the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schmidt Hammer Lassen Wins Competition for Mixed-Use Tower and Urban Plan in Stavanger, Norway

Schmidt Hammer Lassen Wins Competition for Mixed-Use Tower and Urban Plan in Stavanger, Norway

Schmidt Hammer Lassen Wins Competition for Mixed-Use Tower and Urban Plan in Stavanger, Norway
Schmidt Hammer Lassen Wins Competition for Mixed-Use Tower and Urban Plan in Stavanger, Norway, © Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects has won an international competition for the design of an urban redevelopment plan and high-rise in Stavanger, Norway. Beating out entries from Snøhetta, UNStudio, Dark Arkitekter and Eder Biesel Arkitekter, the winning proposal, “Breiavatnet Lanterna,” features a dynamic scheme to support the proliferation of sustainable and creative work environments throughout the city.

The project encompasses a new public center, the transformation of an existing park and a new 101 meter (331 foot) tall tower that will contain 18,170 square meters (195,580 square feet) of highly-flexible space for offices, restaurants, conferences and exhibitions. Both the ground and top floors of the high-rise will be publicly accessible, ensuring the building will remain an asset for the entire community.

© Schmidt Hammer Lassen Architects © Schmidt Hammer Lassen Architects © Schmidt Hammer Lassen Architects © Schmidt Hammer Lassen Architects + 14

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

The new tower will be located near Stavanger Central Station, beside the future “Tivoliparken,” a new green space that will link the district to surrounding neighborhoods and the greater city. The tower is accessible on 3 sides, with the main entrance turned toward the park, rather than the street. To cohesively site the building within the city, the plan of the ground floor has been arranged to interweave with the existing urban fabric.

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

“The new 26-storey tower will stand simple and modern in its form with a clear Scandinavian architectural reference, bringing a timeless expression to the varied building structures in the area,” the architects explain. “The facade design is a composition of slim vertical aluminium and glass panels which offer increased daylight to over 1,000 work spaces. The building design is optimized to the highest degree of user-friendliness and energy efficiency. Green terraces at different heights and orientations bring a distinct recognizable character to this new high-rise in Stavanger, which will be one of the highest in Norway.”

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

Public program on the first two floors will include a café, restaurant and cafeteria, as well as adaptable performance and exhibition spaces centered around a large amphitheater staircase. The third through fifth floors will house a church currently located on the site, while floors 6 to 24 will contain brightly lit, open concept offices. The top two floors will offer conference facilities, restaurants, bars and public space featuring panoramic views of the city skyline and nearby fjord.

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

The competition was managed by Base Property and Borderholm Aksjeselskap, who were seeking a “timeless, high-quality, sustainable” development to serve as a new attraction for Stavanger.

News via Schmidt Hammer Lassen Architects.

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Architects

  • Location

    Stavanger, Norway
  • Architect

    Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Client

    Base Property
  • Landscape Architect

    Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Engineer

    Søren Jensen Engineers
  • Local Architect

    SJ Arkitekter
  • Competition

    2016, first prize in international design competition
  • Area

    18170.0 sqm
  • Photographs

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Schmidt Hammer Lassen Architects
Office
Cite: Patrick Lynch. "Schmidt Hammer Lassen Wins Competition for Mixed-Use Tower and Urban Plan in Stavanger, Norway" 20 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795651/schmidt-hammer-lassen-wins-competition-for-mixed-use-tower-and-urban-plan-in-stavanger-norway/> ISSN 0719-8884
© Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen 赢得了挪威斯塔万格的城市规划与多功能大楼的竞赛