Research and Technology Innovation Park / Brooks + Scarpa

Courtesy of Brooks + Scarpa

The Research and Technology Innovation Park, designed by Brooks + Scarpa, will be Mexico’s first new construction building.  The site is located in Monterrey near the airport and adjoins a natural habitat. The program includes labs, offices, testing facilities, and warehouse spaces and will be constructed in two phases. More on the project after the break.

Architects: Brooks + Scarpa
Location of Project: Monterrey, Mexico
Total Area: Phase I_ +/- 500 sqm of Offices, +/-1000 sqm of Warehouse, Phase II_ +/-500 sqm of Offices, +/-3000 sqm of Warehouse

CANMET Material Technology Laboratory / Diamond Schmitt Architects

© Peter A. Sellar

Architects: Diamond Schmitt Architects
Location: Hamilton, Ontario,
Structural Engineer: RJC Consulting Engineers
Mechanical Consultant: Cobalt Engineers
General Contractor: Ellis Don
Project Area: 165,000 square-feet
Project Year: 2011
Photos: Peter A. Sellar

Apogee Stadium Awarded LEED Platinum Certification / HKS Architects

YouTube Preview Image

The United States Green Building Council has awarded the University of North Texas’ Apogee Stadium, designed by HKS Architects and built by Manhattan Construction Company, a Certification, making it the first newly constructed collegiate football stadium in the nation to achieve the highest level of certification.

The 31,000-seat Apogee Stadium features luxury suites, an amenity-filled club level, a Spirit Store, a corporate deck and a unique end-zone seating area. In addition to hosting UNT events, it will serve the entire North Texas region as a venue for outdoor concerts, community events, high school games and band competitions. More project information after the break.

Kent Denver Dining Hall / Semple Brown Design

© Ron Pollard Photography

Architects: Semple Brown Design
Location: Englewood, Colorado,
Project Team: Bryan Schmidt, AIA, AP, Dru Schwyhart, AP, Sarah Semple Brown, AIA, Tom Gallagher, Architect, AP, Mary Kay Sunset, ASID, AP
Project Area: 20,000 square feet (8,000 square feet existing/renovation 12,000 square feet of new construction)
Project Year: 2011
Photographs: Ron Pollard Photography

Tempe Transportation Center / Architekton

© Bill Timmerman, , A.F. Payne Photography, Otak, Skip

Architect: Architekton
Location: , Arizona
Project Year: 2008
Project Cost: $18.9M
Client: City of Tempe
Photography: Bill Timmerman, A.F. Payne Photographic, Architekton, Otak, Skip Neeley

   

The Green Building to Host U.S. Green Building Council LEED Platinum Plaque Ceremony & Exhibit Reception

© Ted Wathen Quadrant

In honor of its certification earlier this year by the U.S.Green Building Council (USGBC), The Green Building of , KY will host an official plaque ceremony and exhibition reception for the public on Friday, September 2, 2011.

Details after the break.

Siemens Headquarters / Henning Larsen Architects

rendering

Henning Larsen Architects was recently awarded the international competition for Siemens’ new headquarters. The design by is an urban, recognizable composition of plazas, courtyards and alleys that will unfold a new, vibrant urban space in central . Siemens and are integrated into a harmonious whole by merging two archetypal entities – mass (Siemens) and void () – into a complementing formation. The city opens up the mass, which in response opens up to the city.

Rio Salado Audubon Center / Weddle Gilmore Black Rock Studio

© Bill Timmerman

The Rio Salado Audubon Center sits at the heart of the $100M riparian habitat restoration along Rio Salado river corridor which transformed an urban scar to an ecologically rich riparian area. Audubon’s mission to conserve and restore natural ecosystems focuses on birds and other wildlife along with their habitats. Constructed on a brownfield site, the Audubon Center restored the barren site using native landscape and earned the first LEED Platinum Certification within the City of .

