The Brown Residence / Lake|Flato Architects

© Bill Timmerman

Architect: Lake|Flato Architects
Location: , Arizona, United States
Project Team: Ted Flato, FAIA, Karla Greer, AIA, Brian Comeaux, AIA, Parrish Kyle, Assoc. AIA, Conor Samuels
Consultants: Datum Engineers, Lighting Consultants, Tonnessen Inc.
Contractor: Construction Zone
Project Year: 2009
Photographs: Timmerman Photography 

   

Barrio Historico House / HK Associates Inc

© Timmerman Photography

Architects: HK Associates Inc / Kathy Hancox + Michael Kothke
Location: Tucson, , USA
Project Area: 2,100 sqf
Project Year: 2011
Photographs: Timmerman Photography / Bill Timmerman

Mezzo / Will Bruder Architects

© Bill Timmerman

Approached from its north façade along Whitton Avenue, owners, neighbors and visitors are welcomed to Mezzo through a native desert garden. Site benches and weathered welded wire mesh fences enhance this natural environment and define the exterior spaces of the project. Sandblasted concrete pale green masonry site walls work within this composition to further delineate shared and private areas.

Architect: Will Bruder Architects
Location: 3438 North 12th Street, , , USA
Project Area: 17,250 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Bill Timmerman

Pond House / Will Bruder Architects

© Bill Timmerman

Imbedded in a dramatic rock outcrop overlooking a natural, year-round, swimming hole, the Pond House is a bridge to two unique and disparate ecosystems: the Sonoran Desert and its local riparian microcosm. As a modestly scaled 165 square meter weekend retreat, the Pond House also bridges the metropolitan intensity of , thirty miles south, with an idyllic oasis of desert calm and contemplation.

Architect: Will Bruder Architects
Location: , Arizona, USA
Project Area: 2,300 sqf
Photographs: Bill Timmerman

Loloma 5 / Will Bruder Architects

© Bill Timmerman

The architecture of Loloma 5 is a thoughtful and sophisticated acknowledgement of the traditional and modern roots of its Old Town Scottsdale context—a place with pride in its false-front, covered boardwalk, and “old west” friendly downtown image. The project creates a live/work environment in the heart of Scottsdale that celebrates both the historic and physical context of the place.

Architect: Will Bruder Architects
Location: 3707 North Marshall Way, Scottsdale, ,
Project Area: 7,700 sqf
Photographs: Bill Timmerman

Reach 11 Athletic Sports Complex / colab studio

rendering

Reach 11 is a sports complex in North comprised of 18 soccer fields and 4 baseball fields. A Call for Artists went out to provide large amounts of shade at four diverse locations within the large park. Visibly adjacent to the site, a raised earth-buttressed canal brings water 350 miles from the Colorado River to as the city continues to grow. Expressing the audacity of the desert oasis, sought a way to describe this precarious scale of human intervention on the landscape. Comparing such an endeavor with weightlessness moments found in sporting events, 6,000 pound local stones can be quarried and set on posts in various configurations around the huge soccer tournament park, surrounded on 2 sides by the canal. Shapes mimicking mountains and water’s movement through canyons create a unique environment to dwell in deep shade.

Henkel North American Consumer Products Headquarters / Will Bruder Architects + CH2MHILL

© Bill Timmerman

Sited on a compact sub-5 acre parcel in a developing urban area of , Arizona, the new Dial/Henkel headquarters will be an innovative collaborative center, completely integrated into its broader context of the Sonoran desert. The building is conceived as a crystalline cloud floating over a desert mesa, a graceful presence at the prominent intersection of Road and the 101 freeway. The four story structure is comprised of two levels of glass curtain wall, environmentally shaded by a double ceramic frit, above two levels clad in aluminum panels, deeply textured plaster, and native Ashfork sandstone.

Architect: Will Bruder ArchitectsCH2MHILL
Location: Scottsdale, Arizona, USA
Project Area: 348,000 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Bill Timmerman

Cedar Street Residence / colab studio

© Bill Timmerman

This is the home of Matthew Salenger, RA and Maria Salenger, AIA, the founders of colab studio. They had owned a fairly large suburban lot near downtown , Arizona for ten years. They had altered the house and site considerably over the years, experimenting with low-cost methods to change the way to live in suburbia. Over time, though, life occurred, and circumstances changed: The birth of a little boy, founding a full-time design studio of their own, family visiting more often, etc. So another change needed to occur- something more substantial.

Architect: colab studio, llc
Location: Cedar Street, Tempe, Arizona, USA
Project Team: Matthew Salenger, RA and Maria Salenger, AIA
Contractor: Build, Inc., Rich Fairbourn
Structural Engineer: JT Engineering, Inc.
Electrical Engineer: Woodward Engineering, Inc.
Project Area: 2,222 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Bill Timmerman

Jarson Residence / Will Bruder Architects

© Bill Timmerman

This house is designed as a vessel of personal discovery for two real estate professionals with an educated passion for modern architecture and their two sons. Gracefully embracing the topographic fold of a desert wash, the house focuses on the northeasterly view of the McDowell Mountains in the distance.

