3XN Beats Out OMA, Toyo Ito, Others to Design Olympic Headquarters in Lausanne

Screenshot of the proposed site of the new IOC Headquarters in , .. Image Courtesy of Google Earth

The International Olympic Committee (IOC) has announced 3XN as the winner of the competition to design the IOC’s new headquarters in Lausanne, Switzerland. The decision to choose the Denmark-based firm over eleven other firms, including OMA, Toyo Ito, and Diller Scofidio + Renfro (DS+R), follows a unanimous recommendation by the IOC Architecture College.

The 14,000 square meter Headquarters will be part of a greater ‘Olympic campus’ of administrative buildings, located on a 24,000 square meter site on the banks of Lake Geneva.

The entire shortlist and more from 3XN, after the break…

Rovereaz Housing / LOCALARCHITECTURE

© Mathieu Gafsou

Architects: LOCALARCHITECTURE
Location: , Switzerland
Architects In Charge: Laurent Saurer, Manuel Bieler, Antoine Robert-Grandpierre, Elsa Jejcic
Year: 2014
Photographs: Mathieu Gafsou

gmp Wins First Prize to Design Swiss Children’s Hospital

© JB Ferrari & Associés SA

Architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp), with partners JB Ferrari, have won first prize in an international competition to design a new children’s emergency unit at the University Hospital in . The 85-bed hospital will feature a terraced inner courtyard with conservatory, which will serve as a protected outside play area, that offers ample natural light and space for plant-life.

IMD Mærsk Mc-Kinney Møller Center / Richter Dahl Rocha & Associés

© Yves André

Architects: Richter Dahl Rocha & Associés
Location: Chemin de Bellerive 34, 1007 ,
Area: 4975.0 sqm
Year: 2008
Photographs: Yves André, Olivier Wavre

Urban Villa Beaumont / 2b architectes

© Roger Frei

Architects: 2b architectes
Location: , Switzerland
Design Team: Philippe Béboux, Stephanie Bender, Tiago Borges, Gudrun Warnking, Carolin Jung, Gloria Asami Lili, Marianne Baumgartner, Fatma Ben-Amor, Julien Blanc, Augustin Clement, Patrizia Gabrielli, Sylvie Grimm, Emiliano Quaresina
Year: 2011
Photographs: Roger Frei

Housing in Chailly / LOCALARCHITECTURE

© Mathieu Gafsou

Architects: LOCALARCHITECTURE
Location: , Switzerland
Area: 563 sqm
Year: 2012
Photographs: Mathieu Gafsou

Shortlist Announced for Olympic Headquarters in Switzerland

Proposed Site; Courtesy of the IOC

The (IOC) has announced an all-star shortlist of twelve practices – including 2013 Pritzker Prize laureate Toyo Ito and international powerhouse OMA – competing to design their new headquarters in , Switzerland. Located on 24,000 square meter site on the banks of Lake Geneva, the 18,000 square meter headquarters will provide an “Olympic campus” of administrative buildings and service for 450 employees.

Come December, the IOC will award one of the following architects £21,000 to develop their designs:

Olympic Campus: A New Headquarters for the IOC Competition

Courtesy of International Olympic Committee (IOC)

The International Olympic Committee (IOC) has launched an open and international architecture competition for their new headquarters in , . With the volume of the planned building at roughly 70,000m3, with a ground surface area of 18,000m2, the development will include headquarters for 450 staff members, “Olympic campus” housing administrative buildings, and possible accommodation and services. This will allow the IOC to benefit from two Olympic sites in : one in Ouchy around The Olympic Museum, to host the general public; and the other in Vidy for the whole administrative staff and to host its institutional partners. The deadline for submissions is May 15. For more information, please visit here.

Apartment Building in Chailly / Personeni Raffaele Schärer Architects

© Tonatiuh Ambrosetti

Architects: Personeni Raffaele Schärer Architects
Location: ,
Architect In Charge: Personeni Raffaele Schärer Architects
Civil Engineer: SD ingénierie Lausanne SA
Environmental Engineer: Planair SA
Area: 600 sqm
Year: 2012
Photographs: Tonatiuh Ambrosetti

Flux Cocoon for Lausanne Lumieres (Urban Light Festival) / Allegory

© Laura Rimayati

Designed for Lumieres (Urban Light Festival), Flux Cocoon was selected as one of the winning projects of the the city’s first Light Festival, which inaugurated on November 23rd and will run until early January. Designed by Allegory, the project was installed in the heart of the city and was inspired by its location at the crossing between vertical and horizontal pedestrian movements (flux). The project is also an abstraction of the knot created by the crossing of each pedestrian’s path at this precise point in the Flon area, which is city’s major transportation hub. More images and architects’ description after the break.

