Oasis Terrace: Singapore's New Neighborhood Center and Polyclinic

08:00 - 27 August, 2015
Oasis Terrace: Singapore's New Neighborhood Center and Polyclinic, Courtesy of Serie Architects
Courtesy of Serie Architects

London-based Serie Architects, in collaboration with Multiply Architects of Singapore, has unveiled its winning design for a Neighbourhood Centre and Polyclinic in Punggol, Singapore. Called Oasis Terrace, the project will become the new center for public amenities for Singapore’s Housing & Development Board in Punggol.

The design spans 27,400 square meters, of which 9,400 square meters will be comprised of healthcare facilities, while the rest will include “communal gardens, play spaces, gyms, retail spaces, dining, [and] learning spaces,” all of which is expected to come together into “a new generation of integrated development.”

Courtesy of Serie Architects Courtesy of Serie Architects Courtesy of Serie Architects Courtesy of Serie Architects +10

BMW Group Pavilion / Serie Architects

10:00 - 15 August, 2012
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Architects: Serie Architects Location: London, UK Design Architects: Serie Architects Executive Architects: Franken Architekten Structural Engineering: AKT II Project Year: 2012 Photographs: Edmund Sumner

© Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner +19

2012 Olympic Pavilion for BMW / Serie Architects

07:00 - 11 February, 2012
Courtesy of Serie Architects
Courtesy of Serie Architects

Serie Architects‘ proposal was recently selected as the design for the 2012 Olympic Pavilion for BMW following a sustainable design competition. Their cutting-edge design will represent a significant architectural addition to the Olympic Park, while reflecting the company’s deep commitment to sustainability. BMW’s pavilion, which has a floor space of 800m2, will be built on an elevated site above the Waterworks River, situated between the Olympic Stadium and the Aquatics Center. More images and architects’ description after the break.

Wuxi Civic Centre / Serie Architects

04:00 - 6 October, 2011
Courtesy of Serie Architects
Courtesy of Serie Architects

Serie Architects has been awarded first prize by the competition Technical Committee for the Wuxi Xishan Civic Centre in China. Serie saw off strong competition from a high-powered international shortlist which included NihonSekkei, GMP Architekten, AS Architecture-Studio, and Arte Charpentier.

The scheme is oriented around a large public plaza which is intended to form the centre of public life and expression within the Civic Centre. This unadorned open space hosts public gatherings and events, government displays and temporary exhibitions. The importance of symmetry within the composition of the plan is expressed in the strong axial relationship to the main entrance. More images and architects’ description after the break.

Yan ZhenQing Calligraphy Museum / Serie Architects

11:00 - 11 August, 2011
Courtesy of Serie Architects
Courtesy of Serie Architects

Yan ZhenQing Museum, designed by Serie Architects, displays works from the important calligrapher of the same name who lived in Shandong Province in China during the 8th century. His work introduced an element of vertical rhythm into the calligraphic script, and set up a style that was simpler and bolder. Situated in the beautiful landscape near the city of Linyi, the museum also strikes a bold stance in relation to its landscape. Rather than merge into the landscape the museum is placed on a series of three terraces that rise slightly above the topography. On these plateaus the museum takes on the qualities of a type of traditional Chinese garden known as the scholars’ garden. More images and architects’ description after the break.

Hangzhou Xintiandi Factory H / Serie Architects

21:00 - 19 October, 2010
© Serie Architects
© Serie Architects

In an adaptive re-use project, Serie Architects, Grimshaw of London and Pysall Ruge Arkitekten of Berlin were asked to renovate four factories in Hangzhou that would form a new urban core for the city center.  For Serie’s factory, the firm decided to preserve the unique16 ft tall main hall of the factory and to “accentuate the industrial drama of this massive void by restoring the concrete truss roof structure and by bringing additional light down through a newly glazed lantern.”  The design truly feeds upon the existing conditions, as the newer programs are situated on a large plinth, respecting the historic presence of the factory.

More about the project after  the break.

The Tote / Serie Architects

14:26 - 8 December, 2009

 

Chris Lee and Kapil Gupta from Serie Architects have converted a disused building from Mumbai’s colonial past into a banquet hall, restaurant and bar called ‘The Tote’.  The site was covered with mature rain trees whose wide spread leaves shaded most of the spaces throughout the year, permitting almost the entire new program to occur outdoors.

More images and more about the project after the break.