We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Geopark / Helen & Hard

  • Architects: Helen & Hard
  • Location: Stavanger, Norway
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Courtesy of Helen & Hard, Tom Haga

Courtesy of Helen & Hard Courtesy of Helen & Hard Courtesy of Helen & Hard Courtesy of Helen & Hard

Feisteinveien / Rever & Drage Architects

© Tom Auger
© Tom Auger
  • Architects: Rever & Drage Architects
  • Location: Stavanger, Norway
  • Design Team: Tom Auger, Martin Beverfjord, Eirik Lilledrange
  • Area: 110.0 sqm
  • Photographs: Tom Auger

© Tom Auger © Tom Auger © Tom Auger © Tom Auger

Stavanger Concert Hall / Ratio Arkitekter AS

© Jiri Havran
© Jiri Havran
  • Architects: Ratio Arkitekter AS
  • Location: Stavanger, Norway
  • Area: 13800.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Jiri Havran, Stavanger Aftenblad , Sindre Ellingsen , Jon Ingemundsen, Dirk schoenmacher

© Jiri Havran © Stavanger Aftenblad    © Stavanger Aftenblad    © Jiri Havran

Madla-Revheim Masterplan Proposal / MVRDV + Space Group

MVRDV and Space Group are one of three teams who have been asked to submit a masterplan proposal for the Norwegian town of Madla-Revheim, the main development area outside of Stavanger. The aim of this commission is to develop a model of sustainable growth that treats development principles, transportation systems and built structures as parts of a whole. In this proposal, MVRDV and Space Group propose to concentrate 4,000 housing units on the edge of the 780 acre site, preserving the heart of the development for open, green space, public programs and sports facilities. 

INABA Completes Skylight

INABA has completed Skylight, a permanent installation for KORO Public Art Norway. The 6.6 m (22 ft) diameter, 11.5 m (38 ft) long structure hangs from the foyer of the New Concert Hall in Stavanger, Norway. It is visible from the adjacent public plaza, and surrounding neighborhood and harbor, serving as a light beacon for the complex. 

Responding to the region’s extreme atmospheric conditions, Skylight emits a range of pure color light patterns that contrast and complement the blended luminous tones of the dawn and twilight Nordic sky. Conceived of as an inverted chandelier, Skylight’s light fixtures are mounted to face inward and illuminate the structure’s interior surface. Its programmable LED system is animated to change in brightness and hue, and produce distinct patterns during arrival, theater calls, intermission, departure, and after hours.

Video, images and more information on Skylight after the break.

Northface House / Element Arkitekter AS

  • Architects: Element Arkitekter AS
  • Location: Stavanger, Norway
  • Architects: Element Arkitekter AS
  • Design Team: Cathrine Vigander, Vidar Kutsen, Hallvard Huse, Alexander Wærste
  • Consultants: Boye og Waage & Co AS, Jan Petter Dybdahl AS and Moelven Massivtre AS
  • Area: 277.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Element Arkitekter AS

© Element Arkitekter AS © Element Arkitekter AS © Element Arkitekter AS © Element Arkitekter AS

Stavanger Museum of Archeology / Lund + Slaatto Architects

Courtesy of Lund + Slaatto Architects
Courtesy of Lund + Slaatto Architects

Lund + Slaatto Architects, in collaboration with schmidt hammer lassen architects, were recently awarded second place in the competition for the extension of the Stavanger Museum of Archeology. Though very vibrant and active, the premises of the museum are currently unsuitable and small. Therefore, the aim of the competition was to create an extension that forms the museum’s new main facade and which primarily provides space for the exhibition and education. More images and architects’ description after the break.

Breiavannet Park / Helen & Hard

  • Architects: Helen & Hard
  • Location: Stavanger, Norway
  • Architects: Helen & Hard
  • Client: Breiavannet Eiendom AS
  • Area: 880.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Courtesy of helen & hard

Courtesy of  helen & hard Courtesy of  helen & hard Courtesy of  helen & hard Courtesy of  helen & hard

INABA Awarded Permanent Artwork Installation

© INABA 2011
© INABA 2011

INABA‘s proposal was selected for a permanent artwork installation at the new concert hall in Stavanger, Normway. From a field of six invited international teams the cylindrical structure, 8m in diameter and 13m tall will be the focal point of the five-story high lobby. Follow the break for more about INABA’s proposal.

© INABA 2011 © INABA 2011 © INABA 2011 © INABA 2011

Architects: INABA Location: Stavanger, Norway Client: KORO Public Art Norway Graphic Design: MTWTF Engineering: Buro Happold Lighting: Ljusarkitektur Project Team: (INABA) Jeffrey Inaba, Darien Williams, Karin Nelson, Yasmeen Khan, Micael Duran, Eugene Park, Sorayos Tang Chuenchomphu, Kristoffer Miller, (Buro Happold) Cristobal Correa, Jeff Thompson, (MTWTF) Glen Cummings, Aliza Dzik, (Ljusarkitektur) Kai Piippo, Clara Fraenkel Photographs: Courtesy of INABA

Waterfront Synopsis Conference in Norway

Nordic Urban Design Association (NUDA) and Project for Public Spaces (PPS), in partnership with City of Stavanger, Cities of the Future (Framtidens Byer), Urban Sjøfront and network collaboration with STAS, Grønn By, Amiando, Greenspace Scotland, and Stavanger Architects Association, are organizing the first international “Waterfront Synopsis” conference in Stavanger, Norway on the 14th – 17th September 2010.

Støperigaten 25 / Alliance arkitekter

  • Architects: Alliance arkitekter
  • Location: Stavanger, Norway
  • Architect: Alliance arkitekter AS
  • Project Team: Kristoffer Johan Gulbrandsen, Tue Kappel, Tonje Løvdahl
  • Project Manager: Harald Martin Gjøvaag
  • Structural Engineering: Procon AS
  • Client: Svithun Invest AS
  • Contractor: Genfer Construction AS
  • Budget: 4,110,000 Euro
  • Area: 3007.0 sqm
  • Project Year: 2007
  • Photographs: Stian Robberstad

© Stian Robberstad © Stian Robberstad © Stian Robberstad © Stian Robberstad

Villa by the Ocean / JVA

  • Architects: JVA
  • Location: Stavanger, Norway
  • Architects: Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNAL
  • Primary Architects: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Hanne Bergan
  • Consultants: Walter Jacobsen
  • Building Type: Private House
  • Client: Withheld at owners request
  • Area: 260.0 sqm
  • Project Year: 2004

Villa by the Ocean / JVA Villa by the Ocean / JVA Villa by the Ocean / JVA Villa by the Ocean / JVA