Japanese and Chilean Architects Collaborate to Design Houses for the Ochoalcubo Project

Ochoalcubo (Eight-Cubed) is a pioneering project in Chile that seeks to unite leading Chilean and Japanese practices with ground-breaking architecture. The collaborative enterprise was started by , a design impresario who began working in Chile in the 1980s and who has always been a strong advocate for innovative design and architecture in the country. For a nation that boasts more than forty individual schools of architecture, the ever growing number of professionals seems to have had a relatively small impact on Chilean cities. Faced with the seemingly infinite landscape of ‘cookie-cutter housing’ in the suburbs, Godoy implemented Ochoalcubo in order to provide opportunities for young professionals, alongside fostering a new kind of appreciation for the profession itself. With a large number of architects having taken part in the first stage, including Smiljan Radic (designer of the 2014 Serpentine Pavilion), the third and fourth stage of what is certainly one of the world’s largest active architectural laboratories will be launched in the coming days.

See images from all sixteen proposals from third and fourth stages of the Ochoalcubo project, including those by SANAASou FujimotoKengo KumaAlejandro Aravena and Atelier Bow Wow, after the break.

Chalet C7 / Nicolás del Río + Max Núñez

35
© Erieta Attali

Architects: Nicolás Del Río + Máx Núñez
Location: Portillo, , Valparaíso Region, Chile
Architects: , Max Núñez
Collaborators: Heloise Gailing
Project Year: 2008
Photographs: Erieta Attali

01 1 3 4

10×10 House / Nicolás del Rio + Max Núñez

05
© Erieta Attali

Architects: Nicolás del Rio / Max Núñez
Location: Las Condes, Metropolitan Region,
Architects: Nicolás del Rio, Max Núñez
Associate Architect: Felipe Camus
Project Year: 2010
Photographs: Erieta Attali

13 24 19 23

La Baronia House / Nicolás del Rio + Max Núñez

Sergio_(3)
© Sergio Pirrone

Architects: + Max Núñez
Location: , Valparaíso Region, Chile
Architect In Charge: Nicolás del Rio, Max Núñez
Project Year: 2009
Project Area: 150 sqm
Photographs: Erieta Attali, Felipe Camus, Sergio Pirrone

Camus Sergio_(2) Erieta_(1) Erieta_(2)