ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Old House in Douvaine / Frei Rezakhanlou Architects

01:00 - 18 October, 2014
Old House in Douvaine / Frei Rezakhanlou Architects, © Romain Blanchi
© Romain Blanchi
  • Architects

  • Location

    74140 Douvaine, France
  • Architects in Charge

    Eric Frei, Kaveh Rezakhanlou
  • Project management

    Michel Desvallées
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Romain Blanchi © Romain Blanchi © Romain Blanchi © Romain Blanchi +25

Entre Deux Rives / PHILIPPON - KALT Architects

01:00 - 16 October, 2014
Entre Deux Rives / PHILIPPON - KALT Architects, © Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie +17

Kindergarden in Grenade Sur L'Adour / Gadrat Architecture et associée

01:00 - 15 October, 2014
Kindergarden in Grenade Sur L'Adour / Gadrat Architecture et associée, © Maïtetxu Etcheverria
© Maïtetxu Etcheverria
  • Architects

  • Location

    Avenue de Villeneuve, 40270 Grenade-sur-l'Adour, France
  • Architect in Charge

    Julien Gadrat, Sylvie Dugasse
  • Collaborators

    Camille Astruc, Mathias Cisnal
  • Area

    1050.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Maïtetxu Etcheverria © Maïtetxu Etcheverria © Maïtetxu Etcheverria © Maïtetxu Etcheverria +24

Marc Mimram Reveals Design for New TGV Station in Montpellier

01:00 - 14 October, 2014
Marc Mimram Reveals Design for New TGV Station in Montpellier, Courtesy of Marc Mimram
Courtesy of Marc Mimram

Paris-based architecture and engineering firm Marc Mimram has been appointed to design a new TGV station in Montpellier, France. To be completed in late 2017, the station is intended to serve up to 3.5 million passengers a year by 2030, connecting with the existing Perpignan to Barcelona line, ultimately reducing the travel time between Paris and Barcelona.

The station's striking roof structure is composed of five 8 metre wide pleated shells, made from a fibre reinforced, ultra high performance concrete (UHPC). The high performance concrete combined with the pleated form allows the shells to be just 5-6 centimetres thick, with glass panes embedded directly into the concrete during casting.

Preserving a Place for Protest in Paris

00:00 - 14 October, 2014
Preserving a Place for Protest in Paris, The "new" plaza now extends behind the historic statue that previously occupied its center. Image © Clement Guillaume
The "new" plaza now extends behind the historic statue that previously occupied its center. Image © Clement Guillaume

Following a three-year redesign, the Place de la République in Paris reopened this year, welcoming back the regular organized protests that make it one of the most important public spaces in Paris. For the designers of the space, TVK agency, it was important not to infringe on what many Parisians consider their inalienable right to protest - however a question remained over how the square could be more amenable to other uses at the same time. In this article, originally published by Metropolis Magazine as "Place for Protest," Veronique Vienne explores how TVK agency allowed Parisians to have their cake and let them eat it too.

In Paris, rituals of political discontent are traditionally celebrated on Place de la République. It is a favorite kick-off point for the countless marches that define democracy in the French capital. But before taking to the street in a slow-moving procession, crowds block traffic all around the esplanade, creating a gridlock that can cripple the city from Sacré Coeur to the Opéra. Meanwhile, citizens get to unfurl banners and shout slogans. It’s legal, good, clean fun.

Well, no more. 

Fondation Louis Vuitton / Gehry Partners

00:00 - 13 October, 2014
Fondation Louis Vuitton / Gehry Partners, ©  Iwan Baan
© Iwan Baan
  • Architects

  • Location

    Bois de Boulogne, 75016 Paris, France
  • Design Partner

    Frank Gehry
  • Area

    11700.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

    Iwan Baan, Todd Eberle, Courtesy of L'Observatoire International

© Todd Eberle © Todd Eberle © Todd Eberle © Todd Eberle +24

Extension and Restructuration Of Castries’ Middle School / MDR Architectes

01:00 - 12 October, 2014
Extension and Restructuration Of Castries’ Middle School / MDR Architectes, © Mathieu DUCROS
© Mathieu DUCROS
  • Architects

  • Location

    Castries, France
  • Architect in Charge

    Sancie MATTE, Frédéric DEVAUX, Arnaud ROUSSEAU, Frédéric GANICHOT assistant
  • Area

    5285.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Mathieu DUCROS © Mathieu DUCROS © Mathieu DUCROS © Mathieu DUCROS +21

Rue Losserand / atelier 100architecture

01:00 - 11 October, 2014
Rue Losserand  / atelier 100architecture, © Brice Desrez
© Brice Desrez

© Brice Desrez © Brice Desrez © Brice Desrez © Brice Desrez +23

30 Social Housing Units in Nantes / Antonini + Darmon Architectes

01:00 - 9 October, 2014
30 Social Housing Units in Nantes / Antonini + Darmon Architectes, © Alexandre Wasilewski
© Alexandre Wasilewski

© Alexandre Wasilewski © Alexandre Wasilewski © Alexandre Wasilewski © Alexandre Wasilewski +50

