, read the article below. 

Everyone is familiar with the stresses of moving to a new house, but the residents of Kiruna, a small town of 18,000 in Sweden, face a more daunting task: moving their entire city.

For more than 100 years, residents of Kiruna have developed their city center around the world’s largest iron mine, operated by the state-controlled company, Luossavaara-Kiirunavaara AB (). In 2004, determined that to continue extracting iron would mean digging deeper, unsettling the ground beneath 3,000 homes as well as the city hall, train station, and century-old church.

A Place to Chill: Sweden’s Ice Hotel

Before the Big Bang Suite by artists Rob Harding & Timsam Harding. Image © Christopher Hauser

The IceHotel, a hotel in Jukkasjärvi in Northern Sweden that melts back into the Torne River and is rebuilt each year, is currently in the design phase for next winter. But there’s a new twist: next year guests are able to collaborate with artists to design a suite that is bespoke to their individual tastes. The price tag is admittedly rather steep, and those going for this option can expect “one of the most expensive hotel rooms in the world”, according to the press release.

Is it worth it? Why don’t you decide for yourself – images from this winter’s hotel are after the break!

Stupet, refugium by a staircase / Petra Gipp Arkitektur

© Åke E:son Lindman

Architects: Petra Gipp Arkitektur
Location: vattern,
Architect In Charge: Petra Gipp, Maria Videgård, Erika Vegerfors
Area: 116.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Åke E:son Lindman

Visiondivision Proposes Pedestrian Promenade Beneath Stockholm Bridge

© visiondivision

With minimal intervention, Swedish architecture firm visiondivision claims that the underused structure beneath ’s Tranebergsbron bridge could be transformed into a pedestrian walkway and informal cinema. If built, this proposal would not only remove pedestrians from the dismal walking space provided alongside the bridge’s bustling car lanes, but it would also dramatically shorten the walking distance between the island of Kungsholmen and western suburb of Bromma.

Sauna / General Architecture

© Mikael Olsson

Architects: General Architecture
Location: Stockholm archipelago,
Year: 2009
Photographs: Mikael Olsson

Aula Medica / Wingårdhs

© Tord-Rikard Söderström

Architects: Wingårdhs
Location: Solnavägen 7, Karolinska Institutet, 171 65 , Sweden
Architect In Charge: Gert Wingårdh and Jonas Edblad
Contributors Construction Documents: Andreas Henriksson (Project Architect), Birgitta Stenvaller, Guisli Benito, Ronja Saxberg, Viktoria Wallin, Johan Wegbrant, Per Odebäck, Kjell Nord, Ingrid Alerås, Nils Korth, Maria Olausson, Anna Palm
Area: 13700.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Tord-Rikard Söderström, Patrik Lindell, Ola Fogelström

Chameleon Cabin / White Arkitekter

© Rasmus Norlander

Architects: White Arkitekter
Location:
Architect In Charge: Mattias Lind
Year: 2013
Photographs: Rasmus Norlander

Arup to Collaborate with Henning Larsen on European Spallation Source

© Luxigon

Arup has been selected “to contribute expertise” in the design of the Research Centre (ESS) in Lund, Sweden. They will collaborate with Henning Larsen Architects, who was selected to design the state-of-the-art facility earlier this yearThe ESS will become the world’s largest and most advanced research facility for neutron-based research once it is fully operational in 2025. Alongside enabling scientists to see and understand atomic and molecular structures and movements, it will also be based on the world’s most powerful neutron source – a 600m long accelerator which fires neutrons at different types of material in order that they can be analyzed in enormous detail. Learn more about ESS and its design here

C.F. Møller and DinnellJohansson’s Wooden Skyscraper Wins International Competition

Wooden Skyscraper from the park. Image Courtesy of C.F. Møller and DinellJohansson

Scandinavian practice C.F. Møller Architects, in collaboration with DinellJohanssonhas been announced as winner of the HSB Stockholm architectural competition. The winning scheme includes three ”ultra-modern residential high-rises” planned for Stockholm’s center. Only one of these proposals will actually be built, including the world’s tallest wooden skyscraperCompletion of the chosen tower is set for 2023, the 100th anniversary of the competition organizer and Sweden‘s largest housing association, HSB. View the three project proposals after the break.