We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Villa Radal / Bornstein Lyckefors

Villa Radal / Bornstein Lyckefors

© Erik Lefvander© Erik Lefvander© Erik Lefvander© Erik Lefvander+ 29

Långedrag, Sweden
  • Design Team : Andreas Lyckefors, Per Bornstein, Johan Olsson, Caroline Jokiniemi, Karen Cubells Gullien, Ainhoa Etxeberria, Johan Häggkvist, Viktor Stansvik, Edvard Nyman, Petr Herman, Gudridur Hilmarsdottir, Emelie Johansson
  • City : Långedrag
  • Country : Sweden
More SpecsLess Specs
© Erik Lefvander
© Erik Lefvander

Text description provided by the architects. Villa Radal is a single-family house in Långedrag west of the city of Gothenburg. The name of the place was first recorded in 1766, and then referred to a saltery and a fishing village to the west of Gothenburg. The great herring rush in the late 18th century contributed to the development of the village. But it was only when the tramway extended to the west in 1908 that a larger number of villas, both lavishly architect designed and smaller with a self-built character, began to be erected in the area.

© Erik Lefvander
© Erik Lefvander

The environment has been characterized by sparsely developed plots surrounded by gardens and parks. By such a park, on the slopes of Osberg Hill, Maritime news editor Fritz Schéel erected a villa in 1915. A park-like garden was also built around the house overlooking the surrounding area.

© Erik Lefvander
© Erik Lefvander

It is on a subplot from villa Schéel that villa R is erected. The house climbs Osberget's northern slope and closes the last opening to the neighborhood's enclosed oak-grove.  The building has a bricked ground floor, and a glazed second story looking out into the surrounding canopy. The roof protrudes over the envelope and follows the angle of the surrounding terrain. You enter villa R from the north and are guided through a small hallway towards a central ground floor living room. Bedrooms surround the living room, and an atrium-like staircase brings light into the in-slope story. 

© Erik Lefvander
© Erik Lefvander
© Erik Lefvander
© Erik Lefvander

The second floor, containing the kitchen, a second living room, and balconies and terraces is like a command bridge: almost entirely glazed to create long views and take in the surrounding landscape. The rooms are interconnected horizontally but vary in section, with roof structures that misalign with the interior rooms. The intention is to achieve a spatial richness with variation both on the inside and outside.

© Erik Lefvander
© Erik Lefvander
Floor plan
Floor plan
© Erik Lefvander
© Erik Lefvander

The construction materials are selected for the harsh Swedish west coast climate. The exterior is natural gray plaster, the inside of the terraces and exterior ceilings are clad in heat-treated pine and the roofs are covered by galvanized steel. The inside of the house is continuously gray with polished concrete floors, and walls and ceilings covered in composite boards consisting of a mixture of wood chips and concrete.

© Erik Lefvander
© Erik Lefvander

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa Radal / Bornstein Lyckefors" 10 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958278/villa-radal-bornstein-lyckefors> ISSN 0719-8884
© Erik Lefvander

Radal别墅,木构长窗 / Bornstein Lyckefors

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.