Qingdao Science and Technology City / KSP Jürgen Engel Architekten

Courtesy of KSP Jürgen Engel Architekten

KSP Jürgen Engel Architekten were awarded first place in the international competition for the Science and Technology City the company’s design for the approx. 600-hectare site in the north of the port city of .  The primary objective of the project was to create a sustainable urban living space for the 100.000 inhabitants, in which a high quality of life with ecological equilibrium is achieved.  Come back after the break for more about this project.

Hotel Atra Doftana / TECON Architects

© Cosmin Dragomir

Architects: TECON Architects
Location: Prahova,
Project Year: 2011
Photographs: Cosmin Dragomir

Stretched Pavilion / Centrala

© Jakub Szczęsny

Most design and building processes relay on pre-determination and accuracy, plus an efficient coordination of data input leading to a physical realization representing previously conceived ideas as closely as possible. Parametric and generative design add an extra element of “objective” formulae playing role of legitimizations of designer’s intentional design, while the choice of data pools, algorithms or auto-generative formulae is in fact another intentional element.

Architect: Centrala
Location: Schloss Solitude, , Germany
Designer: Jakub Szczęsny
Assistant: Helmut Dietz
Project Year: 2011
Photographs: Rolf Wohrle, Hagen Betzwieser and Jakub Szczęsny

L’arbrisseau Neighborhood Centre / Colboc Franzen & Associes

© Paul Raftery

Architects: Colboc Franzen & Associes
Location: Lille, France
Project Year: 2011
Photographs: Paul Raftery

The Hill Plain House / Wolveridge Architects

Courtesy of

Architects: Wolveridge Architects
Location: Victoria,
Project Year: 2010
Photographs: Courtesy of Wolveridge Architects

See ArchDaily's exclusive complete coverage of the Mies van der Rohe award

Pulpit Rock Mountain Lodge / Helen & Hard

© Courtesy of

Architects: Helen & Hard
Location: Strand,
Client: Stavanger Trekking Association
Project Year: 2008
Project Area: 1,260 sqm
Photographs: Courtesy of Helen & Hard

The new Pulpit Rock mountain lodge, the winning design competition entry in 2004, accommodates twenty-eight guest rooms, a café, a restaurant and a conference room. The lodge is situated at the trail-head leading up to The Pulpit Rock, the sheer cliff cantilevering over the Lysefjord.

nonLin/Lin Pavilion / Marc Fornes

© Francois Lauginie

Designed by Marc Fornes (THEVERYMANY), nonLin/Lin Pavilion is a prototype which engages in a series of architectural experiments referred to as text based morphologies. Part of the FRAC Centre permanent collection in , the prototypes, beyond their visual perception of sculptural and formal qualities, are built forms developed through custom computational protocols. The parameters of these protocols are based on form finding (surface relaxation), form description (composition of developable linear elements), information modeling (re-assembly data), generational hierarchy (distributed networks), and digital fabrication (logistic of production).

A complete project description, photographs and drawings following the break.

Ningbo Digital / Synarchitects

Courtesy Synarchitects

Synarchitects has shared with us their forward thinking design for Digital in , . A skew of images can be seen after the jump in addition to a brief description from the designers.

Bowen Island House / bai architects

© Michael Boland

Architect: bai architects
Location: , Canada
Lead Design Architect: Cedric Burgers
Interior Designer: Marieke Burgers
Project Team: David Hodgson, Stefania Violante
Structural Engineer: Eric Steffensen, CA-Boom Engineering
Photographs: Michael Boland

Mobile Hospital / Kukil Han

©

The Mobile Hospital by Kukil Han is designed to provide immediate aid in hard hit disaster stricken areas. Conceptualizing a modularized container medical treatment center, Han’s Mobil Hospital can either function individually or as a larger modular unit. Deliverability of the units by ground or via helicopter if the situation calls for it, provides a shorter response time to emergency areas.

More renderings of the Mobile Hospital following the break.

The Canopy: Student Pavilion Erasmus University / NEXT Architects + MASS Studies

Courtesy +

“The Canopy”, a collaborative project between NEXT Architects, Amsterdam and MASS Studies, Seoul for the invited competition for a student pavilion at the Erasmus University Rotterdam. Additional images of the proposal and a narrative from the designers after the break.

Terrace House / Pavel Hnilicka Architekti

Courtesy of

Architects: Pavel Hnilicka Architekti
Location: Prague,
Project Year: 2007
Client: Kuprum Development, s.r.o.
Landscape Architect: Mikoláš Vavřín
Project Area: 437.30 sqm
Photographs: Courtesy of Pavel Hnilicka Architekti

Layered House / Jun Igarashi Architects

© Courtesy of

Architects: Jun Igarashi Architects
Location: Hokkaido,
Project Year: 2008
Project Area: 202.26 sqm
Photographs: Jun Igarashi Architects

Star of Calendonia / Cecil Balmond and Charles Jencks

Courtesy of

of Balmond Studio and Charles Jencks have developed the winning design, Star of Caledonia, for the border crossing between England and Scotland at Gretna.  Aiming for a 2014 completion date (just in time for the Commonwealth Games hosted in Glasgow) the design of this contemporary landmark sculpture will draw inspiration from Scotland’s scientific heritage and will feature a series of S-curves marking the cross of St. Andrew.

Facade Planning for the Hangzhou Congress Center / Peter Ruge Architekten

© Jan Siefke Photography

After perennial design and construction phase the congress center of the new city administration of Hangzhou,   is completed. The concept and design of the facade was made by Peter Ruge Architekten in collaboration with Prof Wang Xiaosong from DBH GmbH. Completed images of the facade and a brief description from the architects is available after the break.

IAA Library Building / Symbiosis Designs LTD

Courtesy of

The IAA library building, by Symbiosis Designs LTD, emerged out of a necessary garden meant to provide students with a fundamental epiphany shedding, enabling foresight and inviting them to contribute to humanity. “Legacy Garden” is a vast reflective pool with a river stone bed flooded with water only on the special occasion of graduation day.

Architects: Symbiosis Designs LTD
Location: Amman,
Project team: Khalid Nahhas, Husam Aldibis, Jawad Hamdan
Structural engineer: DIMCO
Mechanical engineer: Spectrum Mep. Consulting Engineers
Electrical engineer: Spectrum Mep. Consulting Engineers
Client: (IAA) The International Academy – Amman
Project Year: 2009
Project Area: 4,200 sqm
Renderings and Photographs: Courtesy of Symbiosis Designs LTD

Video: LA without Cars

Ross Ching’s video takes a look at a car-free , something unimaginable for a city that is so automobile dependent. But last weekend people had no choice as the heavily traveled 405 was closed. Carmageddon as it was called was part of a $1 billion dollar reconstruction project, including installation of an HOV lane and upgrading of some on/off ramps. The 10 mile section of the freeway was anticipated to be closed for 53 hours from midnight on July 15th until 5am July 18th however the construction ended a bit earlier.  Tshirts were sold, apps were produced, and viral videos were all part of the epic closure of the 405.

BLC Headquarter Landmark / Hapsitus

Courtesy

based, Lebanese architect firm Hapsitus has presented us their work for the BLC Headquarter Landmark high rise design competition in Beirut. Follow after the break for more images of their winning proposal for this highly visible project.