Superkilen / Topotek 1 + BIG + Superflex

© Iwan Baan

Architects: Topotek 1 + BIG Architects + Superflex
Location: Nørrebro, , Denmark
Client: Copenhagen Municipality, Realdania
Budget: 11 MIO USD
Area: 30,000 sqm
Year: 2012
Photographs: Iwan Baan, Hasse Ferrold, Jens Lindhe, Maria da Schio, Torben Eskerod, Mike Magnussen

Heerenschürli Sports Facilities / Dürig AG + Topotek 1

© Hanns Joosten

Architects: Dürig AG
Location: Helen Keller Strasse 20, 8051 Zürich,
Landscape Architects: Topotek 1
Client: The City of Zürich, represented by: Grün Stadt Zürich, Immobilien-Bewirtschaftung, Amt für Hochbauten
Project area: 100,200 sqm
Project year: 2004-2010
Photographs: Hanns Joosten, Ruedi Walti

ADEPT wins Dalarna Library competition

Exterior render © ADEPT Architects Sou Fujimoto
Exterior render © ADEPT Architects Sou Fujimoto

Danish architects ADEPT Architects, together with an impressive group of collaborators, have been awarded with the 1st prize on the competition for the Dalarna Library in . The team includes Sou Fujimoto (Japan, see all his projects previously featured on AD), Topotek1 (Germany), Rambøll A/S (Denmark) and Bosch & Fjord (Denmark).

The new library, placed centrally at the Dalarna university campus, is organized as a ”spiral of knowledge” (see diagram below). The sloping terrain continues in a ramp through the building. Wrapping itself the ramp creates a spiral-shaped space – the heart of the building for information seeking and easy orientation. This organization of program creates a various learning environment where students can take part in the vibrant life of the library as well as retreat into various study niches. The different sound levels and activities create a diverse and eventful library.

Topotek 1 for Imperial War Museum North

Following an international design competition, Imperial War Museum North (IWMN) selected Topotek 1 as the preferred design team to develop the external spaces of the museum in .  The selection panel felt that ′s scheme, Camouflage Strategy, best addressed the need for zones of contemplation, creativity and play which would complement the Daniel Libeskind building.

Further project description after the break.

Kaufhauskanal Metrozone / BIG + Topotek1

Architects: BIG Architects
Landscape Architects: Topotek1
Location: Hamburg,
Partner in Charge: Bjarke Ingels
Project Leader: Ole Schrøder
Collaborators: Mitarbeiter – Kai-Uwe Bergmann, Oana Simionescu, Christian Alvarez Gomez, Alex Cozma, Karsten Hammer Hansen, Todd Bennett, Gabrielle Nadeau, Frederik Lyng, Ole Storjohann, Hanna Johansson, Sebastian Latz
Topotek1 team: Martin Rein-Cano, Lorenz Dexler, Anna Lundquist, Christian Bohne, Lisa Oregioni, Alexandre Mellier, Danielle Choi, Karoline Liedtke
Client: IBA Hamburg
Project year: 2013
Constructed Area: 33,350 sqm

Competition finalists: Imperial War Museum North Exterior Design

The Imperial War Museum North in , England, was designed by Daniel Libeskind and completed in 2001. The museum was mainly sorrounded by a plain exterior, occupied by a parking lot. The canal-side building is planning a new design landscape and collected proposals from several firms in a competition. The entries have come to five finalists, from which the final design should be chosen this March.

The finalists are:

KLA (UK)
White arkitekter ab (Sweden)
Patel Taylor (UK)
Topotek 1 (Germany)
Field Operationes (US)

Seen on designboom. The proposals, after the break.