We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Agency GIBOIRE Morbihan Offices / a/LTA

Agency GIBOIRE Morbihan Offices / a/LTA

© Stephane Chalmeau© Stephane Chalmeau© Stephane Chalmeau© Stephane Chalmeau+ 27

  • Architects: a/LTA
  • Area Area of this architecture project Area:  270
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2021
  • Photographs Photographs:  Stephane Chalmeau
More SpecsLess Specs
© Stephane Chalmeau
© Stephane Chalmeau

Text description provided by the architects. This project involves the heavy restructuring of a corner building located at the junction of rue Thiers and rue Carnot, in the heart of the historic center of the city of Vannes.

© Stephane Chalmeau
© Stephane Chalmeau

The existing building, R+2 plus attic, was a bank that we transformed into offices for Groupe Giboire. The aim is to set up a new commercial and real estate development agency. The location of the project is remarkable, close to the port, it is backed by the city walls dating from the 4th century.

© Stephane Chalmeau
© Stephane Chalmeau

The original structure of the building has been preserved, except for the attic which has been given a new style. The first floor "catches up" with an alignment on the street, large openings are created to allow the reading of the ramparts located in the court. It is clad with a stainless steel cladding that is also found in the attic.

© Stephane Chalmeau
© Stephane Chalmeau

The original configuration in angle (providing a real response to the articulation of the two streets), and the complexity of the structure of the existing facade, the bias was to choose the sobriety and finesse of the materiality. For this reason, the mineral facade was highlighted by a second curved glass skin located at the two intermediate levels.

© Stephane Chalmeau
© Stephane Chalmeau
Ground floor plan
Ground floor plan
© Stephane Chalmeau
© Stephane Chalmeau

The combination of glass and stainless steel envelops the building and delicately slides it into the historic heart of the city. The redesigned facade plays with the reflections of the city as well as those of the sky, which vary according to the time of day.

© Stephane Chalmeau
© Stephane Chalmeau

The glass panels, which make up this pleated structure, are supported by stainless steel rails. An anodized aluminum frame allows the natural ventilation of this double skin. The upper part of this frame, which constitutes the acroterion, is made up of removable panels which make its maintenance possible.

© Stephane Chalmeau
© Stephane Chalmeau

The interior design was guided by the idea of transparency and luminosity. The attic of the building hosts a large meeting room that gives access to a terrace with a view of the city and the port.

© Stephane Chalmeau
© Stephane Chalmeau

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vannes, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Agency GIBOIRE Morbihan Offices / a/LTA" 31 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959367/agency-giboire-morbihan-offices-a-lta> ISSN 0719-8884
© Stephane Chalmeau

GIBOIRE莫尔比昂办公室改造 / a/LTA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.