the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Hangzhou Xintiandi Factory H / Serie Architects

Hangzhou Xintiandi Factory H / Serie Architects

Hangzhou Xintiandi Factory H / Serie Architects
© Serie Architects
© Serie Architects

In an adaptive re-use project, Serie Architects, Grimshaw of London and Pysall Ruge Arkitekten of Berlin were asked to renovate four factories in Hangzhou that would form a new urban core for the city center.  For Serie’s factory, the firm decided to preserve the unique16 ft tall main hall of the factory and to “accentuate the industrial drama of this massive void by restoring the concrete truss roof structure and by bringing additional light down through a newly glazed lantern.”  The design truly feeds upon the existing conditions, as the newer programs are situated on a large plinth, respecting the historic presence of the factory.

More about the project after  the break.

With the main space of the hall preserved, the additional programs are organized around the factory.  ”In one sense it frames the factory, in another sense is serves as a pedestal above which we come face to face with the factory,” explained the architects.

The plinth serves to punctuate the factory as the anchor for the masterplan, with surrounding buildings many times its density.  The plinth’s surface is an undulating landscape with scattered green patios and water bodies to add more natural side to the project.

© Serie Architects
© Serie Architects

As seen on designboom.

project info: use: adaptive re-use of factory to commercial and offices location: hangzhou, china total area: 8,040 sqm design team: chris lee, kapil gupta, bolam lee, martin jameson, sun qin, yifan liu, kevin hung, charlotte sue and amit arya date: may 2010 – ongoing, construction expected jan 2011. models: joseph halligan and michelle young model photography: chris lee and michelle young

Cite: Karen Cilento. "Hangzhou Xintiandi Factory H / Serie Architects" 19 Oct 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/83017/hangzhou-xintiandi-factory-h-serie-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments