the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Singapore
  5. Serie Architects
  6. 2017
  7. Oasis Terrace: Singapore's New Neighborhood Center and Polyclinic

Oasis Terrace: Singapore's New Neighborhood Center and Polyclinic

Oasis Terrace: Singapore's New Neighborhood Center and Polyclinic
Oasis Terrace: Singapore's New Neighborhood Center and Polyclinic, Courtesy of Serie Architects
Courtesy of Serie Architects

London-based Serie Architects, in collaboration with Multiply Architects of Singapore, has unveiled its winning design for a Neighbourhood Centre and Polyclinic in Punggol, Singapore. Called Oasis Terrace, the project will become the new center for public amenities for Singapore’s Housing & Development Board in Punggol.

The design spans 27,400 square meters, of which 9,400 square meters will be comprised of healthcare facilities, while the rest will include “communal gardens, play spaces, gyms, retail spaces, dining, [and] learning spaces,” all of which is expected to come together into “a new generation of integrated development.”

Courtesy of Serie Architects Courtesy of Serie Architects Courtesy of Serie Architects Courtesy of Serie Architects + 10

Courtesy of Serie Architects
Courtesy of Serie Architects

Through its many communal aspects, it is hoped that the project encourages community, particularly in relation to the site’s landscape. For example, a central community plaza “framed by a series of lush garden terraces sloping towards the waterway” will not only play an aesthetic role in the site, but will also build community through its status as a “horticultural project” for residents to maintain.

The entire project will be connected through green ramps and terraces, framed by shops, cafés, food courts, educational centers, and polyclinic rooms.

With its open frame and concept, “the architecture is characterized by a sense of lightness and openness allowing daylight and breezes to permeate the building. Wide, sky-lit north-south and east-wet thoroughfares closely connect the Centre to the surrounding neighborhood and naturally divide it into the polyclinic and commercial center” areas.

Courtesy of Serie Architects
Courtesy of Serie Architects

Along with winning the design competition, the project has been shortlisted as a finalist for the World Architecture Festival’s Future Projects category. Learn more about the project, here.

News via Serie Architects.

View the complete gallery

About this office
Cite: Sabrina Santos. "Oasis Terrace: Singapore's New Neighborhood Center and Polyclinic" 27 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772537/oasis-terrace-singapores-new-neighborhood-center-and-polyclinic/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Serie Architects

绿洲平台:新加坡社区中心和综合医院大楼

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.