We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Wiklands Backe / Sandell Sandberg

© Skeppsholmen Sotheby's International Realty © Skeppsholmen Sotheby's International Realty © Skeppsholmen Sotheby's International Realty © Skeppsholmen Sotheby's International Realty

"Marievik 15" Competition Entry / Louis Paillard Architects

Louis Paillard Architects' proposal for Marievik, a site south west of Sweden's capital, is an attempt to condense 65,000 square metres of housing, retail, restaurants and a school into just 12,000 square metres of available space through "six iconic objects." According to the architects, Stockholm is a city built "by public spaces, shared spaces, [and] parks and gardens", which led to their design "twisting itself around the void."

Ermitage / Septembre

  • Architects: Septembre
  • Location: Trossö, Galgamarken-Trossö, Karlskrona, Sweden
  • Design Team: Lina Lagerström, Memia Belkaid, Sami Aloulou, Dounia Hamdouch, Emilia Jansson
  • Area: 20.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Alphonse Sarthout

© Alphonse Sarthout © Alphonse Sarthout © Alphonse Sarthout © Alphonse Sarthout

Green Bean / Arctic Studio

© Carl Ander
© Carl Ander

© Carl Ander © Carl Ander © Carl Ander © Carl Ander

Timrarö Vacation House / Sandell Sandberg

  • Architects: Sandell Sandberg
  • Location: Stora Timrarö brygga, 184 91 Åkersberga, Sweden
  • Area: 115.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Magnus Östh

© Magnus Östh © Magnus Östh © Magnus Östh © Magnus Östh

naturum Kosterhavet / White Arkitekter

  • Architects: White Arkitekter
  • Location: Ekenäs, Sweden
  • Design Team: Ulla Antonsson, Mattias Lind, Agne Revellé, Magnus Bunner, Magnus Gustavsson, Anders Åkeflo, Mathias Nilsson, Pär Andreasson, Anna Graaf, Karin Sjödin, Andreas Laessker
  • Building Client: Naturvårdsverket, Anders Bergquist
  • Structural Engineering: ELU
  • Mechanical Services: DELTAte
  • Electrical Planning: Oveko Elkonsult
  • Fire Consult: Bengt Dahlgren
  • Acoustics: WSP Sverige
  • Geotechnics: Bohusgeo
  • Landscape Planning: White arkitekter
  • Construction Manager: Ramböll Sverige
  • Building Contractor: Byggnadsfirman Mattsson och Nilsson/Erlandsson Bygg
  • Area: 705.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman

Sjötorget Kindergarten / Rotstein Arkitekter

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
  • Architects: Rotstein Arkitekter
  • Location: Stockholm, Sweden
  • Team Leader: Anders Rotstein
  • Design Team: Katarina Bukowska, Måns Elander, Jonas Hesse, Petter Forsberg, Rickard Rotstein
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman

Gammelgarn Mattsarve / LLP Arkitektkontor

  • Architects: LLP Arkitektkontor
  • Location: Ängmansvägen, 623 69 Katthammarsvik, Sweden
  • Architect In Charge: LLP arkitektkontor AB, Mattias Palme architect SAR/MSA
  • Engineer: Björn Yttergren, Tyréns AB.
  • Building Proprietor: Lisa and Martin Johansson
  • Builder: Byggria/Laszlo Nemeth
  • Area: 62.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Robin Hayes

© Robin Hayes © Robin Hayes © Robin Hayes © Robin Hayes

Warehouse “Magasinet” / Metro Arkitekter

  • Architects: Metro Arkitekter
  • Location: Malmö, Sweden
  • Design Team: Claes R Janson, Rafael Palomo (responsible architects), Mikael Dankull (engineer), Henrik Troedson, Jens Ekander
  • Developer: Wihlborgs Fastigheter AB
  • Builder: MVB Syd AB
  • Engineer: Danewids Ingenjörsbyrå, Mikael Gullberg
  • Area: 7500.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Rafael Palomo

© Rafael Palomo © Rafael Palomo © Rafael Palomo © Rafael Palomo

SeARCH Wins Urban Renewal Competition in Stockholm

SeARCH has won an invited, international competition for the urban renewal of Marievik. Their winning proposal, STA(CK)HOLM plans to transform an area along one of central Stockholm’s main access roads, opposite the island of Södermalm and facing a new bridge by Norman Foster, into a futuristic sustainable neighborhood. 

17 / Torsten Ottesjö

© David Relan
© David Relan
  • Architects: Torsten Ottesjö
  • Location: Gothenburg, Sweden
  • Area: 17.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: David Relan

© David Relan © David Relan © David Relan © David Relan

HALO: Swedish Students' Solar Decathlon Entry

Designed and built by 25 students from Chalmers University in Sweden, HALO is a socially sustainable home for four students, running on renewable energy from the sun. HALO was designed using one underlying concept: shared space is double space.  

Courtesy of Team Sweden Courtesy of Team Sweden Courtesy of Team Sweden Courtesy of Team Sweden

Villa Skipås / Tengbom

  • Architects: Tengbom
  • Location: Halmstad, Sweden
  • Area: 240.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Majvi Johansson

© Majvi Johansson © Majvi Johansson © Majvi Johansson © Majvi Johansson

Wood House / Schlyter + Gezelius Arkitektkontor

© Luc Pages
© Luc Pages
  • Architects: Schlyter + Gezelius Arkitektkontor
  • Location: Stockholm, Sweden
  • Architect In Charge: Camilla Schlyter
  • Area: 60.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Luc Pages

© Luc Pages © Luc Pages © Luc Pages © Luc Pages

Kiruna City Hall / Henning Larsen Architects

Henning Larsen Architects has won a competition to design a new city hall for Kiruna in northern Sweden. The design, which has already been named Krystallen (The Crystal), is intended to "become the city's natural gathering point, where the traditions of democracy will be united with a vision about a dynamic meeting place for politics as well as social and cultural events". Comprising of two buildings, the outermost circular in form and the innermost "shaped like a crystal", the design has been "inspired by the enormous concentration of iron ore" that can be found beneath the site, the discovery of which led to the founding of Sweden's northernmost city.

Clarion Hotel Wisby / Visbyark

  • Architects: Visbyark
  • Location: Visby, Sweden
  • Design Team: Sven Landahl, Anneli Andersson Snygg
  • Area: 3330.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Roland Hejdström

© Roland Hejdström © Roland Hejdström © Roland Hejdström © Roland Hejdström