Schmidt Hammer Lassen's Mixed-Use K8 Tower in Norway Moves Forward

Schmidt Hammer Lassen's Mixed-Use K8 Tower in Norway Moves Forward

The sustainable mixed-use K8 tower, designed by Schmidt Hammer Lassen moves forward with final approval from the Stavanger City Council in Norway. The proposal aims to encourage future urban developments in the city and generates a new benchmark for sustainable and creative work environments.

Courtesy of Schmidt Hammer Lassen ArchitectsCourtesy of Schmidt Hammer Lassen ArchitectsCourtesy of Schmidt Hammer Lassen ArchitectsCourtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects+ 9

Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

Enhancing the city of Stavanger’s urban ambitions, the design scheme created by Schmidt Hammer Lassen puts in place a 16-story, 15,000-square-metre project. Located near the Central Station on a site which will be redeveloped into a green city park for pedestrians, K8 will provide new lines of connections in the surrounding neighborhood and to the city.

Accessible on 3 of its sides, the main entrance faces the park, transforming the ground floor into an integral part of the city. Re-envisioning public space, the project produces a new form of creative work environments. Optimized to the highest degree of user-friendliness and energy efficiency, the building takes on green terraces at different heights and orientations and the aluminum and glass façade increases daylight in the interior spaces.


Related Article

Schmidt Hammer Lassen, Hawkins\Brown and BuroHappold Design New Library for The University of Bristol

Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

The mixed-use complex housing offices is a vibrant and flexible space that includes restaurants, cultural institutions, and exhibition and conference spaces. Inspired by the local architectural heritage, K8 serves the neighborhood and the pedestrian network. Schmidt Hammer Lassen Architects, part of global architecture and design firm Perkins and Will, has imagined “innovative ways of reducing energy consumption and the building’s CO2 footprint, targeting a BREEAM NOR Excellent and WELL Gold certification”.

In the first two floors of the tower, public programs will be hosted including a café, restaurant, canteen, lobby, flexible performance spaces, and multifunctional exhibitions and events space around a large amphitheater staircase. Currently located on the site, the church will be moved to Floors 3 and underground (U1), while upper floors will be used as office space in general. Finally, the top floor will include restaurants, bars, and public spaces with views of the city and the fjord.

Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

  • Client: Base Property
  • Architect: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Area: 15,000 m²
  • Competition: 2016, first prize in an international design competition
  • Status: On-going
  • Landscape architect: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Engineer: CORE Technology/ SKANSKA
  • Local architect: MAD Arkitekter
  • Sustainability: Targeting a BREEAM NOR Excellent and WELL Gold certification

Image gallery

See allShow less
About this author
Cite: Christele Harrouk. "Schmidt Hammer Lassen's Mixed-Use K8 Tower in Norway Moves Forward" 29 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/948359/schmidt-hammer-lassens-mixed-use-k8-tower-in-norway-moves-forward> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.