Architect: Weddle Gilmore Black Rock Studio
Location: 3131 South Central Avenue, Phoenix, Arizona,
Project Team: Philip Weddle (AIA, LEED AP), Cody Deike (LEED AP)
Landscape Architect: JJR | Floor
General Contractor: Okland Construction
Structural Engineer: Rudow + Berry Structural Engineers
Electrical Engineer: Woodward Engineering
Civil Engineer: Kunka Engineering
Project Area: 8,000 sqf,
Project Year: 2009
Photographs: Bill Timmerman, Chris Brown

The Gateway to the McDowell Sonoran Preserve / Weddle Gilmore Black Rock Studio

© Chris Brown

The design of the Gateway has been developed in an effort to minimize impact on the native Sonoran Desert environment while celebrating a sense of entry and passage into the 36,400 acre McDowell Sonoran Preserve. Preservation of native desert habitat is one of the most important environmental issues with continued growth and expansion of the Phoenix Metro area. Preserving nearby open space, and providing easy access and connectivity were guiding principles in the design and development of the Gateway to the McDowell Sonoran Preserve. From the Gateway, hikers, mountain bikers, and equestrians can access a network of over 45 miles of trails within the McDowell Sonoran Preserve. The Gateway is the location individuals regardless of their physical condition or hiking capability can go to explore and experience the magic of the Sonoran Desert.

Architect: Weddle Gilmore Black Rock Studio
Location: 18333 N. Thompson Peak Pkwy, Scottsdale, Arizona,
Project Team: Philip Weddle (AIA, LEED AP, Principal Architect), Brandon Gowen, (LEED AP, Project Manager)
General Contractor: Valley Rain Construction Corporation (Project GC), The Construction Zone (Building GC)
Landscape Architect: JJR | Floor
Structural Engineer: Bakkum Noelke Consulting Structural Engineers
Electrical Engineer: Woodward Engineering
Mechanical Engineer: Associated Mechanical Engineers
Civil Engineer: Kland Engineering
Project Area: 6,033 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Bill Timmerman, Chris Brown

Kerchum Residence / Frits de Vries Architect

© Lucas Finlay

This single-family residence in the Dunbar neighborhood of Vancouver was designed by Frits de Vries Architect both as a home for the clients, as well as a demonstration suite for their sustainable home building and renovation company. The home is the first LEED Platinum home certified by LEED for Homes in Western and was recently honored with a 2011 RAIC Award of Excellence for Green Building.

Architect: Frits de Vries Architect Ltd.
Location: Vancouver, British Columbia, Canada
Project Team: Frits de Vries (MAIBC, MRAIC), Patrick Warren
Structural Engineer: Equilibrium Consulting Inc.
Builder: Galen Evans, Natural Balance Home Builders Inc.
Landscape Design: Claire Kennedy Design
Interior Design: Patrick Warren
Sustainable Building Advisor: Orianne Johnson, Ltd.
Green Rating/Energy Model: Troy Glasner, E3 Ecogroup
LEED Service Provider: Andriana Beauchemin, E3 Ecogroup
Project Area: 3,068
Project Year: 2009
Photographs: Lucas Finlay and Courtesy of Frits de Vries Architect

LOTT Clean Water Alliance Regional Services Center / Miller Hull Partnership

© Nic Lehoux

The LOTT Clean Water Alliance Regional Services Center designed by the Miller Hull Partnership is a certified wastewater treatment plant and recently named a COTE 2011 Top Ten Green Project.

The design challenge for the project included renovating the existing administrative and laboratory building, and the creation of a new four-story Regional Services Center to house administrative offices, an emergency operations center, and boardroom, and an education center with interpretive exhibits and a classroom.

Architects: Miller Hull Partnership
Location: , Washington, USA
Landscape Architects: Murase Associates
Renderings: Miller Hull Partnership
Photographs: Nic Lehoux

GGA Offices / Group Goetz Architects

Courtesy of Group Goetz Architects

Group Goetz Architects’ objective for their office was to create a forward thinking workplace for its business with a new paradigm focused on flexible and collaborative space that would be a contributor of a healthful environment and lifestyle. Expanding on a simple program, GGA designed the 16,000 sqf offices without walls to improve communication and collaboration, to encourage learning and sharing of information, and to take advantage of the enormous amount of natural light permeating the perimeter glass walls of the space. The commitment to openness started at the highest level in the organization and therefore the workplace has no private offices. The design culminated in achieving from USGBC, as the first design office in the , DC area to achieve this distinction.

Architect: Group Goetz Architects
Location: 2900 K Street NW, Washington, DC, USA
Project Team: Lewis J. Goetz, FAIA, FIIDA (Principal-in-Charge), Mansour Maboudian, Assoc. AIA, LEED AP (Principal, Director of Sustainable Design), Rina Li, LEED AP (Senior Designer), Amber Kwansiewski (Project Designer), Laura Madge (Designer)
LEED Coordinators: Gweneth Kovar, LEED AP (Designer), Gweneth Kovar, LEED AP (Designer), Joseph Siewers, LEED AP (Architect)
Contractor: Dietze Construction Group
Mechanical/Electrical/Plumbing Engineer: CS Consulting Engineers
Developer: Carlyle Group
Project Area: 16,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of Group Goetz Architects

Video: Creative Energy at The Green Building / (fer) studio

The Green Building in , Kentucky incorporates a variety of green energy sources to achieve the city’s first rating. Designed by (fer) studio, the building has geothermal, ice storage, solar panels, and a energy recovery ventilator. Watch the video to find out more.

