R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture

R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture

R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Interior PhotographyR+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Interior PhotographyR+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Interior Photography, ColumnR+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Interior Photography, Column+ 18

More SpecsLess Specs
R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Interior Photography, Column
© Giaime Meloni

Text description provided by the architects. The R+1 project proposes to articulate the elements of the Binaural Studio, the Bar, the Workshop, and the Exhibition area around a generous meeting space located close to the vestibule, facing the city.

R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Interior Photography
© Giaime Meloni
R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Image 17 of 18
R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Interior Photography, Kitchen, Door
© Giaime Meloni

It is a panoptic layout making the central staircase the gravity point. This proposal will give the meeting space its dynamic nature as a place of exchange, learning, and gathering. 

R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Interior Photography, Column
© Giaime Meloni
R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Image 16 of 18
R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Interior Photography
© Giaime Meloni

The workshop is an extension of it, showing the internal activity of this space. A light and reversible layout of the textile creates a visual and sound filter with the meeting space and the exhibition space. This filter can be adapted to the uses.

R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Interior Photography
© Giaime Meloni

The exhibition area, a 400m2 white cube extending the initial intention of the "toolbox", will find its place at the back of the stage, taking advantage of the sound and light ceiling, the linear display of rails, and the technical accesses designed for the project.

R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture - Interior Photography, Chair
© Giaime Meloni

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "R+1 Gaité Lyrique Meeting Space / Jean Benoît Vétillard Architecture" 19 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958841/r-plus-1-gaite-lyrique-meeting-space-jean-benoit-vetillard-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.