the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Norway
  5. AART Architects
  6. 2015
  7. The Waterfront / AART Architects + Kraftværk

The Waterfront / AART Architects + Kraftværk

  • 02:00 - 7 June, 2015
The Waterfront / AART Architects + Kraftværk
The Waterfront  / AART Architects + Kraftværk, © Adam Mørk
© Adam Mørk

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk + 34

© Adam Mørk
© Adam Mørk

Text description provided by the architects. Designed as one of the largest wooden residential developments in Europe, the Waterfront (in Norwegian 'Vannkanten') positions Stavanger as a pioneer city in the field of modern wooden architecture. Stavanger has the highest concentration of wooden architecture in Northern Europe, and the vision behind the Waterfront is thus to create an iconic and vibrant development, expressing a local identity and a global vision.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

The Waterfront includes 128 freehold flats (ranging from 44 to 225 m2) as well as shops and cafes along the promenade. The lower flats are designed as single storied flats, while the upper flats are designed as duplexes, offering a compelling spatiality and magnificent view of the sea. All of the flats are lit from both sides in order to provide a comfortable atmosphere and utilize the captivating view of the sea and the city.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

The freehold flats of varying size, shape and height promote a diversity of life styles, enriching everyday life and the social interaction between different people. This social ambition also manifests itself in the cafes along the promenade, the many public squares and the large communal room on the first floor in the centre of the building complex, overlooking the community square, the promenade and the sea.

First Floor Plan
First Floor Plan

The vibrant atmosphere is enhanced by the persistent irregularity of lines and volumes that shape the Waterfront's wooden architecture.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

Furthermore, the daring angular volumes are moulded in relation to the wind and the sun for the purpose of creating a dynamic play of light and shadow during the day. In this way, the development systematically uses the energy from the sun to reduce the demand for energy, while the slanting roof surfaces create optimal lighting conditions by bringing sunlight into the public squares and freehold flats.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Waterfront / AART Architects + Kraftværk" 07 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/636279/the-waterfront-aart-architects-kraftvaerk/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.