Architect: Will Bruder Architects
Location: , Arizona, USA
Project Team: Will Bruder, lead design; Eric Weber (project manager), Katherine Hogan, Chris Balzano, Dan Clevenger
Project Area: 4,440 sqf
Project Year: 2007
Photographs: Bill Timmerman

Agave Library / Will Bruder Architects

© Bill Timmerman

The design of this 25,405 sqf branch library for the City of Phoenix addresses issues of excellence and affordability in sustainable design. Impacted within a Planned Shopping Center in north Phoenix behind a gas station, car wash, fast food restaurant, and supermarket, the Library’s construction and material pallet quietly draws from, and (re)presents, the language of its retail neighbors. Stacked bond concrete masonry units and glass enclose the simple rectangular volume of a hard-trowelled concrete floor with carpeted ‘area rugs’, green sandblasted cmu walls, exposed gang-nail trusses, glu-lam beams, steel pipe columns, and sparingly used painted gyp-board interior partitions.

Architect: Will Bruder Architects
Location: Phoenix, , USA
Project Area: 25,410 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Bill Timmerman

Black Rock Studio / Weddle Gilmore Black Rock Studio

© Bill Timmerman

Black Rock Studio is a 3,150 sqf loft/studio which houses an entry courtyard, gallery, and meeting space on the ground floor with studio/work spaces on the second level. Black Rock Studio creates a dynamic relationship between building and the streetscape on the south and the canal on the north. The transparency of the north and south façade through large sliding glass doors create strong links between the studio and the canal to the public way. The loft/studio space transforms over the course of the day as the daylight moves and washes down the side walls of the space. Slot skylights run the length of the studio creating a floating ceiling effect and contributing to the balanced day-lighting.

Architect: Weddle Gilmore Black Rock Studio
Location: 6916 E. Fifth Avenue, Scottsdale, , USA
Project Team: Philip Weddle (AIA, AP, Principal Architect), Micheal Gilmore (AIA, Principal Architect), Cody Deike ( AP, Project Manager)
Landscape Architect: Colwell : Shelor
General Contractor: Okland Construction
Structural Engineer: Bakkum Noelke Consulting Structural Engineers
Electrical Engineer: Woodward Engineering
Mechanical Engineer: Associated Mechanical Engineers
Civil Engineer: Kland Engineering
Project Area: 3,150 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Bill Timmerman

Rio Salado Audubon Center / Weddle Gilmore Black Rock Studio

© Bill Timmerman

The Rio Salado Audubon Center sits at the heart of the $100M riparian habitat restoration along Rio Salado river corridor which transformed an urban scar to an ecologically rich riparian area. Audubon’s mission to conserve and restore natural ecosystems focuses on birds and other wildlife along with their habitats. Constructed on a brownfield site, the Audubon Center restored the barren site using native landscape and earned the first Platinum Certification within the City of Phoenix.

Architect: Weddle Gilmore Black Rock Studio
Location: 3131 South Central Avenue, Phoenix, Arizona,
Project Team: Philip Weddle (AIA, LEED AP), Cody Deike (LEED AP)
Landscape Architect: JJR | Floor
General Contractor: Okland Construction
Structural Engineer: Rudow + Berry Structural Engineers
Electrical Engineer: Woodward Engineering
Civil Engineer: Kunka Engineering
Project Area: 8,000 sqf,
Project Year: 2009
Photographs: Bill Timmerman, Chris Brown

The Gateway to the McDowell Sonoran Preserve / Weddle Gilmore Black Rock Studio

© Chris Brown

The design of the Gateway has been developed in an effort to minimize impact on the native Sonoran Desert environment while celebrating a sense of entry and passage into the 36,400 acre McDowell Sonoran Preserve. Preservation of native desert habitat is one of the most important environmental issues with continued growth and expansion of the Metro area. Preserving nearby open space, and providing easy access and connectivity were guiding principles in the design and development of the Gateway to the McDowell Sonoran Preserve. From the Gateway, hikers, mountain bikers, and equestrians can access a network of over 45 miles of trails within the McDowell Sonoran Preserve. The Gateway is the location individuals regardless of their physical condition or hiking capability can go to explore and experience the magic of the Sonoran Desert.

