We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Recreation Center Morel de Vindé / SCHÉMAA

Recreation Center Morel de Vindé / SCHÉMAA

© David Foessel© David Foessel© David Foessel© David Foessel+ 24

More SpecsLess Specs
© David Foessel
© David Foessel

Text description provided by the architects. The new recreation center integrates the site of the Morel de Vindé school group and uses part of the recreational area of the schoolyard. The playground is planted with trees and is bordered to the east by a planted embankment which gives it a remarkable landscaped character. 

© David Foessel
© David Foessel
Situation Plan
Situation Plan
© David Foessel
© David Foessel

The leisure center is positioned perpendicular to the existing gymnasium and leans against the planted embankment. The link between the recreation center and the gymnasium is made through the new common hall created.

© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel

This arrangement allows the preservation of optimal sunlight for the classrooms on the ground floor of the elementary school, the creation of a contained outdoor space suitable for the recreation center and the preservation of a clear perspective towards the courtyard from the entrance to the site.

© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel

Through the integration of the project into the planted embankment, a dialogue takes place between architecture and the landscape. The embankment no longer only represents a limit between the schoolyard and the street, it forms part of the overall composition of the school group.

© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel

The new extracurricular equipment has a double East-West orientation. The activity spaces open to the west on the courtyard. To the east, roof sheds offer views towards the planted embankment and the sky. The classrooms thus benefit from a variety of views and atmospheres, natural sunlight that changes during the day and natural through ventilation.

© David Foessel
© David Foessel

The activity rooms are designed as modular spaces largely open to the playground. Thanks to the installation of a removable acoustic partition, two of them can be joined together to transform into a large room.

© David Foessel
© David Foessel

The volumes of the activity rooms are treated as two independent elements that project onto the courtyard. The building is made of timber frame and cladding. The facade work is based on a rational, simple and grid design for optimal integration into the built context.

© David Foessel
© David Foessel

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:78170 La Celle-Saint-Cloud, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Recreation Center Morel de Vindé / SCHÉMAA" 02 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956856/recreation-center-morel-de-vinde-schemaa> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.