EPFL Campus Competition Entry / HHF + AWP

© SBDA

HHF and AWP shared with us their proposal for the EPFL Campus in , Switzerland. The three pavilions, with a surface area of over 3’000 m2, or about one third of place Cosandey, which is the main open space, have very different potentials of interaction with their surroundings. A vertical organization of the three programs not only minimizes the use of the limited campus surface, but makes use of the specific way that each pavilion interacts with the campus. More images and architects’ description after the break.

‘Under One Roof’ Experimental Pavilion Competition Winning Proposal / Kengo Kuma & Associates + Holzer Kobler Architekturen

Courtesy of + Holzer Kobler Architekturen

Kengo Kuma & Associates, together with Holzer Kobler Architekturen, won the architectural design competition launched in 2012 to develop Cosandey Square at École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Their project, “Under One Roof,” will unite an experimental Art & Sciences space and a demonstration pavilion under a single, long stone roof at the Montreux Jazz Lab. To connect science and culture at EPFL, the university’s campus will boast a novel “backbone” that stretches the length of Cosandey Square. More images and architects’ description after the break.

Planetarium, Centre for Eco Tourism, and Science and Technology Centre / JB Ferrari & Associates

Courtesy of

The iconic nature of the winning proposal for the Planetarium, Centre for Eco Tourism, and Science and Technology Centre is balanced by a rational response to the brief and the constraints of the site. By isolating the planetarium and the activities linked closely to it the design by JB Ferrari & Associates is able to exploit the strong potential for volumetric expression. This allows for a more subdued intervention to the historic buildings. Seemingly evident, such a direction is not an obvious reading of the brief but is made possible through astute reinterpretation of the district plan. More images and architects’ description after the break.

Lausanne Planetarium Proposal / Studio DMTW

Courtesy of

Studio DWTW shared with us their proposal for the Planetarium Proposal which creates a place which is devoted to showing and sharing science. Their aim is to make a cultural contribution in the widest sense in a society which is characterized like no other by science and by the desire to understand our world and where we come from. As a result, their design invites visitors to find out about and actively experience themes and correlations that exist within nature, research of space and nature poses a particular challenge. For this very reason, a task of this nature demands due respect, which is successfully demonstrated here. More images and architects’ description after the break.

Sports Complex and Urban Re-design / gmp Architekten

bird‘s eye view from the north

In association with Jean-Baptiste Ferrari et Associes SA, gmp Architekten recently won the competition for a sports complex and urban re-design in , . The design manages to create an urban link between the diverse structure of the neighboring quarters, the new proposed residential quarter and the shores of Lake Geneva. Situated on a triangular lot, the site is defined in the south by the motorway and in the west and north by large arterial roads. More images and architects’ description after the break.

Rolex Learning Center Photographic Project / Johann Watzke, Anne-Fanny Cotting & Aurélie Mindel of EPFL

Courtesy of Johann Watzke, Anne-Fanny Cotting & Aurélie Mindel of EPFL

Johann Watzke, Anne-Fanny Cotting & Aurélie Mindel of EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) in Switzerland shared with us their photographic project on the Rolex Learning Center from SANAA which is the campus hub and state-of-the-art library. More images and a brief description after the break.

New Musée Cantonal des Beaux-Arts Competition proposal / Allied Works Architecture

©

Allied Works Architecture was named one of eighteen international finalists to create the Pôle Muséal , which encompasses tranforming an hlistoric train shed and industrial site into a new cultural district. As part of the competition, Allied Works created a master plan and completed the building design for the new Musée Cantonal des Beaux-Arts (MCBA). Future institutions include the Musée de design et d’arts appliqués contemporains (MUDAC) and the Musée de l’Elysée. More images and architect’s description after the break.

Bleu / Estudio Barozzi Veiga

Courtesy of Estudio Barozzi Veiga

Barcelona-based architects Estudio Barozzi Veiga have unanimously been selected as the winners in a competition to design a new Museum of Fine Arts in the city of , . More images, a video and information after the break.