Architect: Weddle Gilmore Black Rock Studio
Location: 18333 N. Thompson Peak Pkwy, Scottsdale, Arizona, USA
Project Team: Philip Weddle (AIA, LEED AP, Principal Architect), Brandon Gowen, (LEED AP, Project Manager)
General Contractor: Valley Rain Construction Corporation (Project GC), The Construction Zone (Building GC)
Landscape Architect: JJR | Floor
Structural Engineer: Bakkum Noelke Consulting Structural Engineers
Electrical Engineer: Woodward Engineering
Mechanical Engineer: Associated Mechanical Engineers
Civil Engineer: Kland Engineering
Project Area: 6,033 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Bill Timmerman, Chris Brown

Desert Broom Library / richärd+bauer

© Bill Timmerman

Borrowing from the symbiotic relationship of a young saguaro cacti and its nurse tree along the arroyos edge, the expansive roof of this branch library creates a shaded microclimate, providing filtered daylight, shelter and a nurturing environment for intellectual growth. This project’s strength is in the integration of the exterior with the interior of the building.

Architect: richärd+bauer
Location: Phoenix, Arizona,
Project Team: James E. Richard (AIA Designer & Principal-in-Charge), Kelly Bauer (FIIDA Project Manager + Interior Design), Steve Kennedy (AIA, NCARB Project Architect & CA), Erik Koss (RA Project Architect), Stacey Kranz (IIDA, FF+E Speicifications + CA)
MEP Engineer: Energy Systems Design
Civil and Structural Engineer: KPFF, Inc.
Landscape Architect: E-Group
Contractor: Linthicum
Project Area: 15,378 sqf
Photographs: Bill Timmerman, Timmerman Photography, Inc.

In Progress: LandSource Tempe / Circle West Architects

rendering

This is a vertically integrated neighborhood 22 stories in height consisting of 140 residential condominiums. The basis of the building design was to develop a vertically integrated neighborhood, with an emphasis on identity, connectivity to neighbors and gathering spaces.

Architect: Circle West Architects
Location: 948 + 1000 East Apache Blvd. , Arizona, USA
General Contractor: Wespac Construction
Structural Engineer: Paul Koehler
Civil Engineer: Site Consultants
Electrical Engineer: CR Engineers
Mechanical & Plumbing Engineer: Professional Consulting Engineers
Project Area: 375,000 sqf
Project Year: 2006
Photographs: Courtesy of

Meinel Optical Sciences Building / richärd+bauer

© Bill Timmerman

This project houses state of the art optical research labs, faculty offices, auditoria, conferencing and interaction spaces for this preeminent university research institution whose mission is “The science and application of light”. Occupying a prominent site on the University mall, it is the first of a series of clusters that will replace the existing buildings over time.

Architect: richärd+bauer
Location: , , Arizona, USA
Project Team: James Richärd (AIA, architectural designer), Kelly Bauer (FIIDA project manager + interior design), Stephen Kennedy (AIA, NCARB, project architect + CA), Erik Koss (RA, project architect), Andrew Timberg (RA, LEED AP, staff architect + CA)
Lab Consultant: Earl Walls, Inc.
Engineer: ARUP
Civil Engineer: KPFF Consulting Engineers
Landscape Architect: Sage Landscape Architecture and Environmental
Contractor: Lloyd Construction Company, Inc.
Project Area: 47,000 sqf
Project Year: 2006
Photographs: Bill Timmerman, Timmerman Photography, Inc.

McDowell Mountain Ranch Park & Aquatic Center / Weddle Gilmore Black Rock Studio

© Bill Timmerman

The McDowell Mountain Ranch Park & Aquatic Center was designed with respect and sensitivity to its location. The design process included a Municipal Use Master Plan and encouraged broad community involvement in the planning and design phase. A series of community meetings were held to gather community input during the programming phase and then presented conceptual designs for input prior to finalizing the Master Plan.

Architect: Weddle Gilmore Black Rock Studio
Location: 15525 N. Thompson Peak Parkway , Arizona,
Project Architect: Philip Weddle, AIA, LEED AP
Landscape Architect: JJR | Floor
General Contractor: Ry-Tan Construction
Structural Engineer: Rudow + Berry Structural Engineers
Electrical Engineer: Wright Engineering Corporation
Mechanical Engineer: Kunka Engineering
Civil Engineer: Kland Engineering
Project Area: 24,000 sqf
Project Year: 2007
Photographs: Bill Timmerman, Chris Brown

Desert House / Circle West Architects

Courtesy of Circle West Architects

Articulating defined spaces in retrofitting a 20-year-old residence through a punctuation of natural daylight, exterior spatial relationships and a reduction in use of finishes. Desert House is a modern, sustainable intervention in the desert. The single-family residence renovation represents a forward thinking approach to desert life.

Architect: Circle West Architects
Location: 4812 E Berneil Drive, Paradise Valley, ,
Project Team: Peter M. Koliopoulos AIA
General Contractor: Urban Edge Builders
Structural Engineer: BDA Engineers
Mechanical Engineer: Tiglas Engineering Assoc.
Electrical Engineer: CR Engineers
Landscape Architect: Arcadiascape, LLC
Project Area: 5,000 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Courtesy of Circle West Architects