We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

NatureHumaine Offices / NatureHumaine

NatureHumaine Offices / NatureHumaine

© Ronan Mezière© Ronan Mezière© Ronan Mezière© Ronan Mezière+ 20

More SpecsLess Specs
© Ronan Mezière
© Ronan Mezière

Text description provided by the architects. Naturehumaine is moving into a century-old building on the corner of Gilford Street, in the square left by Mr. Jiji, the emblematic shoemaker of the neighbourhood who retired. 

© Ronan Mezière
© Ronan Mezière

The project aims to restore the building's heritage features and preserve the soul of a local business while giving it a contemporary touch.  The atelier is set up on 2 levels; on the ground floor is the main work area and the meeting room. The basement becomes a kitchen, dining room, material library and archive area.  The major intervention was to renovate the former inner courtyard on the lateral side, to install the main entrance of the office.

© Ronan Mezière
© Ronan Mezière
Basement floor plan
Basement floor plan
Ground floor plan
Ground floor plan
© Ronan Mezière
© Ronan Mezière

This new space serves as a transition threshold before entering the workspace. The largely glazed entrance incorporates a few shelves used to display architectural models. At the back, the meeting room is concealed by a striated glass panel, creating a play of light and movement while preserving the privacy of its occupants. 

© Ronan Mezière
© Ronan Mezière

At the corner street, the south-facing window provides the opportunity to install a large glass floor supported on the existing beams, allowing light to pass through to the basement. It reveals a new intimate space, enveloped by the rough texture of the rubble foundation and exposed ceiling joists.

© Ronan Mezière
© Ronan Mezière

The structure of the building is characterized by two columns that retain their original blue chosen by the previous occupant of the building, called “bleu de baltes”. Orchestrating the space organization, these columns lead to the longitudinal arrangement of the offices. A screen of wood and felt blades between the worktables was designed to improve the sound quality of the space.  All the custom-made furniture offered an opportunity for research and experimentation.

© Ronan Mezière
© Ronan Mezière
© Ronan Mezière
© Ronan Mezière

The materials used constitute a simple and minimalist palette compiling the favourite materials of naturehumaine’ s achievements, wood, mosaic, concrete floors, textured glass and steel. The aim is to create a work atmosphere propitious to concentration and creativity.

© Ronan Mezière
© Ronan Mezière

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Le Plateau-Mont-Royal, Montreal, QC, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "NatureHumaine Offices / NatureHumaine" 16 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958639/naturehumaine-offices-naturehumaine> ISSN 0719-8884
© Ronan Mezière

加拿大‘蓝色水管’建筑事务所 / NatureHumaine

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.