ABC Street House / Austigard Arkitektur

ABC Street House / Austigard Arkitektur

ABC Street House / Austigard Arkitektur - Sofa, TableABC Street House / Austigard Arkitektur - Sofa, Windows, TableABC Street House / Austigard Arkitektur - Table, Sofa, Windows, Lighting, Chair, BeamABC Street House / Austigard Arkitektur - Windows, FacadeABC Street House / Austigard Arkitektur - More Images+ 23

  • Area Area of this architecture project Area :  90
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Kebony, Bergene Holm AS, Hafrsfjord Tre, Ikea, Jeld-Wen, Kebony + Bergene Holm, Konkret Studios, Nordan, Parketten, Ulfven
ABC Street House / Austigard Arkitektur - Windows, Cityscape
© Aeroview

Text description provided by the architects. The house is an infill project, utilizing an empty lot in the dense urban fabric of the coastal town of Stavanger. The house is in many ways a sequel to House in Stavanger from 2016, which is located just 100 meters away and which spurred a new development in the area.

ABC Street House / Austigard Arkitektur - Windows, Facade
© Sindre Ellingsen
First floor plan
ABC Street House / Austigard Arkitektur - Windows, Facade
© Sindre Ellingsen

The project continues the tradition of low-scale, high-density urban housing in coastal towns of Norway. The density in the area is in fact comparable to any Asian megalopolis and provides opportunities for efficient energy consumption as well as a car-free lifestyle for the people who live there.

ABC Street House / Austigard Arkitektur - Handrail
© Sindre Ellingsen

The house is all in wood, both in structure and in cladding. The façade reflects the three layers of the house: The utilitarian ground floor, the living room in the middle floor and the kitchen in the upper floor.
The kitchen is intended to be a bright space with ample daylight and views across the surrounding roofscape of the wooden town. The kitchen has access to a big rooftop terrace above as well as to south-facing outdoor planters on its own level.

ABC Street House / Austigard Arkitektur - Sofa, Windows, Table
© Sindre Ellingsen

In contrast to this the living room below is intended to be an intimate and dark cave, where the immediate urban life in the street below is visible, however at a comfortable distance.
The stairs serve to connect all these spaces into one complex spatial continuity, from the cobble stones out on the pavement, to the views to the mountains from the rooftop terrace.

ABC Street House / Austigard Arkitektur - Table, Sofa, Windows, Lighting, Chair, Beam
© Sindre Ellingsen

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "ABC Street House / Austigard Arkitektur" 05 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910584/abc-street-house-austigard-arkitektur> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.