We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Flon Hotel / LOCALARCHITECTURE

Flon Hotel / LOCALARCHITECTURE

© Matthieu Gafsou© Matthieu Gafsou© Matthieu Gafsou© Matthieu Gafsou+ 18

Lausanne, Switzerland
  • Design Team:Manuel Bieler, Antoine Robert-Grandpierre, Laurent Saurer, David Abarrategui Yagüe
  • Client:Mobimo AG, Lausanne / Zurich
  • Structural Engineer:Thomas Jundt
  • Energy Engineering:CSD Ingénieurs
  • City:Lausanne
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

Text description provided by the architects. Located at the western edge of Lausanne’s central Le Flon district, this hotel building presents a monolithic mineral block that blends with the site’s industrial heritage. Utilising the template provided by the district’s street plan to optimum effect, the design echoes the dense urban grid patterns characteristic of Le Flon’s traditional warehouses and completes the square from which it is accessed. The four façades are uniform in appearance, their repeat motifs created by prefabricated concrete units. The design reflects the individual room modules, creating a continuous pattern of facets and folds across the building’s four sides. At ground level, geometric pillars tapering towards the base balance this massive carapace on more delicate points.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

The arcade complements the arcades of neighbouring buildings, extending the gallery toward the future development heading in the direction of Voie du Chariot to the south. The building entrance – which also serves as a lobby and restaurant – combines a pre-existing basement structure with the upper floors to create a generous, high-ceilinged, and fully glazed communal space that is open to the public. The central glazed atrium, a typical hotel feature, underscores the building’s core function. Visible service ducts on the ceiling and exposed concrete walls, inspired by the site’s industrial heritage, give these public spaces their distinctive atmosphere, developed in conjunction with the project’s interior designers.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou
Floor plan
Floor plan
© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

Above this ground level on its concrete pillars, the continuity of the building envelope makes the layout of individual floors instantly comprehensible: the rooms are arranged in an outer ring around a central services strip. They are accessed along two corridors with natural lighting at each end, running either side of this extended central hub. The central glazed atrium also provides natural light on each floor and helps building users navigate the very regular floorplan on each level.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

Repeated units are the essence of how this building works, both in its floorplan and in its façades. The individual room is the unit forming the basis of the hotel design. The prefabricated concrete modules are designed around the individual window, which is placed so that part of the room’s outer wall remains solid, preserving a sense of privacy at the top end of the bed; the window is set at a slight angle, increasing the interior space available while also offering an indirect view of the outside world. On the façade side, the glazing creates a fold-like indentation in the outer wall surface. The non-rectangular outline of the window, along with the angles of the lintels and facing walls complete the motif, which is repeated uniformly across the structure – with the effect that neither horizontal nor vertical lines predominate in the building envelope design.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

With its monolithic form, aligned with the rectangular urban grid pattern of Le Flon’s warehouses, its repeat motifs, and its mineral building envelope, this building blends naturally into Lausanne’s city-centre, while the window design and the geometric patterning of the façades give the hotel its own distinctive identity.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rue de la Vigie 3, 1003 Lausanne, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Flon Hotel / LOCALARCHITECTURE" 10 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945351/flon-hotel-localarchitecture> ISSN 0719-8884
© Matthieu Gafsou

洛桑工业区矿石酒店 / LOCALARCHITECTURE

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.