We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Field House / Lookofsky Architecture

Field House / Lookofsky Architecture

© Mattias Hamrén© Mattias Hamrén© Mattias Hamrén© Mattias Hamrén+ 24

Gotland N, Sweden
  • Area Area of this architecture project Area:  51
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Mattias Hamrén
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Randi, Träullit, Vola, Purus Steel
More SpecsLess Specs
© Mattias Hamrén
© Mattias Hamrén

Text description provided by the architects. The Field House consists of a series of small units that each contain their own function: a bedroom unit, a unit for communal space, and a reading room unit. The cluster of small volumes is a contemporary interpretation of a local settlement typology traditionally seen in old fishing villages and small farmhouses on the island of Fårö. As the needs of the owner or future generations evolve, new units can be added to the structure in sequence, creating overlapping spaces inside- and out.

© Mattias Hamrén
© Mattias Hamrén
Plan
Plan
© Mattias Hamrén
© Mattias Hamrén

The house is clad in solid larch wood boards - a traditional cladding method for houses in the area. Transformed by the weather, the color of the wood exterior will eventually evolve from golden brown to silver grey. The concrete foundation, floor, and terrace give the house a continuous base that references the characteristic limestone bedrock of Gotland.

© Mattias Hamrén
© Mattias Hamrén
Section
Section
© Mattias Hamrén
© Mattias Hamrén

Square green openings in the concrete open up the monolithic surface and make the terrace become part of both the house and the field. The interior of the house is clad in birch plywood, providing a warm atmosphere on the inside. Storage and furniture are efficiently integrated into the walls.

© Mattias Hamrén
© Mattias Hamrén

With these features hidden or built in, the variety of bare and intersecting surfaces becomes apparent. Frameless windows and a large sliding door create focused views towards the field and bring selected parts of the landscape and the sky inside each room of the house. These views give each room a distinct character and add to the overall sense of a gradual transition between house and landscape.

© Mattias Hamrén
© Mattias Hamrén

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Field House / Lookofsky Architecture" 24 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957243/field-house-lookofsky-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.