We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

10x10 House / Nicolás del Rio + Max Núñez

© Erieta Attali
© Erieta Attali

Architects: Nicolás del Rio / Max Núñez Location: Las Condes, Santiago Metropolitan Region, Chile Architects: Nicolás del Rio, Max Núñez Associate Architect: Felipe Camus Project Year: 2010 Photographs: Erieta Attali

© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali

The number of meters built, which were requested as part of the brief, covered almost half the area of the site.

The different zones of this relatively conventional program are visually related to each other, to shorten the physical distance between and encourage greater interaction among inhabitants.

On the outside, the house has a more severe look, with more controlled framing and views to block the gaze of neighbors and the noise from nearby streets.

The house has 3 exceptional elements: a shady patio of 10 x 10 meters, a beam bridge suspended over the patio, and a palatial entrance hall where the main staircase is located.

The choice of using concrete, with identical details for the interior and exterior of the house, gives the project a coherence that homogenizes the diversity of volumes and spaces. Thus, it emphasizes the structure and the contrast between open and opaque facades.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

All the spaces of the house are arranged around the central 10 x 10 patio. The house has two floors; the common spaces are located on the first floor and the private spaces on the second floor.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

Looking from the house to the city, 800 meters to the northwest, you can see the Chapel of the Benedictine Monastery of the neighborhood of Las Condes.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

Plan 01
Plan 01

© Erieta Attali
© Erieta Attali

© Erieta Attali
© Erieta Attali

© Erieta Attali
© Erieta Attali

Section 01
Section 01
Cite:Jonathan Alarcon. "10x10 House / Nicolás del Rio + Max Núñez" 24 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/285386/10x10-house-del-rio-nunez-arquitectos/>