Elizabeth de Portzamparc Wins Competition to Design Le Bourget Metro Station in Paris

01:00 - 9 October, 2014
Elizabeth de Portzamparc Wins Competition to Design Le Bourget Metro Station in Paris, A large English court and a skylight to illuminate the interior. Image © Elizabeth de Portzamparc Architecte
A large English court and a skylight to illuminate the interior. Image © Elizabeth de Portzamparc Architecte

Elizabeth de Portzamparc has won an international competition to design a new railway station in Le Bourget, France. Like Enric Miralles Benedetta Tagliabue's (EMBT), who was recently announced as winner of a similar commission, the Le Bourget is one of four stations that will be built as part of the ambitious Grand Paris Express (GPE) project which seeks to modernize the existing transport network and create an automatic metro that will connect new neighborhoods to Paris.

Elizabeth de Portzamparc’s winning entry will serve three communes: Le Bourget, Drancy and La Courneuve. Flexibility for future programming, station visibility, and the presence of nature are all major influencing aspects of the design. 

More on the winning design, after the break.

Majunga Tower / Jean-Paul Viguier et Associés

01:00 - 9 October, 2014
Majunga Tower / Jean-Paul Viguier et Associés, © Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura © Takuji Shimmura © Takuji Shimmura © Takuji Shimmura +18

Music Conservatory in Melun / DE-SO

01:00 - 8 October, 2014
© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie
  • Architects

  • Location

    Melun, France
  • Area

    3170.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie +24

War House / A+B architectes dplg

01:00 - 7 October, 2014
War House / A+B architectes dplg, © David Cousin-Marcy photographer
© David Cousin-Marcy photographer
  • Architects

  • Location

    Montmorency, France
  • Design Team

    Bonandrini Pier Paolo, Julien Allegre, Emmanuel Vermande, Clara Georgelin-Conan
  • Partners In Charge

    Bonandrini Pier Paolo
  • Structural Engineering

    Perrin et associés & ingétudes
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© David Cousin-Marcy photographer © David Cousin-Marcy photographer © David Cousin-Marcy photographer © David Cousin-Marcy photographer +31

Miralles Tagliabue EMBT Wins Competition to Design Metro Station in Paris

00:00 - 7 October, 2014
Grand Paris Express. Image Courtesy of Enric Miralles - Benedetta Tagliabue | EMBT
Grand Paris Express. Image Courtesy of Enric Miralles - Benedetta Tagliabue | EMBT

Enric Miralles Benedetta Tagliabue (EMBT) and Bordas+Peiro have been announced as winner among five proposals of a two-stage competition to design the future Clichy - Montfermeil metro station in Paris. The competition, organized by the Société du Grand París, is part of the ambitious Grand Paris Express project which seeks to modernize the existing transport network and create an automatic metro that will connect new neighborhoods to the city. 

In addition to the station's design, EMBT’s proposal will provide a new public square for the renewed neighborhood of Clichy-sous-bois that will serve as a symbol of change following the violent riots of 2005. “We want to transform this grey and abandoned area into a vivid and colorful plaza, that will inspire joy and optimism,” stated EMBT. 

More about the winning design, after the break.

Arcueil ZAC du Coteau / ECDM

01:00 - 2 October, 2014
Arcueil ZAC du Coteau / ECDM, © Benoit Fougeirol
© Benoit Fougeirol
  • Architects

  • Location

    Avenue du Général Malleret Joinville, 94110 Arcueil, France
  • Architect in Charge

    Emmanuel Combarel, Dominique Marrec
  • Client

    NEXITY
  • Area

    9600.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Benoit Fougeirol © Benoit Fougeirol © Benoit Fougeirol © Benoit Fougeirol +20

Paris Zoological Park / Bernard Tschumi Urbanists Architects + Veronique Descharrieres

01:00 - 1 October, 2014
Paris Zoological Park / Bernard Tschumi Urbanists Architects + Veronique Descharrieres, © Claud Cieutat
© Claud Cieutat

© Martin Argyroglo © Martin Argyroglo © Martin Argyroglo © Martin Argyroglo +44

Andrée Chedid Media Library / D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates

01:00 - 29 September, 2014
Andrée Chedid Media Library / D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates, Courtesy of D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates
Courtesy of D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates
  • Architects

  • Location

    156 Rue Fin de la Guerre, 59200 Tourcoing, France
  • Façade Engineering

    VS-A
  • Area

    920.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

    Courtesy of D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates

Courtesy of D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates Courtesy of D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates Courtesy of D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates Courtesy of D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates +28

Apartment in Rue de Lille / spamroom

01:00 - 26 September, 2014
Apartment in Rue de Lille / spamroom, © Martin Argyroglo
© Martin Argyroglo
  • Architects

  • Location

    Rue de Lille, 75007 Paris, France
  • Collaborator

    LEAinvent
  • Area

    100.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Martin Argyroglo © Martin Argyroglo © Martin Argyroglo © Martin Argyroglo +25