Our full feature on The Green Building, including photographs and drawings, can be found here.

Video: Wood Reclamation at The Green Building / (fer) studio

The Green Building, designed by (fer) studio, reached a status through a series of innovative processes. As the first LEED adaptive re-use project in the state of they reclaimed much of the building. This video post details the process of re-milling the original building’s structural wood into finished flooring and furniture.

Our full feature on The Green Building, including photographs and drawings, can be found here.

The Green Building / (fer) studio

© Ted Wathen/Quadrant

Based on the idea that sensible architecture emerges between spatial and programmatic relationships, (fer) studio designed the project to instill an experience of place within the surrounding environment. Establishing a design order enabled the sustainable features of the project to fall into place and set up a natural codependency between design and sustainability.  The Green Building is the first Platinum project in the city of Louisville and the first certified adaptive re-use project in the state of .

Architects: (fer) studio
Location: Louisville, Kentucky, USA
General Contractor: Peters Construction
Owner: Augusta & Gill Holland
Project Area: 10,175 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Ted Wathen/Quadrant

In Progress: NASA Sustainability Base / William McDonough + Partners and AECOM

©

Designed for approximately 200 people the new facility optimizes passive design strategies and is projected to demand only 12% of the electrical power and only 10% of the potable water that a conventional, code-compliant building would demand. All irrigation is provided by recycled and reclaimed water. The NASA Sustainability Base is a two-story 50,000 sqf building that is scheduled to be completed this spring with occupancy expected in May.

Design Architect: William McDonough + Partners
Architect of Record, Structural Engineering, Civil Engineering: AECOM
Daylighting, Lighting, Energy Consultant: Loisos + Ubbelohde
Landscape Architect of Record: EDAW
Landscape Architect: Siteworks
Materials Assessment: MBDC
Wastewater Treatment: Todd Ecological

In Progress: City Green Court / Richard Meier & Partners Architects

Courtesy of Richard Meier & Partners Architects, © vize.com

Construction for the City Green Court, Richard Meier & Partners third building within the 4-Pankrác Master Plan, is underway.  Receiving a pre-certification of , the building’s design is inspired by the language of Czech Cubism simultaneously responding to issues of conservation and sustainability.  A completion date of early 2012 is anticipated.  The video,

“We are working together to make City Green Court a benchmark for green building design in the Czech Republic,” shared Richard Meier. “This assignment has been particularly challenging as it also meant addressing the historic beauty of Prague and at the same time creating a modern image of the City for its future.”

More renderings and drawings of City Green Court following the break.

Architects: Richard Meier & Partners
Renderings: Courtesy of Richard Meier & Partners Architects, vize.com
Video: vize.com

The Sustainable Prototype / Studio 804

Courtesy of

Studio 804’s Sustainable Prototype is a collaboration between the well established graduate student comprehensive studio at the University of Kansas School of Architecture and Urban Planning and the 5.4.7 Arts Center in Greensburg, Kansas. The construction and delivery of The Sustainable Prototype was provided to the 5.4.7 Arts Center on the one year anniversary of the tornado that devastated Greensburg, Kansas. Although the building was developed for the long term use by the Arts Center, its immediate use as the first completed public facility serving as a beacon for the community and its ambitious rebuilding efforts was a motivating factor in its design.

Architects: Studio 804
Location: Greensburg, Kansas,
Project Team: Zack Arndt, Sarah Boedeker, Krissy Buck, Jessica Buechler, Mark Cahill, Chris Clark, Justin Cratty, Corey Davis, Lindsey Evans, John Gillham, Erik Heironimus, Abby Henson, Boyd Johnson, Jenny Kenne Kivett, Will Lockwood, Simon Mance, Tim Overstreet, Katie Rietz, Corey Russo, Josh Somes, John Tarr, Megan Thompson
Contractor: Studio 804
Engineer: Norton & Schmidt
Client: 5.4.7 Arts Center
Project Area: 1,600 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Courtesy of Studio 804